Ce planuri are guvernul Ponta pentru Cupru Min

Guvernul analizează varanta de a transfera acţiuni ale Cupru Min către Consiliul Judeţean Alba, urmând ca autoritatea locală să atragă de la Uniunea Europeană fondurile necesare investiţiilor de mediu în cadrul companiei, a anunţat premierul Victor Ponta, la emisiunea "După 20 ani" de la PRO TV.
Economica.net - Dum, 13 mai 2012, 08:03
Ce planuri are guvernul Ponta pentru Cupru Min

„Există două variante: ori există capacitatea Guvernului de a face anumite investiţii de mediu şi a avea un parteneriat cu o firmă privată, dar în condiţii avantajoase şi pentru noi, sau a doua variantă pe care trebuie să o studiem este de a transfera acţiuni la Cupru Min către o autoritate locală, în cazul de faţă Consiliul Judeţean Alba, eligibilă pentru fonduri europene de mediu. Cupru Min singur nu poate accesa fonduri europene, dar Consiliul Judeţean este eligibil pentru a primi de la Uniunea Europeană în jur de 100 milioane euro care trebuie investite în protecţia mediului”, a spus Ponta la emisiunea După 20 de ani de la PRO TV.

Întrebat dacă o decizie va fi luată în acest an, premierul a răspuns „categoric da”.

Premierul a declarat anterior Guvernul a transmis Fondului Monetar Internaţional că nu va vinde Cupru Min pe baza strategiei fostului Cabinet, la un preţ mic şi împotriva intereselor strategice, ci pe baza unui program de parteneriat public-privat care va fi definitivat în patru luni.

Roman Copper a atacat în instanţă statul român, acuzând Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie că „a încetat unilateral discuţiile” cu firma canadiană pentru Cupru Min Abrud, deşi aceasta câştigase licitaţia pentru preluarea societăţii miniere.

Reprezentanţii Roman Copper se declară, totodată, „încântaţi” că noul premier al României, Victor Ponta, a anunţat că respectarea legii este „prioritate zero” pentru cabinetul său.

„Roman Copper Corp. se aşteaptă ca autorităţile române să respecte această promisiune, deci să respecte legea şi să finalizeze procesul de privatizare a Cupru Min Abrud SA, în condiţiile prevăzute în cadrul licitaţiei pe care am câştigat-o”, notează sursa citată.

Autorităţile au anunţat că licitaţia pentru Cupru Min se va relua, în termen de patru luni de la data primirii avizului de mediu, după ce firma canadiană câştigătoare a pierdut contractul, deoarece a refuzat să depună într-un cont bancar o garanţie pentru investiţiile de mediu, să achite în maximum o lună de la avizul Consiliului Concurenţei preţul pentru acţiuni şi să accepte publicarea documentului de privatizare.

Reluarea procesului de trecere în proprietate privată a Cupru Min a fost asumată în discuţiile cu FMI.

Licitaţia iniţială a fost câştigată de Roman Copper, iar ulterior compania canadiană Valhalla Resources a intrat în consorţiu cu Roman Copper în încercarea de a cumpăra Cupru Min.

Roman Copper este deţinută de Bayfront Capital Partners (Canada) şi a fost înfiinţată anul trecut, special pentru participarea la privatizarea Cupru Min.

Cupru Min deţine exploatarea Roşia Poieni, unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale României.

Citeşte aici cele mai importante declaraţii ale premierului

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...