Cel mai scump teren agricol din acest an costă 10.000 de euro hectarul şi a fost cumpărat pe persoană fizică

Fermierul Alexandru Gheorghe a cumpărat pe persoană fizică cel mai scump teren din extravilan folosit în scopuri agricole. A costat 10.000 de euro hectarul şi se află în judeţul Ialomiţa.
Economica.net - Dum, 18 nov. 2018, 20:26
Cel mai scump teren agricol din acest an costă 10.000 de euro hectarul şi a fost cumpărat pe persoană fizică

Alexandru Gheorghe, unul dintre cei mai mari fermieri din sudul ţării şi proprietarul Solamex Slobozia, este cumpărătorul celei mai scumpe parcele de teren arabil mai mare de 30 de hectare tranzacţionat anul acesta, indică datele publicate de către Ministerul Agriculturii consultate de ECONOMICA.NET. Acesta, în calitate de preemptor arendaş, a cumpărat luna aceasta, pe persoană fizică, 30,1 hectare de teren în comuna Gheorghe Lazăr din Ialomiţa pentru care a plătit 10.000 de euro pe hectar. Vânzătorul este compania Lacosta SRL. Menţionăm că în luna august a mai avut loc o tranzacţie cu un teren de aproximativ 32 de hectare situat în extravilanul Aradului. Preţul a fost de 16.900 de euro pe hectar, iar terenul a ajuns, din posesia unei bănci, în proprietatea arădencei Ardenița Medințu, preemptor vecin. Cel mai probabil însă, terenul nu este folosit în scopuri agricole.

Ialomiţa este unul dintre judeţele cu cele mai scumpe terenuri arabile, din datele Agricover, preţurile în judeţ, la începutul acestui an fiind între 5.000 şi 10.000 de euro hectarul. Comparativ, din datele Ministerului Agriculturii consultate de ECONOMICA.NET, tranzacţiile cu terenuri agricole mai mari de 30 de hectare au pornit anul acesta de la 1.000 de euro hectarul (comuna Delta, judeţul Timiş), mare parte dintre ele costând în jur de 4.000 de euro hectarul.

De asemenea, din datele companiei Agricover, în 2018, preţul terenurilor agricole au variat între 2.500-4.000 de euro în judeţe precum Vâlcea, Argeş, Vaslui, până la 5.000-10.000 de euro în Ialomiţa şi Ilfov, sau 6.000-8.500 în Caraş Severin, Timiş, Arad. „Aşa cum era de aşteptat, interesul pentru achiziţia de teren agricol este în continuare crescut, ceea ce a făcut ca în 2018 să se păstreze trendul crescător al pieţei terenului agricol. În continuare existĂ premise solide care să susţină interesul fermierilor de a investi în teren arabil. În primul rând, preţul terenului agricol încă este la un nivel foarte bun în comparaţie cu preţul terenurilor agricole din Europa de Vest. În acelaşi timp, randamentele la hectar obţinute la culturile de primăvara 2018 au fost foarte bune (record la nivel UE la producţiile de porumb şi floarea soarelui), ceea ce a contribuit la creşterea profitabilităţii şi a interesului de a continua să investească în teren. Totodată, în 2018 s-a observat tendinţa clară de concentrare a suprafeţelor, întâlnită în special în rândul fermelor medii şi mari care urmăresc să se dezvolte atât prin achizitii „spot”de teren, cât şi prin preluarea integrală a fermelor de mici dimensiuni. În plus, fermierul deţine în proprietate în medie doar 10-15% din terenul lucrat, restul este arendă. În acest context, interesul acestuia de a continua să achiziţioneze se va păstra şi în urmatoarea perioadă”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Robert Rekkers, director general Agricover Credt IFN.

Potrivit acestuia, Agricover Credit a înregistrat în 2018 o creştere semnificativă a cererii de capital având ca destinaţie achiziţia de teren agricol. 

Cât despre evoluţia preţurilor de achiziţie, Rekkers susţine că cel mai probabil, atât volumul tranzacţiilor, cât şi preţului mediu la nivel naţional s-au menţinut în aceiaşi parametri, urmând trendul de creştere înregistrat în ultimii ani. „Interesul crescut din partea fermierilor de a investi în achiziţii de teren, oferta limitată de teren arabil aflat la vânzare, preţul încă bun pe hectar, creşterea productivităţii, accesul facil la finanţare, interesul crescut al investitorilor pentru domeniul agricol – sunt doar câţiva factori care determină menţinerea creşterii preţului pentru terenul agricol”, mai explică managerul.

Acesta se aşteaptă la o continuare a trendului crescător al preţului la terenul arabil în urmatorii trei ani (pâna în 2020) cu cel putin 10% pe an. „Anunţatele schimbări legislative privind tranzacţionarea terenurilor agricole, măsurile de susţinere a intabulării şi cadastrării terenurilor agricole sau schimbările privind subvenţiile acordate pe hectar pot influenţa piaţa terenului agricol din România, dar trendul va rămâne cu siguranta unul crescător.”, mai spune Rekkers.

Din datele Agricover, anul trecut au fost tranzacţionate în jur de 100.000 de hectare la o valoare anuală a tranzacţiilor de 2 miliarde de lei. 

Te-ar mai putea interesa și
Piețele resimt atacul fără precedent al Iranului asupra Israelului. Care este strategia „de criză” a investitorilor
Piețele resimt atacul fără precedent al Iranului asupra Israelului. Care este strategia „de criză” a investitorilor
Piețele financiare se vor confrunta cu o săptămână marcată de volatilitate ridicată, fiind influențate de atacul fără precedent al Iranului asupra Israelului, arată analiștii din cadrul......
FMI a revizuit în scădere, la 2,8%, estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an
FMI a revizuit în scădere, la 2,8%, estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest ...
Tesla va face concedieri şi la fabrica de lângă Berlin
Tesla va face concedieri şi la fabrica de lângă Berlin
Tesla, cel mai mare producător auto în funcţie de capitalizarea bursieră, va concedia până la 3.000 de angajaţi la ...
SUA ajută 50 de ţări să se pregătească mai bine pentru viitoare pandemii
SUA ajută 50 de ţări să se pregătească mai bine pentru viitoare pandemii
Statele Unite ale Americii ajută 50 de ţări să-şi consolideze sistemele de sănătate, în cadrul unei strategii mondiale ...