CE: FESF şi MES pot împrumuta direct doar statele, nu şi băncile

Comisia Europeană a reamintit, marţi, că Mecanismul european de stabilitate (MES), care va intra în vigoare la 1 iulie acest an, nu poate împrumuta bani direct băncilor, ci doar statelor din zona euro.
Economica.net - mar, 05 iun. 2012, 11:26
CE: FESF şi MES pot împrumuta direct doar statele, nu şi băncile

În conferinţa de presă cotidiană a executivului UE, purtătorul de cuvânt Olivier Bailly a afirmat că prima opţiune a băncilor europene în cazul recapitalizării este de a căuta pe piaţă resursele financiare necesare, iar în cazul în care acest lucru nu este posibil ele pot solicita ajutor statului membru în care se află băncile-mamă.

Doar ca o soluţie de ultimă instanţă, poate fi luat în calcul un ajutor de la FESF, care va circula în paralel cu MES până la 1 iulie 2013. Cererea oficială către FESF (şi în viitor către MES) trebuie adresată de către statul în cauză şi nu poate fi făcută direct de către banca ce întâmpină dificultăţi.

Precizările CE survin după ce Spania a solicitat marţi, pentru prima dată, finanţare externă pentru a depăşi criza financiară. Ministrul spaniol al bugetului Cristobal Montoro a declarat că instituţiile europene ar trebui să ajute la sprijinirea băncilor spaniole.

Băncile spaniole nu au nevoie de sume ‘excesive’ pentru recapitalizare şi problema este ‘de unde vor veni aceşti bani’, a afirmat Montoro într-un interviu acordat postului Onda Cero în Madrid. ‘De aceea este atât de important ca instituţiile europene să fie deschise şi să ne ajute cu recapitalizarea băncilor deoarece nu vorbim de cifre astronomice’, a explicat oficialul spaniol.

Premierul spaniol Mariano Rajoy a cerut în mod repetat ca MES să poată recapitaliza direct băncile care se confruntă cu probleme financiare. De asemenea, oficialul spaniol a exclus necesitatea unui pachet de asistenţă financiară pentru ţară sau pentru bănci.

Te-ar mai putea interesa și
Comisarii ANPC au verificat 160 de operatori economici din Moldova în doar două zile
Comisarii ANPC au verificat 160 de operatori economici din Moldova în doar două zile
Comisarii pentru protecţia consumatorilor, reuniţi în "Caravana Consumatorilor", au controlat peste 160 de operatori economici din Moldova în doar două zile şi au aplicat amenzi......
Rușii sunt principalii cumpărători de locuințe străini în Turcia
Rușii sunt principalii cumpărători de locuințe străini în Turcia
Vânzările de locuinţe în Turcia au urcat în aprilie cu 38,8%, la 133.058, comparativ cu perioada similară din 2021, ...
Țiriac pregătește noi investiții în imobiliare: sute de apartamente la Timișoara și Brașov: Încă 20 de ani imobiliarele din România pot să fie o investiție promițătoare
Țiriac pregătește noi investiții în imobiliare: sute de apartamente la Timișoara și Brașov: Încă 20 de ani imobiliarele ...
Omul de faceri Ion Țiriac continuă investițiile în imobiliare și plănuiește sute de apartamente pe terenurile pe care ...
Guvernul va adopta mâine ordonanța privind creșterea voluntară, scutită de taxe, a salariului minim cu 200 de lei
Guvernul va adopta mâine ordonanța privind creșterea voluntară, scutită de taxe, a salariului minim cu 200 de lei
Guvernul urmează aprobe în şedinţa de miercuri, printr-o ordonanţă de urgenţă, cadrul legal pentru implementarea ...