CE Oltenia cumpără certificate de emisii la exorbitantul preț de 44 de euro bucata. Statul platește

Cum se apropie finalul lunii aprilie, termenul-limită pentru conformare, CE Oltenia trebuie să cumpere certificatele de emisii aferente producției de energie electrică a anului 2020. Cum nu a avut bani în trecut, când prețurile erau mai mici, să le cumpere pe toate, le cumpără acum, la prețurile maxime din piață, după ce Guvernul i-a dat bani de la bugetul țării în acest scop.
Mihai Nicuţ - lun, 19 apr. 2021, 12:20
CE Oltenia cumpără certificate de emisii la exorbitantul preț de 44 de euro bucata. Statul platește

În data de 16 aprilie, CE Oltenia a cumpărat de la Bursa Română de Mărfuri (BRM) 200.000 de certificate de carbon cu 44,55 euro bucata.

Cu o zi înainte, în 15 aprilie, CEO a cumpărat, tot de la BRM, 550.000 de certificate, la prețul de 44,40 euro bucata.

În 14 aprilie, a cumpărat 500.000 de certificate, la prețul de 43,72 euro bucata.

Ziua precedentă, 14 aprilie, a cumpărat 550.000 de certificate, cu 44,41 euro bucata.

În 9 aprilie, CE Oltenia a achiziționat, tot prin BRM, 200.000 de certificate la prețul de 43,5 euro unul.

Cu o zi înainte, pe 8 aprilie, compania a cumpărat un alt lot, de 400.000 de certificate, cu 43,65 euro unul.

Datele sunt publice, extrase din platforma pieței la disponibil găzduită de BRM.

Citește și:

Surpriză: CE Oltenia rămâne cu doar două grupuri energetice pe cărbune, la Rovinari, în total 660 MW din cei 3.700 de acum

Așadar, CE Oltenia, compania care trebuie să cumpere cele mai multe certificate de emisii pentru că este singurul producător de energie electrică pe cărbune din țară, face o parte din achiziția acestor certificate la prețul maxim, în condițiile în care are timp până la finalul lunii aprilie să facă aceste achiziții. Potrivit reglementărilor europene, CE Oltenia are termen până la finalul lui aprilie să cumpere certificatele de emisii aferente producției de energie electrică a anului 2020 – circa un certificat pentru fiecare MWh produs.

Prețul a crescut enorm

Dacă CEO făcea aceste achiziții în trecut și nu aștepta apropierea perioadei de conformare, probabil prețul era mai mic – spre exemplu Elcen a cumpărat în tranșe de câte 300.000 de bucăți certificate de emisii la prețul de 23,78 euro/bucata, la jumătatea lui ianuarie. Cotațiile certificatelor au crescut dramatic pe toate piețele, nu este nici o surriză și nu ar trebui să fi fost nici pentru CE Oltenia, dar compania probabil nu a avut bani să le cumpere în trecut.

Amintim că abia joia trecută Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă privind acordarea unui ajutor de stat de 664 de milioane de lei către Complexul Energetic Oltenia, pentru achiziţia de certificate de emisii aferente anului trecut.

„Continuăm procesul de restructurare al CEO, iar sumele alocate astăzi vin să confirme faptul că respectăm planul agreat cu Comisia Europeană. CEO este un pilon important al sistemului energetic din ţara noastră, dar totodată trebuie să ducem la final planul de restructurare pentru a putea produce energie curată”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Energie în comunicatul emis joi.

Drept urmare, Ministerul Finanţelor va aloca sub forma de grant, la solicitarea Ministerului Energiei, suma de 664,106 milioane de lei. Suma este asigurată de Ministerul Finanţelor din venituri rezultate din privatizare, pentru achiziţia parţială de certificate de emisii de gaze cu efect de seră aferente anului 2020, după cum mai aflăm din comunicat.

Citește și:

Cărbunele nu se predă: Avalanșă de contracte încheiate de CE Oltenia, cu livrare de energie până în 2025. Cumpărător este, aproape exclusiv, un român

Statul a plătit, plătește, și va mai plăti

S-a ajuns la această situație pentru că producătorul de energie controlat de stat este într-o situație dificilă și de doi ani nu își poate plăti din surse proprii toate certificatele de emisii aferente prodcuției de energie electrică. Compania a primit deja anul trecut un ajutor de salvare de la stat pentru plata certificatelor, care, cum evident că nu a putut fi rambursat, s-a transformat în ajutor de restructurare, în baza unui plan de restructurare-decarbonare care urma să fie aprobat de Comisia Europeană. Potrivit acestuia, societatea ar fi urmat să primească banii de la Guvern pentru a se plăti certificatele aferente anului 2020, parte a unui ajutor de stat care face parte din plan. În total 1,32 miliarde de euro, pentru toată perioada 2021-2025, care include și ajutorul dat deja anul trecut pentru certificatele aferente producției din 2019.

Problema este că acest plan nu a fost aprobat de Comisia Europeană, care a demarat o investigație aprofundată a lui, și, cum termenul de conformare pentru 2020 se apropie, Guvernul a trebuit să aprobe deblocarea banilor din buget fără să existe un OK final pe acel plan.

Nu știm câte certificate de emisii a reușit să cumpere CE Oltenia din surse proprii înainte de a primi cei 664 de milioane de lei de la Guvern (nota de fundamentare a acestui act normativ nu detaliază), și nici la ce prețuri a făcut achițiile din trecut.

CE Oltenia are în acest moment 4 termocentrale pe cărbune (lignit), cu 12 grupuri energetice, o capacitate instalată de 3.570 MW și o producţie estimată de 10 TWh în 2021.

Te-ar mai putea interesa și
Tarifele de transport şi de distribuţie pentru gazele naturale și energia electrică vor intra într-o nouă perioadă de reglementare – Silvia Vlăsceanu (HENRO)
Tarifele de transport şi de distribuţie pentru gazele naturale și energia electrică vor intra într-o nouă perioadă ...
Tarifele de transport şi de distribuţie energie electrică şi gaze naturale vor intra într-o nouă perioadă de reglementare, iar o metodologie aflată în consultare publică prevede......
Și Hidroelectrica testează piața: a scos la vânzare energie cu livrare în 2025, la prețul de 90 de euro/MWh. A vândut-o
Și Hidroelectrica testează piața: a scos la vânzare energie cu livrare în 2025, la prețul de 90 de euro/MWh. A vândut-o
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a ieșit, după multă vreme, la vânzare de ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Stratum Energy România, compania care operează perimetrul de gaze naturale Poduri din județul Bacău, de către Emma Lambda Limited
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Stratum Energy România, compania care operează perimetrul de gaze naturale ...
Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care compania cipriotă Emma Lambda Limited intenționează să preia ...
Kârgâzstanul a blocat de astăzi funcționarea TikTok, pentru a proteja sănătatea copiilor. Organizațiile neguvernamentale denunță cenzura impusă de Guvern
Kârgâzstanul a blocat de astăzi funcționarea TikTok, pentru a proteja sănătatea copiilor. Organizațiile neguvernamentale ...
Aplicaţia TikTok nu mai funcţionează începând din această joi în Kârgâzstan, la cererea serviciilor de securitate ...