CE ia la întrebări operatori mari din telecom, după întâlniri legate de standarde

Comisia Europeană a cerut companiilor Deutsche Telekom, France Telecom, Vodafone, Telefonica şi Telecom Italia informaţii despre discuţiile avute în domeniul standardelor tehnologice care au avut rolul concurării mai eficiente a Google şi Apple, transmite Bloomberg.
Economica.net - mie, 14 mart. 2012, 17:14
CE ia la întrebări operatori mari din telecom, după întâlniri legate de standarde

De asemenea, asociaţia comercială GSMA, care reuneşte la nivel mondial 800 de operatori de telefonie mobilă, va trebui să răspundă la întrebări.

Directorii generali ai acestor companii s-au întâlnit pentru prima oară pentru discuţii pe această temă în octombrie 2010, la Paris.

Întâlnirile s-au concentrat pe sistemele de operare şi capacitatea de a administra traficul de date prin reţelele wireless, care este în creştere puternică.

„Cererea pentru informaţii din partea CE se referă la maniera în care are loc standardizarea serviciilor în domeniul comunicaţiilor mobile”, a declarat Antoine Colombani, purtător de cuvânt al comisarului pentru Concurenţă Joaquin Almunia.

El a precizat că solicitarea acestor informaţii nu înseamnă că executivul UE ar fi îngrijorat, în această etapă, că ar exista probleme legate de nerespectarea reglementărilor în domeniul concurenţei şi nici că este lansată o investigaţie oficială.

Jurişti ai GSMA au participat la toate întâlnirile şefilor de companii, pentru a nu fi încălcare reglementările în domeniul concurenţei, a declarat Daniel Gurrula, vicepreşedinte pentru strategie la operatorul Orange, divizia de telefonie mobilă a France Telecom.

Şeful Telecom Italia, Franco Bernabe, a afirmat la rândul său că ceea ce s-a întâmplat între operatorii europeni de telecomunicaţii a fost caracterizat de o transparenţă totală.

Bernabe a declarat în octombrie anul trecut că extinderea reglementărilor UE în domeniul investiţiilor în telecomunicaţii „este o nebunie”.

În aceeaşi lună, comisarul pentru industria digitală, Neelie Kroes, a spus că CE va analiza dacă operatorii aplică tarife prea mari companiilor concurente, pentru accesul la reţele.

„Credem că ceea ce se întâmplă face parte din escaladarea unui război verbal între CE şi operatorii de telecomunicaţii”, a declarat Robin Bienenstock, analist la compania Sanford C. Bernstein&Co. în Londra.

Profiturile majorităţii operatorilor europeni sunt în stagnare sau declin pe pieţele locale, din cauza concurenţei şi a creşterii necesarului de investiţii.

Companiile cer reducerea reglementărilor şi reclamă în acelaşi timp incorectitudinea unor companii americane precum Apple şi Google, ale căror servicii video au devansat ofertele online ale companiilor de telefonie.

GSMA, organizatoarea salonului Mobile World Congress din Barcelona şi reprezentanta a aproape 800 de operatori de telefonie la nivel mondial, a anunţat miercuri că a primit solicitarea de informaţii din partea Comisiei Europene şi va răspunde la momentul potrivit.

Purtătorii de cuvânt ai Telefonica, Vodafone şi Deutsche Telekom au refuzat să comenteze.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
BMW a prezentat cel mai puternic M care va fi produs în serie
BMW a prezentat cel mai puternic M care va fi produs în serie
La ediţia din 2021 a expoziţiei Art Basel Miami Beach, BMW M GmbH a prezentat în premieră mondială un nou concept considerat ...
„Marea conectare” – 30 noiembrie este termenul limită pentru conectarea caselor de marcat la sistemul informatic al ANAF
„Marea conectare” – 30 noiembrie este termenul limită pentru conectarea caselor de marcat la sistemul ...
Contribuabilii mici şi mijlocii trebuie să îşi conecteze aparatele de marcat electronice fiscale (AMEF) la sistemul informatic ...
Transelectrica avea de recuperat creanţe de 60,4 milioane de lei la data de 15 noiembrie, pentru transportul energiei
Transelectrica avea de recuperat creanţe de 60,4 milioane de lei la data de 15 noiembrie, pentru transportul energiei
Transelectrica avea de recuperat, la data de 15 noiembrie 2021, creanţe în valoare totală de 60,4 milioane de lei pentru ...