Ce produse vor cumpăra românii din magazinele online. Cum va evolua piaţa în 2013

Magazinele online au înregistrat creşterei de 30 - 40% de la începutul anului semn că românii au început să cheltuiască mai mulţi bani pe produse electronice şi IT&C.
Economica.net - Dum, 10 mart. 2013, 22:04
Ce produse vor cumpăra românii din magazinele online. Cum va evolua piaţa în 2013

” Noi considerăm ca piaţa vânzărilor online a crescut faţă de începutul anului trecut cu un procent foarte mare. Business-ul nostru în comparatie cu anul trecut a crescut cu peste 40% ceea ce denotă în continuare un dinamism foarte mare în comertul online”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Mihai Pătraşcu, general manager al evoMAG.

Potrivit lui Matei Ţiboc, director al magazinului Quickmobile.ro, primele două luni din 2013 au însemnat o creştere de peste 50% pentru retailer, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2012, în linie cu estimările de business pe care le are compania pentru acest an.

„Daca analizăm fiecare lună în parte, comparativ cu cea anterioară, ca în orice domeniu, luna ianuarie a însemnat o scadere faţă de decembrie 2012 (perioadă în care tradiţional consumatorii cheltuie mai mult pentru produse, inclusiv online), însă începând cu luna februarie 2013 vânzările au reluat trendul ascendent” a mai spus Ţiboc.

Per total, piaţa online va creşte anul acesta cu minim 30%, urmând trendul din ultimii ani când evenimentele gen Black Friday au ridicat semnificatiav vânzările.

„Piaţa online din România în 2013 ar trebui sa fie cu cel putin 30% mai mare decât în anul precedent, procent ce considerăm că se va păstra pe tot parcursul anului”, a mai spus Pătraşcu.

Şi reprezentantul Quickmobile.ro estimează o creştere a pieţei în 2013 de peste 30%. „Pentru businessul nostru mă aştept la un trend ascendent chiar peste media pieţei, care să se concretizeze cu dublarea vânzărilor până în Q2. Am inregistrat creşteri constante: 50% în 2012 faţă de 2011 şi în ianuarie-februarie 2013 faţă de aceleaşi luni din 2012. Iar în 2013, având în vedere acest trend ascendent, estimăm o cifră de afaceri de peste 50 milioane de euro”

Cele mai căutate produse în 2013

Tabletele şi smartphone-urile vor fi la mare căutare în acest an, iar noile lansări şi cele mai aşteptate device-uri vor ridica semnificativ piaţa.

„Categoriile cu cea mai mare căutare şi dinamică în 2013 vor fi cu siguranţă smartphone-urile şi tabletele. Deja categoria de tablete a ajuns la un procent semnificativ din vânzările totale în domeniul IT şi îşi păstrează în continuare un procent de creştere foarte mare”, a mai spus Pătraşcu.

Potrivit lui Ţiboc, cele mai căutate device-uri vor fi cu siguranţă noile produse mult aşteptate la nivel mondial precum noile smartphone-uri LG lansate la Barcelona si pe care retailerul le are deja în stoc,  Samsung Galaxy S4, HTC ONE pe care le va lansa în curand şi bineinteles noile produse de la Apple care sunt mult aşteptate de consumatorii români.

„Ne aşteptăm ca smartphone-urile low-budget sub 100 euro să aibă o evoluţie bună. În general, piaţa smartphone-urilor probabil va creşte anul acesta cu peste 50% la fel, piaţa tabletelor va creşte în continuare foarte mult, ne aşteptăm să aibă o evolutie din ce in ce mai puternică, de 35-40% pe an”, a declarat Ţiboc.

Cât sunt dispuşi să dea românii pe gadgeturi

Românii nu merg pe achiziţiile de produse low cost, preţurile medii fiind destul de ridicate.

” Valoare comenzii medii este sensibilă faţă de mulţi factori, iar în cazul unui magazin online în plina dezvoltare, care adaugă trimestrial categorii noi pe site şi le promovează diferit poate varia destul de mult”, a declarat Dana Iorga, director general la Koyos.ro.

Potrivit lui Mihai Pătraşcu de la evoMAG, comanda medie a scăzut, dar nu cu un procent foarte mare. „Scăderea a venit şi datorită noilor categorii de produse introduse ceea ce duce la un număr mult mai mare de comenzi faţă de anul trecut”, a mai spus acesta.

La Quickmobile.ro comanda medie se pastrează ca valoare la nivelul lui 2012 în aceasta perioadă, respectiv la paroximativ 100 Euro (TVA inclus).  „Divizat pe categorii de produse ar însemna comanda medie pentru telefoane mobile de aproximativ 250 Euro, iar comanda medie la accesorii este 15-20 Euro (TVA inclus)” a mai spus Matei Ţiboc.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Cu 170.000 de unități neasablate din cauza lipsei de semiconductori, afacerile Renault au scăzut cu 14% în trimestrul 3 din 2021
Cu 170.000 de unități neasablate din cauza lipsei de semiconductori, afacerile Renault au scăzut cu 14% în trimestrul ...
Afacerile grupului Renault din al treilea trimestru al anului au fost puternic afectate de criza semiconductorilor. Compania ...
Majoritatea statelor membre UE vor să includă gazele şi energia nucleară pe lista investiţiilor „verzi”
Majoritatea statelor membre UE vor să includă gazele şi energia nucleară pe lista investiţiilor „verzi”
Majoritatea celor 27 de state membre ale Uniunii Europene s-au pronunţat joi în favoarea recunoaşterii rolului jucat de ...
Gran Via transformă clădirea de birouri pe care o deține lângă Arcul de Triumf în apartamente
Gran Via transformă clădirea de birouri pe care o deține lângă Arcul de Triumf în apartamente
Gran Via, unul dintre cei mai mari dezvoltatori din România, va transforma clădirea de birouri pe care o deține în apartamente. ...