CE: Măsurile solicitate autorităţilor române pentru deblocarea POR au fost implementate în principal

Măsurile solicitate de Comisia Europeană (CE) autorităţilor române pentru deblocarea plăţilor pe patru din cele cinci axe prioritare ale Programului Operaţional Regional (POR) care se aflau încă în presuspendare au fost implementate în principalele zone vizate, a declarat luni, la Bruxelles, Shirin Wheeler, purtătoarea de cuvânt a comisarului european pentru politică regională, Johannes Hahn.
Economica.net - lun, 22 apr. 2013, 20:10
CE: Măsurile solicitate autorităţilor române pentru deblocarea POR au fost implementate în principal

CE a primit a asigurări suficiente din partea autorităţii de audit române că sistemul ameliorat funcţionează eficient, a precizat Hahn.

Serviciile CE au informat luni printr-o scrisoare oficială autorităţile române privind decizia de a relua plăţile pe POR, cu excepţia axei prioritare şase ‘Asistenţă tehnică’, după ce decizia în acest sens a fost luată încă de vineri.

‘În general, asta arată un progres veritabil şi semnalul că îmbunătăţirile sistemului pe care le-am cerut au fost, în principalele zone vizate, implementate şi înseamnă că evaluările vor putea fi făcute, de acum încolo, mai eficient, în cadrul unui sistem de control şi management mai solid care va fi capabil să protejeze interesele contribuabililor. Mai rămâne însă multă muncă de făcut şi acesta nu ar trebui să reprezinte un motiv de automulţumire, ci un prilej de a folosi acest impuls pentru continuarea acţiunilor de obţinere a reluării părţilor şi pentru celelalte programe operaţionale. Între timp, vom face tot ce putem pentru a sprijini autorităţile române în special în zona ameliorării capacităţii administrative’, a spus purtătoarea de cuvânt a comisarului Hahn.

Ea a adăugat că motivul principal pentru care POR a fost deblocat este faptul că CE ‘a primit asigurări suficiente din partea autorităţii de audit române că sistemul ameliorat funcţionează eficient’.

‘Au fost patru puncte care, din perspectiva serviciilor CE, au fost abordate adecvat. În primul rând este vorba despre modificarea modului în care autoritatea de management este organizată, respectiv instruirea şi specializarea mai bună a personalului care activează în cadrul structurii şi, în mod specific, a celui care se ocupă de chestiunile de achiziţii publice. Al doilea punct este ameliorarea procedurii pentru verificarea achiziţiilor publice şi chestiunile de conflicte de interese, inclusiv un sistem de evaluare a riscului. În al treilea rând, există un control ameliorat al autorităţii de management asupra organismelor intermediare în ceea ce priveşte verificarea de către acestea a achiziţiilor publice. În al patrulea rând, toate aceste măsuri funcţionează adecvat, adică nu doar pe hârtie’, a mai spus Shirin Wheeler.

Ea precizat că ideea nu a fost aceea de a creşte numărul inspecţiilor şi controalelor, ci de a le ameliora calitatea.

‘Este încă suspendată axa prioritară 6 din POR, ‘Asistenţă tehnică’, care priveşte finanţarea administraţiei care manageriază programele. Motivul pentru care aceasta a rămas în presuspendare este că a existat un caz de fraudă care a fost descoperit de inspecţiile române în august 2012 şi asta este important de subliniat. Sistemul trebuia modificat pentru a evita o repetare a acestui tip de fraudă şi acea modificare trebuie verificată de autoritatea de audit. Iar asta este partea care încă nu a fost finalizată, dar există speranţe că este doar o chestiune de timp, până când vom putea debloca şi această axă’, a precizat Shirin Wheeler despre ultima axă prioritare aflată în presuspendare din POR.

Axa prioritară 2, ‘Îmbunătăţirea infrastructurii de transport regionale şi locale’, a fost deblocată din decembrie 2012 şi s-a plătit deja o cerere de rambursare de 134 de milioane de euro până la sfârşitul anului trecut.

Potrivit sursei citate, CE a primit în 2013 două cereri de rambursare pe POR, dintre care una, în valoare de 12 milioane de euro, a fost depusă tot pe axa prioritară 2 şi urmează a fi plătită în curând. Cealaltă, care nu a fost procesată încă, a fost depusă pentru unui proiect realizat în cadrul uneia dintre axele deblocate vineri.

Ministerul Fondurilor Europene a precizat, într-un comunicat dat publicităţii vineri, că România a trimis CE, în luna martie, documentele necesare pentru rambursarea a peste 150 de milioane de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Vîlceanu: Comisia Europeană s-a arătat îngrijorată că România ar putea cere renegocierea PNRR
Vîlceanu: Comisia Europeană s-a arătat îngrijorată că România ar putea cere renegocierea PNRR
Posibilitatea ca România să ceară renegocierea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă a ridicat semne de îngrijorare ...
UE a sesizat Organizația Mondială a Comerțului în legătură cu practicile economice adoptate de China împotriva Lituaniei
UE a sesizat Organizația Mondială a Comerțului în legătură cu practicile economice adoptate de China împotriva Lituaniei
Uniunea Europeană a introdus joi, în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), o cauză împotriva Republicii ...
ANPC a controlat trei magazine Kaufland, Mega Image şi Carrefour din Sectorul 5. Toate unitățile au fost amendate
ANPC a controlat trei magazine Kaufland, Mega Image şi Carrefour din Sectorul 5. Toate unitățile au fost amendate
Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor au continuat controalele la operatorii economici, trei ...