Ce nu mai cumpără românii de pe internet

În timp ce penetrarea internetului la nivel naţional creşte de la an la an, sunt produse care nu mai sunt la fel de atractive pentru clienţii magazinelor virtuale ca acum aproximativ şapte ani. ECONOMICA.NET vă spune ce se cumpără şi ce nu pe online. 
Alina Stanciu - sâm, 03 mai 2014, 14:04
Ce nu mai cumpără românii de pe internet

Preferinţele consumatorilor români din mediul virtual s-au schimbat semnificativ în ultimii şapte ani. Dacă în trecut majoritatea se limitau la a cumpăra online doar produse IT&C , acum domeniul fashion este cel mai căutat.

Astfel, potrivit unui studiu realizat de către Institutul Naţional de Statistică, aproximativ un orăşean din doi, cu vârste cuprinse între 16 şi 74 de ani (54,6%) a cumpărat îmbrăcăminte şi produse sportive de pe Internet, aceasta fiind categoria de produse cu cei mai mulţi adepţi. În 2007 însă, doar 21,2% dintre românii din mediul urban cumpăraseră haine din magazinele virtuale. 

În plină expansiune pe internet sunt şi magazinele care oferă bilete pentru diferite evenimente, manifestări, spectacole. Ponderea românilor care au cumpărat online astfel de serviciu a crescut de aproape 3,5 ori, de la 6,4% în 2007 la 22% în 2013. Altfel spus, s-a ajuns ca un român din mediul urban din cinci să fi cumpărat bilete de pe internet cel puţin o dată.

Călătoriile, vacanţele şi locurile de cazare de pe internet stârnesc interesul orăşenilor de la an la an. Din datele INS, ponderea celor care au cumpărat astfel de servicii online, din total persoane din mediul de rezidenţă respectiv, a crescut în perioada 2007-2013 de peste două ori : de la 15,4% la 32,4%.

O altă categorie în creştere pe internet este cea a produselor pentru gospodărie, cu o creştere de aproximativ 50%. Mai precis, dacă în 2007 pronderea românilor de la oraşe care cumpăraseră astfel de produse în ultimele 12 luni, din total locuitori,  era de 13,2%, anul trecut acest procent era de 20%.

Nu în ultimul rând, de o uşoară creştere s-au putut bucura în perioada analizată şi magazinele virtuale care oferă echipamente electronice. În 2007, ponderea românilor care cumpăraseră astfel de produse era de 15,3%, iar în 2013 procentul ajunsese la 17,3%.

Ce nu se mai vinde online

La polul opus, dintre produsele cu popularitate în scădere printre internauţi se numără, spre exemplu, filmele şi muzica. Ponderea românilor din mediul urban care au cumpărat astfel de produse din mediul virtual a scăzut din 2007 şi până în 2013 cu 54,4%. Astfel, în 2013 doar 21,2% dintre orăşeni au declarat că au cumpărat online muzică şi film în ultimele 12 luni.

Nici produsele software nu mai sunt atât de căutate printre internauţii care şi obişnuiesc să cumpere online. Din datele INS, ponderea persoanele care au făcut astfel de achiziţii online în ultimele 12 luni a scăzut în perioada 2007-2013 cu 41%. Dacă în 2007, aproximativ o treime dintre români (29,4%) din mediul urban cumpărau produse software online, în 2013 doar un orăşean din opt mai făceau acest lucru (17,2%).

În ceea ce priveşte situaţia vânzărilor de produse hardware situaţia este similară. Ponderea celor care au cumpărat hardware online a scăzut cu 48% în 2013 faţă de 2007, până la 7,4% dintre persoanele din mediul urban care au participat la sondaj.

În scădere sunt şi persoanele care cumpără cărţi, reviste, ziare sau materiale pentru instruire de pe Internet. Ponderea lor a scăzut în ultimii şaăte ani cu 24,4%, de la 49,5% la 37,4%.

Ancheta INS a identificat ponderea persoanelor de 16-74 ani care au comandat/cumpărat bunuri/servicii pe Internet în ultimele 12 luni, pe categorii de bunuri comandate/cumpărate. Cifrele din studiu reprezintă raportul procentual dintre numărul persoanelor de 16-74 ani din cadrul fiecarui tip de dezagregare statistică, care au comandat/cumpărat bunuri/servicii pe Internet în ultimele 12 luni dintr-o anumita categorie de bunuri/servicii şi numărul total de persoane care au comandat/cumpărat bunuri/servicii pe Internet în ultimele 12 luni din tipul de dezagregare respectiv.

 

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...