CE lansează o campanie pentru a încuraja femeile către o carieră în cercetare

Comisia Europeană (CE) a lansat o campanie în toate statele membre ale UE pentru a încuraja femeile către o carieră în cercetare, prima parte a acesteia se va adresa adolescentelor din licee, iar în a doua parte către studente.
Economica.net - joi, 21 iun. 2012, 20:47
CE lansează o campanie pentru a încuraja femeile către o carieră în cercetare

În condiţiile în care Uniunea Europeană are nevoie de aproximativ un milion de noi cercetători până în 2020, Comisia Europeană a lansat o campanie al cărei scop este să stimuleze interesul mai multor tinere pentru domeniul ştiinţific şi să convingă mai multe femei să îşi facă din cercetare o carieră. Femeile reprezintă peste jumătate din numărul studenţilor din UE şi 45 la sută dintre persoanele care obţin doctorate, însă numai o treime din numărul cercetătorilor de carieră, potrivit site-ului www.ec.europa.eu.

De asemenea, femeile cu titlul de doctor reprezintă o minoritate în domenii ca ingineria sau industria. Campania se va desfăşura pe parcursul a trei ani; într-o primă etapă, ea îşi propune să stârnească interesul adolescentelor pentru studiul ştiinţelor, al tehnologiei, al ingineriei şi al matematicii. Ulterior, accentul se va deplasa, la modul mai general, către studente, care vor fi încurajate să se îndrepte către o carieră în cercetare.

Máire Geoghegan-Quinn, Comisarul european pentru cercetare, inovare şi ştiinţă, a declarat că această campanie le va arăta femeilor că ştiinţa „nu este domeniul exclusiv al bărbaţilor în vârstă, cu halate albe”.

„Ştiinţa oferă posibilităţi de carieră fantastice şi ocazia de a schimba cu adevărat ceva pentru societate şi pentru viitor. Subreprezentarea femeilor într-un sector vital pentru economie nu are nicio logică într-un moment ca acesta, când Europa luptă pentru creştere economică şi locuri de muncă. Sperăm ca prin exemple pozitive şi explicând ce opţiuni există să putem convinge mai multe tinere să aleagă drumul ştiinţei”, spune oficialul.

De obicei, tinerii iau decizii fundamentale cu privire la carieră între 13 şi 17 ani. În această perioadă din viaţa şcolară, ei se apropie sau, dimpotrivă, se îndepărtează de materiile exacte. Din acest motiv, prima parte a campaniei se va adresa adolescentelor din licee, sub sloganul „Science: it’s a girl thing”. Într-o a doua etapă, scopul campaniei va fi să încurajeze studentele să se dedice unei cariere ştiinţifice.

Campania va repune în discuţie stereotipuri legate de ştiinţă şi le va demonstra tinerelor şi femeilor în general că acest domeniu poate fi plăcut şi poate oferi numeroase oportunităţi. Campania va combate o serie de idei învechite legate de cariera unui om de ştiinţă şi va ilustra legătura dintre activităţile actuale de cercetare şi nevoile societăţii. Cercetarea şi inovarea sunt elemente esenţiale care contribuie la identificarea unor soluţii concrete pentru probleme aflate la ordinea zilei, cum ar fi securitatea alimentară şi energetică, protecţia mediului şi schimbările climatice sau îngrijirea sănătăţii. Mai multe femei care lucrează deja în domeniul cercetării vor fi prezentate drept modele de urmat prin intermediul presei şi al unor evenimente şi ateliere speciale.

Campania se va derula în 2012 şi 2013 în toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. În 2012, primele evenimente vor avea loc în şase ţări: Austria, Belgia, Germania, Italia, Olanda şi Polonia. Campania se lansează în paralel cu programul Orizont 2020, propus de Comisia Europeană cu scopul de a creşte finanţarea UE pentru cercetare şi inovare pentru perioada 2014-2020 la 80 de miliarde de euro, comparativ cu fondurile de 55 de miliarde de euro disponibile în cadrul actualei alocări bugetare pe şapte ani.

Te-ar mai putea interesa și
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei culturi a integrității și vigilenței în rândul angajaților. Conform......
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...