CE Oltenia nu va fi sprijinit prin „taxa de adecvanță”, avansată de vechiul Guvern

Complexul Energetic Oltenia nu va sprijinit prin impunerea unei taxe care să fie plătită de toți consumatorii, așa cum ar fi dorit fostul Guvern PSD, spune Ministerul Economiei, care însă spune că va urmări îndeaproape cum va fi implementat actualul program de restructurare.
Mihai Nicuţ - lun, 17 feb. 2020, 09:29
CE Oltenia nu va fi sprijinit prin

“Nu este în discuții la Minister, nu a fost asumată. A fost o propunere avansată de fostul secretar de stat Doru Vișan, nu discutăm despre acest lucru”, a spus ministrul Virgil Popescu, răspunzând la o întrebare a noastră pe această temă.

Ministrul a spus însă că a trimis Comsiei Europene propunerea ajutorului de salvare de circa un sfert de miliard de euro și că se așteaptă la un răspuns pozitiv, după care va urmări cum se va derula programul de restructurare asumat de companie.

“Trebuie să fim foarte atenți la căprbune, CEO are 25 la sută din piața de electricitate. Nu putem scoate această producție de energie electrică fără să punem ceva în schimb”, a spus ministrul, prezent la Zf Power Summit. El a reamintit despre planul de restructurare, despre care a amintit că presupune conversia de pe cărbune pe gaz a unor grupuri, alături de instalarea de panouri fotovoltaice.

“Este un plan foarte clar, ce se va întâmpla cu procedura de restructurare până în 2026. Atunci emisiile de carbon se vor reduce cu 50%. Nu va fi ușor, dar ne vom ține de acest lucru. Voi urmări îndreaproape acest plan de restructurare. Vă asigur că lucrurile vor fi duse până la capăt, de data aceasta, că altfel nu se mai poate”, a spus minstrul.

Fostul Guvern intenționa să promoveze o schemă de sprijin pentru CE Oltenia, prin care, timp de zece ani, toți consumatorii români ar fi urmat să plătească până la 10,5 miliarde de lei, pentru a susține compania, afectată sever de creșterea costurilor cu certificatele de emisii pe care trebuie să le cumpere pentru a produce energie electrică.

Impactul la consumator ar fi fost următorul: 0,033 lei/kWh (adică 3,3 bani) în primul an, 2020, urmând ca acesta să scadă gradual, până la 0,002 lei/kWh în anul 2030.

Din acești bani, CEO ar fi urmat să plătească, an de an, o parte din certificatele de emisii (nu toate) pe care este obligată să la achiziționeze de pe bursa europeană EEX pentru a putea produce energie electrică. Modelarea arată că, în decursul celor zece ani, CEO va plăti din sursele sale proprii 78,8 milioane de certificate, iar din banii strânși din această schemă de sprijin diferența de 67,7 milioane, cifre la care s-a ajuns în urma prognozării producției de energie electrică a Complexului în următorii zece ani.

Te-ar mai putea interesa și
Mărcile auto chinezești și-au crescut cota de piață în Rusia, ca urmare a exodului brandurilor occidentale
Mărcile auto chinezești și-au crescut cota de piață în Rusia, ca urmare a exodului brandurilor occidentale
Brandurile de autoturisme chineze au fost responsabile pentru aproape o treime din vânzările de pe piaţa auto din Rusia, arată datele analizate de Reuters, ceea ce indică creşterea importanţei......
Încălzire electrică sau pe gaz: care este cea mai bună?
Încălzire electrică sau pe gaz: care este cea mai bună?
Când vremea este mizerabilă, nimic nu se compară cu o casă caldă și confortabilă. Dar o casă călduroasă are un ...
SafeFleet, companie românească, monitorizează vehiculele OSCE în 15 misiuni globale
SafeFleet, companie românească, monitorizează vehiculele OSCE în 15 misiuni globale
SafeFleet, unul din cei mai importanți jucători pe piața de monitorizare a flotei auto din România, anunță semnarea ...
Drum Expres Arad – Oradea: CNAIR solicită emiterea acordului de mediu
Drum Expres Arad – Oradea: CNAIR solicită emiterea acordului de mediu
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) solicită emiterea acordului de mediu necesar construirii ...