CE Hunedoara ar putea primi ajutor de stat de peste 184 milioane lei pentru închiderea minelor Lonea şi Lupeni

Complexul Energetic Hunedoara ar putea primi un ajutor de stat de 184,316 milioane lei pentru închiderea minelor de cărbune necompetitive Lonea şi Lupeni, conform unui proiect de Hotărâre de Guvern, publicat pe site-ul Ministerului Energiei.
Economica.net - mar, 27 feb. 2018, 13:34
CE Hunedoara ar putea primi ajutor de stat de peste 184 milioane lei pentru închiderea minelor Lonea şi Lupeni

Ajutorul de stat va fi suportat de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei. Pentru produsul huilă energetică livrat de unităţile intrate în proces de închidere definitivă, ajutorul de stat va fi în sumă de 116,537 milioane lei şi se va acorda sub forma unui grant direct, pentru o cantitate maximă livrată de 247.300 tone şi o putere calorifică minimă de 3.200 kcal/kg, ajutorul de stat per Gcal fiind de 138,83 lei. Pentru unităţile intrate în proces de închidere definitivă, se va acorda ajutor de stat pentru suportarea de cheltuieli excepţionale în sumă de 67,779 milioane de lei, cheltuieli care nu sunt legate de producţia curentă.

Ministerul Energiei va monitoriza nivelul de acordare a ajutorului de stat, astfel încât preţul cărbunelui livrat de unităţile producătoare de cărbune care beneficiază de ajutor să nu fie mai mic decât preţul cărbunelui de o calitate similară provenit din terţe state.

Conform Notei de fundamentare a proiectului, în urma analizei situaţiei tehnico-economice a minelor din cadrul Societăţii Complexul Energetic Hunedoara SA s-a stabilit că din cele patru exploatări miniere aflate în structura sa este necesar să intre în program de închidere două unităţi miniere şi anume EM Lonea şi EM Lupeni.

În perioada octombrie 2016 – martie 2017, au existat întârzieri legate de viteza de avansare a abatajelor aflate în exploatare la EM Lupeni cauzate în special de unele accidente tectonice, anume apariţia unor falii şi a unor infiltraţii de apă intempestive, care au condus la prelungirea termenelor stabilite pentru finalizarea exploatării rezervelor pregătite la EM Lupeni.

De asemenea, în cursul lunii mai 2017, la EM Lupeni, în proximitatea unui abataj aflat în exploatare, au apărut fenomene de autoîncălzire a cărbunelui, fapt pentru care au fost întârziate lucrările de exploatare a cărbunelui şi se lucrează la lichidarea acestui fenomen în vederea continuării activităţii de producţie în condiţii de securitate. Acest lucru a determinat prelungirea termenului de exploatare a cărbunelui în zona abatajului menţionat anterior până la epuizarea resurselor de cărbune pregătite.

În acest context, a fost necesară prelungirea duratei de exploatare la EM Lupeni până la finele anului 2018.

‘EM Lonea şi EM Lupeni sunt printre cele mai vechi exploatări miniere din bazinul carbonifer al Văii Jiului având o structură de lucrări miniere extinsă pe mai multe niveluri de exploatare cu mai multe incinte care şi-au pierdut utilitatea odată cu creşterea adâncimii de exploatare a cărbunelui. Ca urmare a acestui fapt s-a constatat în ultima perioadă agravarea fenomenelor de subsidenţă, şi anume deformări ale suprafeţei datorate exploatării cărbunelui efectuate în subteran, care au determinat modificări ale Planurilor de încetare a activităţii, atât pentru EM Lonea, cât şi pentru EM Lupeni. Această situaţie a dus la decalarea termenelor de închidere a unităţilor miniere după finalizarea activităţii de producţie stabilită pentru data de 31 decembrie 2018’, se menţionează în Nota de fundamentare.

Aceasta subliniază că, în contextul în care închiderea celor două unităţi trebuie să se facă în condiţii de siguranţă cu conservarea straturilor de cărbune şi evitarea unor eventuale accidente care ar putea apărea în condiţiile în care nu s-ar respecta procedura de închidere a minelor în conformitate cu prevederile legale, s-a constatat că este necesară prelungirea termenelor de închidere subterană până la finele anului 2020 pentru EM Lonea şi până în luna iulie 2021 pentru EM Lupeni.

Însă, pentru a accesa ajutorul de stat acordat conform legislaţiei europene, CEH SA a întocmit un nou plan de închidere şi documentaţia de finanţare a costurilor de închidere pentru cele două exploatări miniere, documentaţii care au făcut obiectul Renotificării transmise la Comisia Uniunii Europene.

‘Noul Plan de închidere prevede ca încetarea activităţii de producţie pentru EM Lonea şi EM Lupeni să fie data de 31 decembrie 2018’, se precizează în Nota de fundamentare.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...