Ce nu ştiai despre tot aurul din lume

Cel mai râvnit metal preţios din toate timpurile. Ruşii au început să-l caute pe asteroizi. Cât aur a fost exploatat vreodată pe Pământ? Ce valoare ar avea şi ce am putea face cu tot aurul din lume? Iată câteva informaţii pe care, cu siguranţă nu le ştiai.
Economica.net - Dum, 16 sept. 2012, 12:09
Ce nu ştiai despre tot aurul din lume
 • 1.000 de tone de minereu din geosferă conţine în jur de 5 grame de aur.
 • Cantitatea totală de aur exploatată din toate timpurile: 167.000 de tone. Această cantitate ar umple 120 de vagoane de tren, de dimensiune standard.
 • Această cantitate ar cântări de 16,5 ori mai mult decât Turnul Eiffel.
 • Totuşi, cel mai mare tanc petrolier din lume ar putea transporta o cantitate de trei ori mai mare.
 • Valoarea actuală a întregii cantităţi de aur exploatate vreodată la nivel planetar este de 8 mii de miliarde de dolari. Această sumă, dacă ar fi formată doar din bancnote de un dolar, ar umple 18 dintre cele mai mari tancuri petroliere din lume.
 • Valoarea acestui aur este echivalentă cu jumătate din datoria publică a SUA (aproximativ 15 mii de miliarde de dolari în 2011).
 • Foiţa de aur măsoară 100 de nanometri grosime, adică o miime din grosimea unei foi de hârtie.
 • Cu tot aurul din lume, ai putea polei întreaga suprafaţă teritorială a Elveţiei şi de două ori teritoriul statului american New Jersey.
 • Cu 60 de tone de aur ai putea face o sârmă care să unească Pământul cu Soarele.
 • Producţia anuală de aur la nivel planetar, în 2011, a fost de 4.000 de tone. 2.800 tone din minerit şi 1.600 din reciclare. Mai mult de 400 de tone au ajuns la bănci.
 • Rezerva de aur a SUA reprezintă 77% din rezerva naţională a țării. La polul opus, banca centrală a Chinei deţine rezerve de aur care adună 1,8% din totalul rezervelor.
 • Anual, la nivel mondial, 1,960 de tone de aur sunt transformate în bijuterii, adică echivalentul a 26 de milioane de ceasuri de aur.
 • 1.640 de tone de aur, echivalentul a 50 de milioane de monede de aur, reprezintă investiţiile anuale totale în metalul preţios la nivel mondial.
 • 460 de tone de aur merg anual către tehnologie, din care 10% către aplicaţii dentare. Aceasta înseamnă în jur de 25 de milioane de coroane dentare şi plombe de aur.
Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi din consumul tuturor sondelor din România
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi ...
Petrom a mai deschis recent două mici centrale electrice de tip “gas to power” și a ajuns astfel la 40 de astfel de ...
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan: Aţi preferat marketingul!
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan: Aţi preferat marketingul!
Adrian Câciu i-a replicat primarului general al Capitalei Nicuşor Dan care a precizat că ar dori o întâlnire cu ministrul ...
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Preţurile la energie în Europa au doborât record după record încă înainte de venirea iernii şi această criză se ...