Ce mare constructor german de automobile vine în România?

Premierul Victor Ponta a confirmat încă o dată interesul unui mare constructor german de automobile de a ridica o fabrică în România. Chiar dacă nu a vrut să spună numele companiei, Ponta a eliminat de pe listă firma Bayerische Motoren Werke (BMW). Mai rămân, astfel, Daimler, prin Mercedes-Benz, şi Volkswagen Group.
Economica.net - sâm, 30 mart. 2013, 13:02
Ce mare constructor german de automobile vine în România?

Guvernul se află în negocieri cu un mare producător auto din Germania, care este interesat să deschidă o fabrică în România, a declarat premierul Victor Ponta vineri seară la Antena 3.

Premierul a precizat că nu este vorba de BMW și că Guvernul a semnat un memorandum de înțelegere „cu una dintre cele mai mari și mai prestigioase companii auto din Germania, care va deschide o fabrica în România, dar aceasta nu este BMW”.

BMW a anunţat recent că vrea să construiască o fabrică nouă în Europa, cel mai probabil în Slovacia, fiind prima unitate dintr-o ţară „low-cost” europeană.

Ponta a spus că nu poate face public numele companiei, din cauza unei clauze de confidenţialitate, şi că anunţul oficial va rămâne în sarcina companiei respective.

Marile companii auto din Germania care mai rămân pe acestă listă foarte scurtă sunt Daimler, care deţine Mercedes-Benz, şi Volkswagen Group, care pe lângă brandul Volkswagen, mai deţine şi mărcile de SEAT şi Škoda şi pe cele de lux Audi, Bentley, Bugatti, Lamborghini şi Porsche.

Mercedes sau Volkswagen?

Mercedes a mai vrut, în 2008, să deschidă o fabrică în România, în zona de Vest a ţării. Doar că nemţii au fost nemulţumiţi de infrastructura locală şi, după cum declara fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, de incapacitatea autorităţilor locale de a furniza un teren suficient de mare la un preţ rezonabil, astfel că a ales Ungaria (Polonia se afla, de asemenea, în competiţie cu România). Maghiarii au beneficiat de o investiţie de peste 800 de milioane de euro în uzina de la Kecskemet, cu o capacitate de 100.000 de autoturisme pe an, şi unde Mercedes produce noul model A-Class şi unde este asamblat modelul CLA.

Dacă Mercedes abia şi-a deschis fabrică în regiune, Volkswagen Group, al doilea cel mai mare producător din lume şi cel mai mare din Europa, are fabrici în Europa de Est încă din 1993, când a deschis uzina de la Győr, Ungaria, unde sunt construite mai multe modele Audi. În foste ţări comuniste din Europa, Volkswagen mai deţine facilităţi de construcţie de la Kvasiny şi Mladá Boleslav, Cehia, unde sunt produse modelele Skoda şi o mare uzină şi la Bratislava, Slovacia, unde sunt produse modele VW, Audi, Porsche, SEAT, Skoda şi unde sunt angajaţi 7.500 de oameni.

Vânzările Volkswagen merg deosebit de bine, în ciuda problemelor din zona euro. Anul trecut, VW Group a vândut 9,34 de milioane de maşini, cu un milion mai mult decât în 2011, iar numărul angajaţilor a crescut cu aproape 50.000. Veniturile din vânzări au crescut cu 20% la 192,6 miliarde de euro, şi profitul net a fost cu 39% mai mare decât în 2011, la 21,8 miliarde de euro. Cifre record pentru constructorul neamţ, după cum o arată datele oficiale.

De cealaltă parte, evoluţia Daimler, deşi bună, a fost mai modestă decât cea a VW. Anul trecut, vânzările au crescut cu 7%, la 114 miliarde de euro, şi profitul cu 8% la 6,5 miliarde. Numărul de angajaţi a crescut cu doar 1%. (La divizia Mercedes-Benz Cars, numărul de angajaţi chiar a scăzut cu 1.000), potrivit raportului anual.

De asemenea, Volkswagen se află în plină expansiune: vrea să construiască 10 noi fabrici în afara Europei, din care 7 în China. A anunţat, însă, că va continua investiţiile în Europa: 33 de miliarde de euro în următorii trei ani. Este posibil ca şi România să se afle pe această listă.

În România sunt prezente două grupuri internaţionale pe piaţa contrucţiilor de vehicule: Renault, prin Dacia, şi Ford.

Te-ar mai putea interesa și
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Slăbiciunile economiei germane îşi vor face simţite efectele asupra pieţei muncii, iar numărul şomerilor ar urma să atingă cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, relevă un studiu......
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace a avertizat cu privire la sugestiile referitoare la îngheţarea războiului ...
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Gara din orașul Curtea de Argeș, care a fost construită la sfârșitul secolului XIX și este monument istoric, dar care ...
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, controlat de stat, și-a majorat producția de gaze naturale ...