Ce lucrători i-ar putea înlocui pe români şi bulgari la cules în Marea Britanie

Comitetul consultativ pentru migraţie (MAC, Migration Advisory Committee), din cadrul Ministerului de Interne al Marii Britanii, consideră că ar putea fi necesară aducerea în Marea Britanie de lucrători în agricultură din ţări cum sunt Ucraina, Belarus şi Republica Moldova, pentru ca ţara să nu se confrunte cu o majorare cu 5% până la 15% a preţurilor la fructele şi legumele din producţia proprie, relatează miercuri cotidianul The Telegraph.
Economica.net - mie, 15 mai 2013, 20:16
Ce lucrători i-ar putea înlocui pe români şi bulgari la cules în Marea Britanie

Un număr de 21.250 de români şi bulgari pot veni în fiecare an în Marea Britanie în cadrul schemei actuale de activităţi agricole sezoniere, însă această situaţie va înceta odată cu ridicarea restricţiilor temporare privind libera circulaţie a noilor cetăţeni ai Uniunii Europene (UE), la 1 ianuarie 2014.

Preşedintele MAC, David Metcalf, a explicat, citat de Telegraph, că fermierii se aşteaptă ca actualii lucrători români şi bulgari să se orienteze către alte roluri din cauza ‘intensităţii’ culesului de fructe şi legume.

Conform unei propuneri a Uniunii naţionale a fermierilor britanici, discutată în detaliu în raportul MAC, ţări ca Ucraina, RMoldova şi Belarus, care nu fac parte din UE, ar putea asigura o ‘rezervă pregătită’ de lucrători sezonieri.

Tratatul de aderare a României şi Bulgariei la Uniunea Europeană le permite ţărilor UE-25 (ţările fondatoare şi cele care au aderat la UE până la 1 ianuarie 2007) să restricţioneze temporar accesul liber al lucrătorilor din România şi Bulgaria pe piaţa muncii pentru a pregăti libertatea deplină de circulaţie a forţei de muncă în UE. Perioada de tranziţie generală de şapte ani este împărţită în trei etape (2 plus 3 plus 2 ani). În decursul acestei perioade, o clauză de salvgardare permite unui stat membru să reintroducă restricţiile dacă există perturbări grave pe piaţa forţei de muncă sau pericolul unor astfel de perturbări (aşa cum a procedat Spania la 22 iulie 2011).

Măsurile tranzitorii se vor încheia în mod irevocabil la 31 decembrie 2013. În prezent, nouă state din UE – Austria, Germania, Olanda, Luxemburg, Malta, Franţa, Marea Britanie, Irlanda şi Spania – le aplică cetăţenilor români şi bulgari restricţii în materie de acces pe piaţa muncii.

 

Te-ar mai putea interesa și
România, în Top 10 ţări cu cele mai multe răspândiri de malware
România, în Top 10 ţări cu cele mai multe răspândiri de malware
Volumul tentativelor de ransomware stabilește un record în prima jumătate a anului, şi a ajuns la 304,7 de milioane, mai mult decât tot anul 2020, potrivit celui mai recent raport al SonicWall.......
Rata anuală a inflaţiei în iulie ar putea creşte până în 4,5%. Codîrlaşu, CFA:  Nu este exclus să trecem printr-o inflaţie de 5% sau peste în 2021
Rata anuală a inflaţiei în iulie ar putea creşte până în 4,5%. Codîrlaşu, CFA: Nu este exclus să trecem printr-o ...
“Mă aştept ca rata anuală a inflaţiei în luna iulie 2021 să urce peste 4% (n.a. de la 3,94% cât a fost în iunie ...
Hidrogenul, un combustibil care cucerește tot mai mult teren în industria auto
Hidrogenul, un combustibil care cucerește tot mai mult teren în industria auto
În plin proces de electrificare, industria auto încearcă să găsească o alternativă la mașinile care folosesc baterii ...
The New York Times a trecut pragul de opt milioane de abonați
The New York Times a trecut pragul de opt milioane de abonați
Cotidianul american The New York Times a depăşit recent pragul de 8 milioane de abonaţi ai site-ului şi ai ediţiei sale ...