Ce nu s-a văzut la IAA: Activiștii pentru mediu au blocat traficul și au acuzat autoritățile

09 09. 2021
Proteste IAA

Prima zi în care publicul a avut acces la IAA Mobility din Mucnhen a fost marcată mai întâi de dezvăluirea unui studiu realizat de controversata asociație Deutsche Umwelthilfe (DUH) care susține eliminarea mașinilor poluante din trafic. Conform asociației doar 16 dintre 233 de mașini ale unor membri ai guvernului și ale altor autorități germane respectă media impusă de oficialii de la Bruxelles pentru comercializarea mașinilor noi (95 gr. CO2/km).

Asta dovedești fățărnicia politicienilor, în opinia celor de la DUH. Fără a lua în calcul sistemele oficiale de testare a emisiilor poluante, ci un model de calcul împrumutat de la International Council on Clean Transportation (ICCT), cei de la DUH au arătat că politicienii germani utilizează mașini foarte poluante.

Conform evaluării DUH, ministrul Dezvoltării, Gerd Müller (CSU), utilizează cea mai poluantă mașină dintre cele aparținând membrilor guvernului federal (283 gr. CO2/km). În schimb, ministrul Mediului, Svenja Schulze’s (SPD), utilizează cea mai puțin poluantă mașină dintre membri guvernului (242 gr. CO2/km). Având în vedere că utilizează mașini blindate, cu modificări ample, analiza celor de la DUH nu a luat în calcul mașinile unor politicieni de prim rang precum cancelarul Angela Merkel sau ministrul Apărării Annegret Kramp-Karrenbauer.

Tot în prima zi a IAA Mobility, aceeași în care Angela Merkel a deschis oficial expoziția de mobilitate, activiștii pentru mediu au urcat pe unele indicatoare amplasate deasupra autostrăzilor din jurul Munchenului și au modificat indicațiile acestora. Astfel șoferii care au trecut marți dimineața pe A9 au putut vedea un indicator pe care scria „trafic în colaps” (verkehrskollaps) și „distrugeți lobby-ul pentru mașini și industria auto” – Fără IAA”.

Dacă acest mod de protest nu a avut un impact major, fiind puțin observat chiar și de cei care circulă des pe autostrăzile germane, alte bannere amplasate pe podurile care traversau autostrăzile au fost mult mai vizibile. În unele cazuri, poliția a fost nevoită să devieze traficul pentru a îi proteja pe protestatarii care urcaseră pe echipamentele de semnalizare de pe autostradă pentru a agăța noi bannere.

Cum unele dintre aceste acțiuni ale activiștilor de mediu au cauzat prejudicii, întârziind sau afectând transportul, poliția germană a anunțat că va lua măsuri împotriva a 26 de persoane identificate ca făcând parte dintre protestatari.