CE ia la întrebări operatori mari din telecom, după întâlniri legate de standarde

Comisia Europeană a cerut companiilor Deutsche Telekom, France Telecom, Vodafone, Telefonica şi Telecom Italia informaţii despre discuţiile avute în domeniul standardelor tehnologice care au avut rolul concurării mai eficiente a Google şi Apple, transmite Bloomberg.
Economica.net - mie, 14 mart. 2012, 17:14
CE ia la întrebări operatori mari din telecom, după întâlniri legate de standarde

De asemenea, asociaţia comercială GSMA, care reuneşte la nivel mondial 800 de operatori de telefonie mobilă, va trebui să răspundă la întrebări.

Directorii generali ai acestor companii s-au întâlnit pentru prima oară pentru discuţii pe această temă în octombrie 2010, la Paris.

Întâlnirile s-au concentrat pe sistemele de operare şi capacitatea de a administra traficul de date prin reţelele wireless, care este în creştere puternică.

„Cererea pentru informaţii din partea CE se referă la maniera în care are loc standardizarea serviciilor în domeniul comunicaţiilor mobile”, a declarat Antoine Colombani, purtător de cuvânt al comisarului pentru Concurenţă Joaquin Almunia.

El a precizat că solicitarea acestor informaţii nu înseamnă că executivul UE ar fi îngrijorat, în această etapă, că ar exista probleme legate de nerespectarea reglementărilor în domeniul concurenţei şi nici că este lansată o investigaţie oficială.

Jurişti ai GSMA au participat la toate întâlnirile şefilor de companii, pentru a nu fi încălcare reglementările în domeniul concurenţei, a declarat Daniel Gurrula, vicepreşedinte pentru strategie la operatorul Orange, divizia de telefonie mobilă a France Telecom.

Şeful Telecom Italia, Franco Bernabe, a afirmat la rândul său că ceea ce s-a întâmplat între operatorii europeni de telecomunicaţii a fost caracterizat de o transparenţă totală.

Bernabe a declarat în octombrie anul trecut că extinderea reglementărilor UE în domeniul investiţiilor în telecomunicaţii „este o nebunie”.

În aceeaşi lună, comisarul pentru industria digitală, Neelie Kroes, a spus că CE va analiza dacă operatorii aplică tarife prea mari companiilor concurente, pentru accesul la reţele.

„Credem că ceea ce se întâmplă face parte din escaladarea unui război verbal între CE şi operatorii de telecomunicaţii”, a declarat Robin Bienenstock, analist la compania Sanford C. Bernstein&Co. în Londra.

Profiturile majorităţii operatorilor europeni sunt în stagnare sau declin pe pieţele locale, din cauza concurenţei şi a creşterii necesarului de investiţii.

Companiile cer reducerea reglementărilor şi reclamă în acelaşi timp incorectitudinea unor companii americane precum Apple şi Google, ale căror servicii video au devansat ofertele online ale companiilor de telefonie.

GSMA, organizatoarea salonului Mobile World Congress din Barcelona şi reprezentanta a aproape 800 de operatori de telefonie la nivel mondial, a anunţat miercuri că a primit solicitarea de informaţii din partea Comisiei Europene şi va răspunde la momentul potrivit.

Purtătorii de cuvânt ai Telefonica, Vodafone şi Deutsche Telekom au refuzat să comenteze.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...