Ce maşini preferă românii şi cât de vechi sunt

În România circulau 4,7 milioane de autoturisme în anul 2013, potrivit ultimelor date ale Direcţiei de Înmatriculări referitoare la structura parcului auto. Cele mai multe sunt mai vechi de 10 ani. Situaţia parcului de Dacii este de-a dreptul dramatică: aproape o Dacie din trei este mai veche de 30 de ani.
Economica.net - sâm, 08 feb. 2014, 22:08
Ce maşini preferă românii şi cât de vechi sunt

Cea mai mare parte a acestor autoturisme, adică aproape jumătate-2,2 milioane de vehicule, au o vârstă mai mare de 12 ani, iar numărul maşinilor pe care le putem considera noi (cu o vechime de cel mult patru ani) este de 320.000, adică mai puţin de 7%.

Cum se prezinză însă situaţia pe mărci?

Din cele 4,7 milione de autoturisme care circulă pe drumurile României, cele mai multe sunt Dacii-1,39 milioane de maşini. Situaţia parcului de Dacii este de-a dreptul dramatică: aproape o Dacie din trei este mai veche de 30 de ani, lucru care se explică nu doar prin faptul ca în perioada comunistă existau puţine opţiuni la achiziţia unei mărci de autoturism, cât şi prin lipsa reurselor financiare pentru achiziţia unui alt autoturism, fie el nou sau second-hand, dar nu Dacie.
Din cele 1,39 milioane de Dacii, 46% au o vechime mai mare de 16 ani, şi, din această categorie, cea mai mare parte, adică peste 420.000 de maşini, sunt mai vechi de 20 de ani. Doar puţin peste 120.000 de Dacii, adică mai puţin de 9%, sunt mai noi de 5 ani.

Următoarea cea mai întâlnită marcă de autoturism de pe şoselele României este Volkswagen. Aproape 630.000 de VW-uri erau înmatriculate în România la sfârşitul anului trecut. Situaţia este evident mai bună decât în cazul mărcii naţionale. Doar puţin peste 31% sunt mai vechi de 20 de ani. Pe de altă parte, ponderea maşinilor noi este cam aceeaşi, procentual, ca şi la Dacia: Doar 8,3% din tot parcul de autoturisme Volkswagen este mai tânăr de 5 ani. Pe de altă parte, după cum era şi de aşteptat, cele mai multe VW-uri înmatriculate în România au o vechime cuprinsă între 11 şi 15 ani, lucru explicabil prin apetitul românilor pentru achiziţiile de VW second hand.

Pe locul trei în clasamentul celor mai întâlnite mărci de autoturisme este Opel. La finalul anului 2013, erau înmatriculate 492.000 de autoturisme Opel. Mai vechi de 16 ani erau circa 175.000, deci 35% din total. Procentul de Opel noi, cu o vechime de manximum cinci ani, este de doar 5,5%. Şi în acest caz, grupa de vârstă 11-15 ani este cea mai întâlnită:170.000 de maşini, adică 34% din total, sunt cuprinse aici.

A patra marcă în clasamentul maşinilor preferate de români este Ford. Marca americană şi-a găsit în România 296.000 de proprietari. Procentual, numărul de Forduri vechi este mai mic decât în cazul celorlalte mărci. Mai vechi de 16 ani este doar 26% din parc, adică 77.000 de maşini. De asemenea, peste 10% din totalul autoturismelor Ford care circulă în România sunt mai noi de 5 ani,din nou un procent superior celorlalte mărci. În plus, ponderea maşinilor cu vârste cuprinse între 6 şi 10 ani (30,7% din total) este destul de apropiată de cea pentru autoturisme cu vechimea între 11 şi 15 ani (33%).

Pe locul 5 în clasamentul mărcilor preferate de români se află Renault. Maşina franţuzească şi-a găsit 256.000 de cumpărători din România. Ponderea maşinilor vechi este mai mică decât în cazul maşinilor germane şi chiar decât a maşinilor Ford. Doar 17% sunt mai vechi de 16. În acelaşi timp, ponderea autoturismelor Renault noi este şi ea mai mare: 12,6% din autoturismele Renault care circulă în România sunt mai vechi de cinci ani. Cea mai întâlnită grupă de vechime: între 6 şi 10 ani, acolo unde intră 44,5% din toate autoturismele Renault din România.

Te-ar mai putea interesa și
Daktela, furnizor de soluții software Contact Center Omnichannel, intră pe piața din România
Daktela, furnizor de soluții software Contact Center Omnichannel, intră pe piața din România
Daktela, furnizor internațional de soluții software Call Center Omnichannel, anunță marți că intră pe piața din România. Lansată în 2005 la Praga, Daktela oferă soluții PBX în cloud și......
Banca Românească finanțează CHRISTIAN’ 76 TOUR cu 3 milioane de euro,  cu garanție EximBank
Banca Românească finanțează CHRISTIAN’ 76 TOUR cu 3 milioane de euro, cu garanție EximBank
Banca Românească a acordat companiei CHRISTIAN’ 76 TOUR, unul din cei mai importanți tour operatori din România,  ...
Wizz Air plănuiește să înființeze o nouă companie aeriană în Malta
Wizz Air plănuiește să înființeze o nouă companie aeriană în Malta
Compania aeriană Wizz Air anunță că, în baza documentului „Arrangement on Reallocation of Responsibility”, semnat ...
Parlamentul finlandez a votat cu o majoritate de peste 95% pentru aderarea țării la NATO
Parlamentul finlandez a votat cu o majoritate de peste 95% pentru aderarea țării la NATO
Parlamentul de la Helsinki a votat marţi, cu o majoritate de peste 95%, în favoarea aderării Finlandei la NATO, ceea ce ...