Ce pățesc germanii care refuză să plătească taxa către biserică

Un decret al episcopului german romano-catolic prevede interzicerea oficierii cununiilor şi înmormântărilor pentru enoriaşii romano-catolici care nu au plătit o taxă specială pentru biserică, aceştia pierzându-şi automat statutul de catolic.
Economica.net - lun, 24 sept. 2012, 20:41
Ce pățesc germanii care refuză să plătească taxa către biserică

Decretul, care a intrat în vigoare luni, prevede că „oricine se sustrage de la plata taxei – care reprezintă un plus de 8% la impozitul anual pe venit – nu va mai fi considerat catolic”, informează bbc.co.uk.

Toţi germanii înregistraţi drept catolici, protestanţi sau evrei plătesc o taxă ce reprezintă aproximativ 8-9% din impozitul anual pe venit, măsura datând din secolul al XIX-lea, în compensaţie pentru naţionalizarea proprietăţilor religioase.

Astfel, „dacă impozitul anual pe venit este de 10.000 de euro, acesta va creşte cu 800 de euro, iar întreaga taxă va ajunge la 10.800 de euro”, a declarat Thomas Zitzelsberger, contabil din Munchen, pentru site-ul de ştiri al BBC.

Potrivit sursei citate, 30% dintre germani sunt catolici, însă numărul celor care au decis să părăsească comunitatea a crescut până la 181.000 în 2010, cei mai mulţi motivând numeroasele scandaluri de abuz sexual în care au fost implicaţi preoţii catolici în ultimii ani.

Recentul decret mai aduce o serie de îngrădiri ale drepturilor catolicilor care refuză să plătească taxa anuală către biserică, printre care şi refuzul acordării împărtăşaniei, cu excepţia aceleia de pe patul de moarte, dar şi interzicerea de a lucra în biserică sau în şcolile şi spitalele administrate de aceasta.

Până în prezent, orice catolic german care se sustrăgea de la plata taxei către biserică era în pericol de a fi excomunicat. Deşi măsurile prevăzute în noul decret sunt asemănătoare cu excomunicarea, analiştii germani spun că termenul este cu grijă evitat în document.

Te-ar mai putea interesa și
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările sub aşteptări şi alţi factori, transmit Kyodo şi Reuters, relatează......
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea ...
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...