Ce nu ştiai despre tot aurul din lume

Cel mai râvnit metal preţios din toate timpurile. Ruşii au început să-l caute pe asteroizi. Cât aur a fost exploatat vreodată pe Pământ? Ce valoare ar avea şi ce am putea face cu tot aurul din lume? Iată câteva informaţii pe care, cu siguranţă nu le ştiai.
Economica.net - Dum, 16 sept. 2012, 12:09
Ce nu ştiai despre tot aurul din lume
  • 1.000 de tone de minereu din geosferă conţine în jur de 5 grame de aur.
  • Cantitatea totală de aur exploatată din toate timpurile: 167.000 de tone. Această cantitate ar umple 120 de vagoane de tren, de dimensiune standard.
  • Această cantitate ar cântări de 16,5 ori mai mult decât Turnul Eiffel.
  • Totuşi, cel mai mare tanc petrolier din lume ar putea transporta o cantitate de trei ori mai mare.
  • Valoarea actuală a întregii cantităţi de aur exploatate vreodată la nivel planetar este de 8 mii de miliarde de dolari. Această sumă, dacă ar fi formată doar din bancnote de un dolar, ar umple 18 dintre cele mai mari tancuri petroliere din lume.
  • Valoarea acestui aur este echivalentă cu jumătate din datoria publică a SUA (aproximativ 15 mii de miliarde de dolari în 2011).
  • Foiţa de aur măsoară 100 de nanometri grosime, adică o miime din grosimea unei foi de hârtie.
  • Cu tot aurul din lume, ai putea polei întreaga suprafaţă teritorială a Elveţiei şi de două ori teritoriul statului american New Jersey.
  • Cu 60 de tone de aur ai putea face o sârmă care să unească Pământul cu Soarele.
  • Producţia anuală de aur la nivel planetar, în 2011, a fost de 4.000 de tone. 2.800 tone din minerit şi 1.600 din reciclare. Mai mult de 400 de tone au ajuns la bănci.
  • Rezerva de aur a SUA reprezintă 77% din rezerva naţională a țării. La polul opus, banca centrală a Chinei deţine rezerve de aur care adună 1,8% din totalul rezervelor.
  • Anual, la nivel mondial, 1,960 de tone de aur sunt transformate în bijuterii, adică echivalentul a 26 de milioane de ceasuri de aur.
  • 1.640 de tone de aur, echivalentul a 50 de milioane de monede de aur, reprezintă investiţiile anuale totale în metalul preţios la nivel mondial.
  • 460 de tone de aur merg anual către tehnologie, din care 10% către aplicaţii dentare. Aceasta înseamnă în jur de 25 de milioane de coroane dentare şi plombe de aur.
Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...