CE Oltenia ar putea construi, de anul viitor, mai multe parcuri fotovoltaice

 Complexul Energetic Oltenia ar putea construi, de anul viitor, mai multe parcuri fotovoltaice în zonele depozitelor de zgură şi cenuşă închise în ultimii ani, care să permită companiei să devină producător de energie şi în acest domeniu, a anunţat managerul privat al unităţii, Laurenţiu Ciurel.
Economica.net - lun, 20 mai 2013, 12:38
CE Oltenia ar putea construi, de anul viitor, mai multe parcuri fotovoltaice

Managerul privat al Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel, a mers, săptămâna trecută, într-o vizită în China, coordonată de ministrul Energiei, Constantin Niţă.

Laurenţiu Ciurel a declarat, luni, într-o conferinţă de presă susţinută Târgu Jiu, că a descoperit, cu prilejul vizitei în China, posibilitatea construirii unor parcuri fotovoltaice la preţuri extrem de atractive, care să permită companiei să devină producător de energie şi în acest domeniu.

„Costul pentru a obţine un megawatt e undeva între 600 şi 900.000 de euro, de patru-cinci ori mai puţin decât acum câţiva ani. Asta face extrem de atractivă o astfel de investiţie. Noi avem în bugetul pe anul viitor o sumă alocată doar pentru 10 MW, dar încercăm o extindere dacă intrăm în legătură cu una dintre companiile de acolo, China National Electric, cea care şi-a exprimat disponibilitatea pentru aşa ceva”, a spus managerul privat al CE Oltenia.

El a precizat că parcurile fotovoltaice ar urma să fie construite, de anul viitor, în zonele depozitelor de zgură şi cenuşă închise în ultimii ani din cauza condiţiilor de mediu şi după ce termocentralele, în special cele de la Rovinari şi Turceni, şi-au modernizat multe dintre instalaţiile tehnologice.

Cealaltă termocentrală din cadrul CE Oltenia, cea de la Craiova, ar urma să fie modernizată pentru a produce energie pe bază de gaz, astfel încât complexul să poată răspunde mai uşor cerinţelor pieţei, a mai spus Ciurel.

Laurenţiu Ciurel a menţionat că firmele chineze au dezvoltat în ultimii ani tehnologii al căror randament îl depăşeşte chiar şi pe cel al producătorilor din Germania, susţinând că România trebuie să aibă în continuare relaţii bune cu China, care a devenit o mare putere economică, inclusiv din punct de vedere al producţiei de energie.

Ciurel a mai spus că, în cadrul vizitei în China, s-a discutat şi despre interesul unei firme chineze de a construi la Rovinari un grup energetic de 500 MW, investiţia fiind estimată la aproximativ un miliard de euro.

El a precizat că negocierile în acest caz se vor finaliza cel mai probabil în luna noiembrie, când premierii celor două ţări ar urma să semneze mai multe documente care să permită demararea investiţiei.

În martie 2010, o delegaţie a celei mai mari companii de stat din China pentru furnizare de echipamente pentru industria energetică – China National Electric Equipment Corporation – a venit la Târgu Jiu pentru a discuta cu reprezentanţi ai administraţiei locale despre construirea unui grup energetic de 500 MW, la Rovinari.

Complexul Energetic Oltenia estimează că va înregistra în acest an venituri totale de 6,19 miliarde de lei (1,4 miliarde euro), în uşoară scădere faţă de nivelul bugetat pentru anul trecut, şi mizează pe un profit net de 151,2 milioane de lei (35 milioane euro), cu 67% mai mare.

Compania este controlată de Ministerul Economiei şi a fost înfiinţată anul trecut prin fuziunea complexelor energetice Craiova, Rovinari şi Turceni şi a Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...