Ce pățesc germanii care refuză să plătească taxa către biserică

Un decret al episcopului german romano-catolic prevede interzicerea oficierii cununiilor şi înmormântărilor pentru enoriaşii romano-catolici care nu au plătit o taxă specială pentru biserică, aceştia pierzându-şi automat statutul de catolic.
Economica.net - lun, 24 sept. 2012, 20:41
Ce pățesc germanii care refuză să plătească taxa către biserică

Decretul, care a intrat în vigoare luni, prevede că „oricine se sustrage de la plata taxei – care reprezintă un plus de 8% la impozitul anual pe venit – nu va mai fi considerat catolic”, informează bbc.co.uk.

Toţi germanii înregistraţi drept catolici, protestanţi sau evrei plătesc o taxă ce reprezintă aproximativ 8-9% din impozitul anual pe venit, măsura datând din secolul al XIX-lea, în compensaţie pentru naţionalizarea proprietăţilor religioase.

Astfel, „dacă impozitul anual pe venit este de 10.000 de euro, acesta va creşte cu 800 de euro, iar întreaga taxă va ajunge la 10.800 de euro”, a declarat Thomas Zitzelsberger, contabil din Munchen, pentru site-ul de ştiri al BBC.

Potrivit sursei citate, 30% dintre germani sunt catolici, însă numărul celor care au decis să părăsească comunitatea a crescut până la 181.000 în 2010, cei mai mulţi motivând numeroasele scandaluri de abuz sexual în care au fost implicaţi preoţii catolici în ultimii ani.

Recentul decret mai aduce o serie de îngrădiri ale drepturilor catolicilor care refuză să plătească taxa anuală către biserică, printre care şi refuzul acordării împărtăşaniei, cu excepţia aceleia de pe patul de moarte, dar şi interzicerea de a lucra în biserică sau în şcolile şi spitalele administrate de aceasta.

Până în prezent, orice catolic german care se sustrăgea de la plata taxei către biserică era în pericol de a fi excomunicat. Deşi măsurile prevăzute în noul decret sunt asemănătoare cu excomunicarea, analiştii germani spun că termenul este cu grijă evitat în document.

Te-ar mai putea interesa și
CFA România: Deficit bugetar de 6,8% din PIB în 2021. Datoria publică ar putea atinge 53% din PIB
CFA România: Deficit bugetar de 6,8% din PIB în 2021. Datoria publică ar putea atinge 53% din PIB
Analiştii CFA România anticipează un deficit bugetar de 6,8% din PIB în 2021, iar datoria publică ar putea atinge 53% din PIB pentru orizontul de 12 luni, potrivit unui comunicat de presă al......
Guvernul alocă peste 100 de milioane de euro pentru 14 proiecte de infrastructură începute cu bani UE și care riscă să nu fie finalizate
Guvernul alocă peste 100 de milioane de euro pentru 14 proiecte de infrastructură începute cu bani UE și care riscă ...
Ministerul Fondurilor Europene a pus în dezbatere publică un proiect de Ordonanță de Urgență care prevede alocarea ...
Şeful Pfizer anticipează că lumea va reveni la o viaţă normală într-un an. Ar putea fi nevoie de vaccinarea anuală împotriva Covid-19
Şeful Pfizer anticipează că lumea va reveni la o viaţă normală într-un an. Ar putea fi nevoie de vaccinarea anuală ...
Directorul general şi preşedintele Pfizer, Albert Bourla, anticipează că lumea va reveni la viaţa normală în decurs ...
Bucureştiul se apropie de 5, rată de infectare. A şasea zi în scenariul roşu
Bucureştiul se apropie de 5, rată de infectare. A şasea zi în scenariul roşu
Rata de incidentă din Bucureşti a crescut, din nou, până la 4,95 la mia de locuitori, în ultimele 14 zile, a anunţat ...