Ce finanţează UniCredit în 2013: proiecte în energie, agricultură, retail

18 03. 2013
electric-linii-energie_95351800

Banca s-a concentrat anul trecut pe finanţarea IMM, o piaţă pe care nu avut o expunere prea mare până acum, fiind axată în special pe creditarea companiilor mari.

Portofoliul de credite al UniCredit Ţiriac Bank a crescut cu 9% anul trecut, la 17,3 miliarde de lei.
Creşterea de 9% a volumul creditelor acordate este repartizată astfel: segmentul corporate reprezintă 12% (companiile cu cifra de afaceri de peste 3 mil. Euro), sectorul IMM reprezintă 54% şi creditele ipotecare 1,2%.

Volum de credite corporate era de 11,3 miliarde de lei la sfârşitul anului trecut, în creştere cu 12% – (încă 3 miliarde de lei este expunerea băncii mamă). Cota de piaţă pe companii, inclusiv IMM, este de 10,7%.

„Competiţia pe IMM este ceva mai scăzută faţă de anii anteriori”, spune Răsvan Radu, CEO UniCredit Ţiriac Bank. „Beneficiem acum de reaşezarea activităţii (…) În acest an aşteptăm creşterea creditării din zona companiilor mijlocii şi mici. Repornirea creşterii economice trebuie să vină din zona firmelor. În zona companiilor mari nu vedem un motor de creştere în acest an, cum a fost în anii anteriori”.

În 2013, banca va orienta finanţarea spre sectorul energetic (în special petrol şi gaze), aşteptat de directorul Unicredit Ţiriac să se dezvolte în continuare puternic, spre farma, retail, agricultură şi IT&C.

Ministerul Energiei a anunţat că regândeşte schema de sprijin pentru energia regenerabilă, un domeniu vedetă pentru băncile din România.

Directorul UniCredit Ţiriac se aşteaptă ca acest lucru să ducă la scăderea finanţării pe acest segment, însă proiectele aflate în derulare vor continua să primească finanţare în acest an.

„În 2013, creşterea va fi inerţială pe segmentul de energie verde, având în vedere modificările legislative preconizate. Proiectele începute ne aşteptăm să fie finalizate în acest an (…) Ne aşteptăm la creşteri pe energia hidro. De asemenea, am văzut mai multe intenţii la nivelul municipalităţilor pentru a construi centrale”, spune Răsvan Radu.

Acesta se aşteaptă şi ca finanţările pe fonduri europene să crească, fără să existe mari îmbunătăţiri la nivelul absorţiei. Anul trecut, banca a acordat credite pentru finanţări de 100 de milioane de euro.