Cât poţi câştiga dacă îţi deschizi firmă la ţară

Prin noul Plan Naţional de Dezvoltare Rurală antreprenorii români pot primi fonduri nerambursabile în valoare de cel mult 70.000 de euro dacă îşi dezvolta un business cu profil non- agricol în mediul rural.
Alina Stanciu - sâm, 12 iul. 2014, 07:06
Cât poţi câştiga dacă îţi deschizi firmă la ţară

România a trimis la Bruxelles, spre aprobare, Planul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020, pe baza căruia se va asigura finanţarea agriculturii româneşti cu bani europeni. Printre măsurile propuse este şi una referitoare la antreprenorii care doresc să investească în mediul rural, dar în activităţi non agricole.

Finanţare nerambursabilă de 70.000 de euro

În cazul în care CE va accepta propunerea României, antreprenorii care au în plan dezvoltarea unui business non-agricol în mediul rural ar putea accesa între 10.000 şi 70.000 de euro pentru diverse activităţi, de la servicii agroturistice la servicii medicale.

Mai precis, se pot dezvolta cu bani europeni business-uri din sfera producţiei precum fabricarea produselor textile, îmbrăcăminte, articole de marochinărie, articole de hârtie și carton; fabricarea produselor chimice, farmaceutice; activități de prelucrare a produselor lemnoase etc, activităţi meşteşugăreşti, turistice, sau servicii precum cele medicale, sociale, sanitar-veterinare; reparații mașini, unelte, obiecte casnice; consultanță, contabilitate, juridice, audit; servicii în tehnologia informației și servicii informatice; servicii tehnice,administrative,etc

Sprijinul se acordă pentru realizarea  activităţilor prevăzute de beneficiar în planul său de afaceri, inclusiv achiziționarea de teren, iar detalierea costurilor eligibile se va realiza în cadrul legislativ național. Sprijin public nerambursabil se acordă pentru o perioada de maximum cinci ani, sub formă de primă, în două tranşe astfel: 70% din cuantumul maxim al sprijinului la primirea deciziei de finanțare; 30% din cuantumul maxim al sprijinului în maximum trei ani de la primirea deciziei de finanțare. 

Implementarea planului de afaceri trebuie să înceapă în termen de cel mult nouă luni de la data deciziei de acordare a ajutorului, iar acordarea celei de-a doua tranșe este condiționată de implementarea obiectivelor stabilite prin planul de afaceri. În cazul nerespectării planului de afaceri, se recuperează prima tranșă, proporțional în raport cu obiectivele realizate.

Cine poate lua banii

Pentru a putea accesa fondurile, antreprenorii persoane fizice sau juridice  trebuie să prezinte un plan de afaceri, şi trebuie să aibă sediul social și punctul/punctele de lucru  în spațiul rural. De asemenea, activitatea  pe care o derulează va fi desfășurată în spațiul rural și cel puțin 80% din noii angajați trebuie să aibă domiciliul stabil în spațiul rural.

Prea puţine firme la sate

Potrivit datelor publicate în PNDR, dintre IMM-urile active cu profil non-agricol la nivel național, numai 18,1% figurau în 2011 în mediul rural. De asemenea, cu toate că, în perioada 2005-2011, numărul IMM-urilor cu profil non-agricol din zonele  rurale a crescut cu 16%, efectele crizei economie s-au făcut simțite în ultimii trei ani analizați, când a fost înregistrată o scădere cu 7.492 a acestor unități, ajungându-se la 77.315 IMM-uri non-agricole (sector secundar și terțiar) în 2011.

Microîntreprinderile ce desfășurau activități non-agricole în mediul rural au fost sprijinite și prin PNDR 2007-2013, astfel că în 2011 majoritatea proiectelor finanțate prin măsura 312 vizau activități de prestare servicii auxiliare în agricultură.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a transmis oficial în data de 1 iulie 2014 Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 – 2020 către Comisia Europeană în vederea aprobării. Noul PNDR are 15 măsuri de finanțare și o alocare totală de 9,85 miliarde de euro.

 

Te-ar mai putea interesa și
Business-ul românesc E-acumulatori.ro și-a dublat afacerile în 2022, pe fondul exploziei cererii de sisteme fotovoltaice
Business-ul românesc E-acumulatori.ro și-a dublat afacerile în 2022, pe fondul exploziei cererii de sisteme fotovoltaice
E-acumulatori.ro, platformă care comercializează soluții de energii regenerabile și instalator de sisteme fotovoltaice autorizat de Autoritatea Fondului de Mediu, a înregistrat în 2022 cele mai......
Un nou proiect european va ameliora legăturile feroviare între mai multe oraşe din UE
Un nou proiect european va ameliora legăturile feroviare între mai multe oraşe din UE
Trenurile vor circula mai rapid şi mai frecvent între mai multe ţări europene ca urmare a unui proiect pilot al UE, transmite ...
IKEA va deschide al treilea magazin al rețelei în vara acestui an. Câți oameni și cu ce pachet salarial angajează
IKEA va deschide al treilea magazin al rețelei în vara acestui an. Câți oameni și cu ce pachet salarial angajează
Retailerul de mobilă suedez IKEA se pregătește să inaugureze, în localitatea Dumbrăvița din apropierea Timișoarei, ...
Washingtonul acuză Rusia că nu respectă ultimul tratat nuclear bilateral
Washingtonul acuză Rusia că nu respectă ultimul tratat nuclear bilateral
SUA au afirmat marţi că Rusia nu respectă tratatul New Start, ultimul acord de dezarmare nucleară dintre ele, potrivit ...