CE: Pierderile de la Bank of Cyprus şi Laiki, duble faţă de estimarea iniţială

Restructurarea celor mai mari două bănci din Cipru, Bank of Cyprus şi Cyprus Popular Bank (Laiki), va costa aproape dublu faţă de estimarea iniţială, de la 5,8 miliarde euro la 10,6 miliarde euro, bani care vor fi acoperiţi din sumele deponenţilor şi creditorilor băncilor, relevă documente ale CE.
Economica.net - joi, 11 apr. 2013, 15:08
CE: Pierderile de la Bank of Cyprus şi Laiki, duble faţă de estimarea iniţială

Costurile totale ale programului financiar de susţinere a statului cipriot se situează la 23 de miliarde de euro şi nu la 17 miliarde de euro, cât s-a estimat iniţial, potrivit unui proiect de raport în care Comisia Europeană (CE) evaluează sustenabilitatea datoriei Ciprului. Documentele, datate 9 aprilie, au fost obţinute de Financial Times şi postate pe site-uil cotidianului britanic.

„Se estimează că închiderea Laiki Bank şi implicarea creditorilor fără garanţii (junior debt) şi schimbul de acţiuni pentru depozite în cazul depozitelor negarantate la Bank of Cyprus ar putea genera un impact de 10,6 miliarde de euro”, se arată proiectul de raport.

Laiki a fost închisă, iar sumele garantate din depozite, de până la 100.000 de euro, au fost transferate către Bank of Cyprus. Deponenţii Laiki ar putea înregistra pierderi de până la 80% din sumele mai mari de 100.000 de euro pe care le au în conturi, au declarat, recent, reprezentanţi ai autorităţilor cipriote.

În cazul Bank of Cyprus, deponenţii cu mai mult de 100.000 de euro vor afla în septembrie cu exactitate cât vor pierde din sumele care depăşesc acest prag de garantare, banca centrală din Cipru anticipând un procent între 37,5% şi 60%. Deponenţii cu mai mult de 100.000 de euro la Bank of Cyprus vor pierde minimum 37,5% din fondurile care depăşesc acest prag de garantare, iar procentul ar putea ajunge la 60% dacă va fi nevoie de mai mulţi bani pentru salvarea băncii.

Astfel, restul de circa 22,5% din fondurile care depăşesc 100.000 de euro în conturile constituite la Bank of Cyprus vor fi îngheţate timp de 90 de zile, până când se va decide dacă este nevoie de mai mulţi bani pentru salvarea băncii. Sumele preluate în vederea salvării Bank of Cyprus vor fi convertite automat în acţiuni cu drept de vot şi dividende la bancă, la un preţ încă necunoscut.

Fonduri rămase în conturi, reprezentând aproximativ 40% din sold, vor fi îngheţate pentru o perioadă din considerente de lichiditate, dar vor continua să acumuleze dobânda obişnuită plus 10 puncte de bază (0,1 puncte procentuale), potrivit unui anunţ publicat marţi de banca centrală din Cipru.

Documentele Comisiei Europene arată că Cipru va trebui să suporte integral costurile mai mari. Astfel, contribuţia Ciprului la programul financiar a urcat de la 7 miliarde de euro în varianta iniţială la 13 miliarde de euro.

„Comisia Europeană, în legătură cu Banca Centrală Europeană, estimează că necesarul brut de finanţare al Ciprului se ridică la 23 de miliarde de euro pe parcursul programului de trei ani, 2013-2016. Acest total include necesarul de recapitalizare pentru sectorul bancar, răscumpărarea datoriei care ajunge la maturitate, precum şi necesarul fiscal”, notează executivul comunitar.

Pe lângă impactul de 10,6 miliarde de euro din restructurarea sectorului bancar, Cipru trebuie să genereze din vânzarea de active alte 1,8 miliarde de euro. Astfel, guvernul de la Nicosia va fi nevoit să obţină din privatizări 1 miliard de euro până în 2016 şi alte 400 de milioane de euro ulterior.

Statul trebuie să obţină şi 400 de milioane de euro din vânzarea „rezervei de aur în exces” de la banca centrală, se arată în evaluarea privind sustenabilitatea datoriei. Potrivit calculelor Financial Times, Cipru ar trebui să vândă 10 tone din cele 13,9 tone aflate în rezervele băncii centrale pentru a obţine suma vizată. Fondurile ar fi urmat să fie transferate către stat prin intermediul unei plăţi excepţionale a profitului obţinut din vânzare.

Banca centrală a Ciprului a negat, joi, vânzarea aurului din rezerve, însă ulterior un purtător de cuvânt al guvernului a admis că este o variantă luată în calcul.

Cipru trebuie să crească şi taxe, precum impozitul pe profit sau cel pe venituri de capital, măsură care ar urma să aducă până la 600 de milioane de euro pe parcursul programului.

Guvernul va încuraja investitorii locali (bănci, companii de asigurări şi companii de stat) să rostogolească obligaţiuni guvernamentale de până la 1 miliard de euro pe parcursul programului de finanţare cu zona euro şi FMI.

O restructurare a termenilor împrumutului primit de Cipru de la Rusia în 2011, de 2,5 miliarde de euro, ar reduce costurile guvernului cu 100 de milioane de euro, se arată în raport.

Comisia Europeană estimează că economia Ciprului se va contracta cu 8,7% în acest an şi cu 3,9% anul următor, urmând să revină la o creştere modestă, de 1,1%, din 2015. Anul trecut, PIB al Ciprului a scăzut cu 2,4%.

Bank of Cyprus este prezentă în România printr-o sucursală supravegheată de banca centrală din Cipru. Depozitele constituite la Bank of Cyprus România sunt garantate de guvernul din Cipru până la pragul de 100.000 de euro. Laiki este prezentă în România prin subsidiara Marfin Bank România.

Te-ar mai putea interesa și
CFR Marfă scoate la spre vânzare Hotelul Express din Predeal, la preţul de 15 milioane de lei
CFR Marfă scoate la spre vânzare Hotelul Express din Predeal, la preţul de 15 milioane de lei
CFR Marfă scoate la vânzare Hotelul Express, situat în centrul staţiunii Predeal, în cadrul procesului amplu de valorificare a activelor neutilizate în activitatea de transport feroviar de......
Invazia Rusiei în Ucraina anunţă o nouă eră în Europa, consideră premierul polonez Donald Tusk
Invazia Rusiei în Ucraina anunţă o nouă eră în Europa, consideră premierul polonez Donald Tusk
Invazia rusă în Ucraina, începută cu peste doi ani în urmă, anunţă o nouă eră în Europa, o perioadă caracterizată ...
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Suma de 280 de milioane, strânsă de proiectul PUMP în prevânzare, nu doar că a depășit estimările inițiale, ci evidențiază ...
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia a acuzat joi Armenia că încearcă să rupă legăturile din ce în ce mai fragile între cele două ţări, într-un ...