CE nu a primit o notificare privind un împrumut pentru Oltchim

Comisia Europeană nu a primit o notificare privind acordarea unui împrumut pentru repornirea activităţii combinatului Oltchim, dar este în contact cu autorităţile române privitor la această chestiune, a declarat pentru Agerpres, luni, Antoine Colombani, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru concurenţă Joaquin Almunia.
Economica.net - lun, 08 oct. 2012, 16:26
CE nu a primit o notificare privind un împrumut pentru Oltchim

După ce va primi notificarea din partea autorităţilor române, CE va analiza dacă împrumutul constituie sau nu ajutor de stat şi, în caz afirmativ, dacă acesta este sau nu compatibil cu legislaţia UE privitoare la excepţiile pentru care se poate acorda un astfel de împrumut. În caz că ajutorul acordat de stat este incompatibil, CE poate solicita proceduri pentru recuperarea banilor.

După ce notificarea este primită, executivul UE dispune de un termen de două luni pentru a lua o primă decizie. Dacă executivul european are vreo îndoială privind compatibilitatea ajutorului de stat, poate deschide o investigaţie aprofundată, unde terţe părţi au posibilitatea de a-şi exprima punctul de vedere.

Premierul Victor Ponta a declarat vineri că va discuta la începutul săptămânii viitoare cu comisarul european pentru concurenţă Joaquin Almunia despre cererea adresată Bruxellesului de către România cu privire la un împrumut pentru repornirea activităţii combinatului Oltchim.

‘Pot să vă asigur că voi discuta cu comisarul Almunia despre cererea pe care am înaintat-o pentru împrumut pentru Oltchim, ca să avem cât mai rapid un răspuns favorabil. Aveam stabilită, dacă nu astăzi (vineri – n.r.) atunci pentru luni, o discuţie, şi cei de la Ministerele de Finanţe şi de Economie se vor duce imediat la Bruxelles ca să prezinte cazul nostru cât mai bine”, a afirmat Victor Ponta, după reuniunea ”Prietenii coeziunii”, desfăşurată la Bratislava.

Pe de altă parte, a admis premierul român, Comisia Europeană priveşte cu reticenţă cererile statelor membre de împrumuturi sau ajutoare de stat şi de aceea situaţia combinatului Oltchim trebuie prezentată cât mai bine oficialilor de la Bruxelles. „Dacă nu ne explicăm bine cazul, nu câştigăm. De altfel, în 2009, când fostul ministru Adriean Videanu a cerut un ajutor de stat – bine, era vorba de o sumă mult mai mare, 370 de milioane de euro – nu a avut niciun succes pentru că nici măcar nu a explicat şi nici nu s-a dus să spună pe ce vrea să cheltuiască acei bani”, a afirmat Ponta.

Întrebat în cât timp CE ar putea da un răspuns la cererea Bucureştiului, premierul a precizat că, dat fiind faptul că solicitarea este pentru o sumă mai mică de zece milioane de euro, ar trebui să primească un răspuns în 30 de zile. Joi, premierul român a anunţat că Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri va cere vineri Comisiei Europene (CE) permisiunea acordării unui împrumut pentru demararea activităţii combinatului Oltchim.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
O mare companie israeliană care dezvoltă tehnologie pentru mașini autonome deschide un Centru de Cercetare la București
O mare companie israeliană care dezvoltă tehnologie pentru mașini autonome deschide un Centru de Cercetare la București
Innoviz Technologies din Israel deschide un centru de cercetare la București, potrivit datelor dinsponibile în Monitorul ...
Andreea Guinea, Dacia: Trecem la a doua etapă a implementării noii imagini de marcă Dacia
Andreea Guinea, Dacia: Trecem la a doua etapă a implementării noii imagini de marcă Dacia
Andreea Guinea, Dacia Launch Operations Manager în cadrul grupului Renault, a anunțat că mașinile mărcii românești ...
România a picat testul autosuficienței la mâncare. Producția internă acoperă integral consumul doar în cazul a șase produse agroalimentare. Carnea de porc, zahărul, untul și fructele sunt printre cele mai deficitare
România a picat testul autosuficienței la mâncare. Producția internă acoperă integral consumul doar în cazul a șase ...
România produce mai mult decât consumă doar cereale, varză și carne de oaie și capră. În rest, suntem tot mai dependenți ...