Ce planuri are Comisia Europeană pentru dezvoltarea internetului descentralizat

NGI (Next Generation Internet) este o inițiativă a Comisiei Europene care susține dezvoltarea unui Internet sigur și incluziv și care finanțează platforme online open source, interoperabile și descentralizate. Condiția este ca acest platforme să nu fie controlate de o singură companie dominantă pe piață, ci de administratori voluntari care gestionează individual serverele.
Lidia Neagu - joi, 15 dec. 2022, 22:19
Ce planuri are Comisia Europeană pentru dezvoltarea internetului descentralizat

NGI susține multe proiecte Fediverse precum Mastodon, PeerTube, Pixelfed, GoToSocial, Lemmy și Owncast. Fediverse este un ansamblu de rețele sociale descentralizate, interoperabile, fără publicitate, deținute de comunități și nu de companii mari.

Unul dintre cele mai cunoscute proiecte Fediverse este Mastodon. A câștigat rapid teren pe piața globală: într-un timp scurt, a atras peste 500.000 de utilizatori, înregistrând în prezent peste 1 milion de utilizatori activi. Printre utilizatorii celebrități se numără actorul Stephen Fry, activista de mediu Greta Thunberg şi economistul laureat al Premiului Nobel pentru ştiinţe economice, Paul Krugman, europarlamentarul german Patrick Breyer.

Recent, numărul de servere independente pentru Mastodon s-a dublat. Potrivit sursei citate, Mastodon are potențialul de a deveni o alternativă la Twitter.

În ultimele săptămâni, Twitter, un serviciu de mesagerie popular în mediul online, s-a aflat în centrul atenției după ce Elon Musk a cumpărat compania și a anunțat unele măsuri controversate. Unele surse au numit acest lucru „marele exod”, iar organizații mari pentru drepturile omului, printre care NAACP și Anti-Defamation League, au făcut apel la boicotarea acestei platforme. Desigur, Twitter nu este un caz singular. 

În cadrul Inițiativei Next Generation Internet, specialiștii și-au setat ca misiune transformarea Internetului într-un ecosistem puternic, de încredere și durabil, explorând alternative posibile în viitor. Acestea au câteva lucruri în comun – standarde deschise, software și hardware open-source și gratuit. Sunt instrumentele ideale pentru restabilirea sănătății internetului, deoarece oferă mai multă putere utilizatorilor individuali și comunității pentru a opera propriile servicii de internet, în loc ca acestea să fie controlate de o singură entitate.

CITEȘTE ȘI:

Un instrument esențial în spațiul „social” este un standard numit W3C ActivityPub, creat de World Wide Web Consortium. ActivityPub permite oamenilor să fie prezenți pe așa-numitul Fediverse și, de fapt, să dețină și un cont de utilizator – pot să-și configureze propriul domeniu de internet, să stabilească politicile și regulile, setările de confidențialitate și să folosească același cont oriunde pentru a interacționa cu ceilalți.

Cum funcționează Mastodon

Conceptul din spatele Mastodon este unul similar rețelei Twitter: postări scurte cu text, imagini şi videoclipuri, şi primirea de aprecieri şi redistribuiri.

Dar, spre deosebire de rețelele sociale tradiționale, Mastodon nu este un site web sau un serviciu singular, ci o platformă descentralizată. Acest lucru permite fiecărui utilizator să se alăture sau să îşi creeze propriul server.

Pentru a utiliza rețeaua, poți alege propriul furnizor, implementând protocolul ActivityPub (sau să rulezi individual serverele), care îți permite să te conectezi cu întregul ecosistem după propriile tale condiții. 

Utilizatorii pot încărca texte (în limita a 500 de caractere), imagini, link-uri și clipuri video, iar aceste „Toots” (denumirea dată postărilor) sunt publicate strict în ordine cronologică (nu există un algoritm care să clasifice „Toots”), fără publicitate.

Next Generation Internet – construit prin standarde deschise și software gratuit și open source

Comisia Europeană și-a setat ca target transformarea digitală a Europei până în 2030. Obiectivele sale urmăresc construcția unui viitor digital prosper, sustenabil și cu focus pe oameni, în care comunitățile și cetățenii sunt mult mai puternici.

Oferind cetățenilor o alternativă la principalii jucători comerciali, ActivityPub livrează toate elementele de bază pentru o cooperare transfrontalieră. De asemenea, încurajează Fediverse – transformând din nou Internetul într-o infrastructură descentralizată, care promovează diversitatea și reprezintă o alternativă gratuită și mult mai democratică.

”NGI susține multe proiecte Fediverse precum MastodonPeerTubePixelfedGoToSocialLemmy și Owncast. Puterea Fediverse stă în diversitatea sa. Pentru utilizatori, el poate fi văzut ca „un simplu ansamblu de pagini web”. PixelFed este orientat mai multe înspre partajarea de fotografii (precum Instagram). Lemmy este o alternativă la Reddit. Iar Owncast îți permite să faci live streaming, precum Twitch. Împreună, aceste soluții le oferă utilizatorilor posibilitatea de a migra înspre alte rețele sociale care să nu aparțină marilor corporații”, arată NGI într-un comunicat de presă.

Despre Next Generation Internet

Next Generation Internet (NGI) este o inițiativă a Comisiei Europene care și-a propus să contureze dezvoltarea și evoluția Internetului în Internetul oamenilor. Un Internet care răspunde la nevoile fundamentale ale oamenilor, inclusiv în materie de încredere, securitate și incluziune, totodată reflectând valorile și normele de care se bucură toți cetățenii în Europa.

NGI cuprinde un program ambițios de cercetare și inovare care are la bază o investiție inițială a Comisiei Europene de peste 250 de milioane de euro între 2018-2020 și face parte din programul viitor Orizont Europa (2021-2027). Peste 700 de inovatori în domeniul tehnologiei au fost susținuți până acum prin acest program. Oricine dorește să schimbe Internetul în bine poate aplica aici. 

Te-ar mai putea interesa și
Nouă ieftinire în benzinării, azi. Motorina a ajuns mai ieftină decât benzina
Nouă ieftinire în benzinării, azi. Motorina a ajuns mai ieftină decât benzina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi din nou prețul motorinei vândute în stațiile propri, la doar o zi de la precedenta ieftinire. Asta face ca......
Camera Deputaților vrea o centrală electrică „ultimul răcnet”, în trigenerare, de 6 milioane de euro
Camera Deputaților vrea o centrală electrică „ultimul răcnet”, în trigenerare, de 6 milioane de euro
Camera Deputaților a scos la licitație un contract pentru achiziția și amplasarea unei centrale electrice care să reducă ...
Arestarea ministrului adjunct al Apărării din Rusia, o reglare de conturi între clanuri rivale – analiză Reuters
Arestarea ministrului adjunct al Apărării din Rusia, o reglare de conturi între clanuri rivale – analiză Reuters
Serghei Şoigu, ministrul rus al Apărării, a încercat să transmită un mesaj de "business as usual" de când adjunctul ...
Salariile militarilor bulgari vor crește cu 30% începând de la 1 ianuarie 2025
Salariile militarilor bulgari vor crește cu 30% începând de la 1 ianuarie 2025
Parlamentul Bulgariei a adoptat vineri amendamente definitive la Legea privind Apărarea şi Forţele Armate, sub care armata ...