CE Oltenia: Majorarea tarifelor pentru medie şi înaltă tensiune afectează marii consumatori industriali

Majorarea tarifelor pentru energie de medie şi înaltă tensiune de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei afectează marii consumatori industriali, printre care şi Complexul Energetic Oltenia, se arată într-un comunicat al companiei.
Economica.net - mie, 07 ian. 2015, 12:00
CE Oltenia: Majorarea tarifelor pentru medie şi înaltă tensiune afectează marii consumatori industriali

Potrivit CE Oltenia, în data de 15 decembrie 2014, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a emis, pentru fiecare operator de distribuţie, ordine prin care a modificat tarifele de distribuţie înaltă/medie/joasă tensiune.

‘Deşi tarifele totale au fost menţinute relativ la aceeaşi valoare (cu o foarte mică majorare), tarifele pentru joasă tensiune au fost scăzute, iar cele pentru medie şi înaltă tensiune au fost mărite. Majorarea tarifelor pentru medie şi înaltă tensiune afectează marii consumatori industriali, printre care şi CE Oltenia. Astfel, pe zona Oltenia, tarifele pentru medie şi înaltă tensiune au crescut cu 3,18 lei/MWh, ceea ce implică o creştere cu peste 3 milioane lei/an a costurilor pentru distribuţia energiei electrice la carierele CE Oltenia. În aceste condiţii, inclusiv costul de producere al CE Oltenia se va majora’, se spune în comunicat.

Reprezentanţii companiei susţin că avantajate de această măsură sunt companiile de distribuţie private, practic banii trecând de la companiile de stat la cele private. Aceştia precizează că nu există nicio explicaţie tehnică pentru adoptarea acestei măsuri care taxează în plus marii consumatori, precum CE Oltenia, scrie Agerpres.

Pe de altă parte, reprezentaţii CEO susţin că Transelectrica a modificat în mod abuziv declaraţiile de disponibilitate ale unor grupuri energetice care aparţin CE Oltenia.

Conform comunicatului, deşi CEO a transmis, în repetate rânduri, cereri prin care a specificat faptul că nu poate menţine în rezervă unele grupuri, deoarece necesită anumite lucrări, Unitatea Operaţională Dispecerul Energetic Naţional nu a luat în considerare aceste solicitări. Pe tot parcursul anului 2014, CE Oltenia a solicitat acordarea serviciului de rezervă terţiară lentă pentru grupurile ce asigură rezerva în Sistemul Energetic Naţional, în scopul acoperirii unei părţi din cheltuielile necesare menţinerii lor în rezervă.

‘În aceste condiţii, dacă, prin ordinea de merit, se ajunge la pornirea acestor grupuri, CE Oltenia va fi penalizată, fiind obligată să plătească dezechilibrele create. Menţionăm că, dacă CE Oltenia nu transmite oferte pentru PE (Piaţa de echilibrare n.r), platforma preia automat preţurile de pe PZU (Piaţa pentru ziua următoare – n.r.). Singura explicaţie a acestui comportament abuziv este faptul că Transelectrica nu deţine în mod real rezerva de sistem, refuzând să o achiziţioneze. În acest fel, ar trebui să limiteze accesul energiei eoliene care produce mari dezechilibre şi care este echilibrată de producătorii clasici, fără ca aceştia să fie plătiţi’, se spune în comunicat.

De asemenea, compania consideră că declararea unor grupuri ale CE Oltenia ca fiind disponibile, peste decizia conducerii societăţii, reprezintă ‘un abuz grav’.

Reprezentanţii CE Oltenia mai arată că, începând de la cuplarea pieţelor (din 19 noiembrie 2014), producătorii din România sunt net dezavantajaţi faţă de cei din Ungaria, Cehia şi Slovacia. Conform comunicatului, din Ungaria pot fi aduşi în România, pe PZU, 1.100 MW în fiecare oră. Din România către Ungaria a existat un maxim de 160 MW, media (până la data de 4 ianuarie 2015) fiind în jur de 30 MW în fiecare interval orar (s-a rezervat capacitate de transfer din România către Ungaria într-un procent mai mic de 3% din cât s-a rezervat din Ungaria către România). Această situaţie a culminat în data de 5 ianuarie 2015, moment din care capacitatea rezervată este zero.

‘În concluzie, prin cuplarea pieţelor s-a reuşit să se acorde un ajutor doar producătorilor din Ungaria, Cehia şi Slovacia, fiind imposibil ca producătorii din România să vândă în aceste ţări, prin PZU. Considerăm că, prin acest mod de lucru, CE Oltenia este net dezavantajat în competiţia cu ceilalţi producători din UE. Situaţia poate fi rezolvată de Transelectrica şi ANRE care au fost sesizaţi de CE Oltenia cu ocazia teleconferinţelor pentru vârful de iarnă’, se spune în comunicat.

De asemenea, compania precizează că, prin tergiversarea aplicării Ordinului 78/2014, în acest moment, PCCB şi PCCB-NC (Piaţa centralizată a contractelor bilaterale – n.r.) practic nu mai există. Aceste pieţe sunt blocate până când se vor reface toate convenţiile de participare dintre OPCOM şi toţi jucătorii din piaţă. Contractele standard impuse de acest ordin au fost definitivate în 31 decembrie 2014 şi urmează a fi puse în aplicare.

‘Afirmaţia poate fi dovedită prin accesarea paginii web a OPCOM care, la secţiunea PCCB-NC, în data de 5 ianuarie 2015, arată că site-ul este în construcţie, iar la secţiunea PCCB – LE nu a fost publicată nicio ofertă de tranzacţionare. Practic, singurele pieţe sunt PZU (cu menţiunea de la punctul 3.) şi PE (Piaţa de echilibrare – n.r.). Prin urmare, ţinem să subliniem faptul că modificările legislaţiei secundare emise de ANRE avantajează unii dintre participanţii la piaţa de energie, în detrimentul celorlalţi’, se mai precizează în comunicat.

Te-ar mai putea interesa și
FMI avertizează cu privire la optimismul excesiv al piețelor, în contextul așteptărilor mari privind relaxarea politicilor fiscale de către băncile centrale
FMI avertizează cu privire la optimismul excesiv al piețelor, în contextul așteptărilor mari privind relaxarea politicilor ...
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat asupra exuberanţei excesive a pieţelor, în condiţiile în care investitorii urmăresc cu atenţie deciziile băncilor centrale, care vor să......
Industria eoliană a instalat în 2023 capacități record de 117 gigawați – raport GWEC
Industria eoliană a instalat în 2023 capacități record de 117 gigawați – raport GWEC
Industria eoliană globală a instalat anul trecut noi capacităţi de 117 gigawaţi (GW), un nivel record, dar trebuie anual ...
IKEA respinge acuzațiile că ar distruge pădurile românești și susține că acțiunile sale sunt în conformitate cu cele mai înalte standarde de mediu
IKEA respinge acuzațiile că ar distruge pădurile românești și susține că acțiunile sale sunt în conformitate cu ...
Reprezentanţii companiei Ingka Investments susţin că practicile acesteia de gestionare a pădurilor sunt stabilite în ...
Acționarii Stellantis au aprobat pachetul salarial pentru directorul general Carlos Tavares
Acționarii Stellantis au aprobat pachetul salarial pentru directorul general Carlos Tavares
Acţionarii Stellantis au aprobat marţi compensaţia pentru conducerea producătorului auto acordată pentru rezultatele ...