Ce profit aduc parcurile eoliene producătorului de transformatoare Retrasib

Afacerile Retrasib Sibiu, compania care furnizează transformatoarele electrice destinate parcurilor eoliene, au scăzut cu 30%, până la 16 milioane de lei, în Semestrul 1 al acestui an, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Compania pare să facă faţă comenzilor mai greu decât anul trecut, potrivit datelor de bilanţ. De asemeni profitul brut al companiei s-a redus de mai mult de 2 ori, sub jumătate de milion de lei.
Adrian N. Ionescu - joi, 09 aug. 2012, 08:36
Ce profit aduc parcurile eoliene producătorului de transformatoare Retrasib

Retrasib Sibiu (simbol bursier RTRA) avea o producţie în curs de execuţie mai mare cu peste 7,3 milioane de lei, la 30 iunie 2012 faţă aceeaşi dată a anului trecut, ceea ce a dus la majorarea cu peste 5,6 milioane de lei a stocurilor, potrivit raportului companiei, trimis la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Creşterea „producţiei în curs de execuţie“ reprezintă diferenţa de cifră de afaceri faţă Semetrul 1 din anul trecut. În 2011 afacerile Retrasib scăzuseră cu 6 milioane, faţă de 2010, până la 41 de milioane de lei, iar profitul se redusese de mai mult de trei ori, până la 1,19 milioane de lei. Conducerea companie nu a fost disponibilă pentru comentarii.

Pe de altă parte, conducerea companiei a fost schimbată astă primăvară. De la 1 mai, Alexandru Ilia este director general şi Ciprian Ganea – director economic, în locul lui Liviu Boruz, respectiv al Anei Pelivan, care au fost revocaţi.

Pentru acest an este programată o creştere de 18% a afacerilor, până la aproape 48 de milioane de lei, din care este ar trebui încasat un profit de 2 milioane de lei.

Compania este controlată de oamenii de afaceri clujeni Octavian şi Călin Buzoianu, prin mai multre companii, dintre care Institutul Proiect din Cluj Napoca are peste 50% din acţiunile RTRA.

Retrasib mizează pe contractele necesare pentru conectarea la sistemul energetic a parcurilor eoliene.

La începutul lunii iunie parcurile eoliene din România aveau o putere instalată de 1.165 de MW, potrivit datelor Transelectrica, citate de ECONOMICA.NET. În acest an urmează să se coneceteze capacităţi cu o putere de 1.350 de megawaţi.

Retrasib Sibiu a devenit lider pe piaţa transformatoarelor de mare capacitate din România, după ce singurul său concurent, Electroputere Craiova (EPT), nu eruşeşte să-şi restructureze afacerile pentru a redeveni profitabilă.

Principalii jucătorii de pe piaţa parcurilor eoliene sunt cehii de la CEZ, nemţii de la RWE AG şi E.ON, spaniolii de la Iberdrola, italienii de la Enel şi românii de la  EnergoBit, Eximprod sau Elcomex.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Rușii sunt principalii cumpărători de locuințe străini în Turcia
Rușii sunt principalii cumpărători de locuințe străini în Turcia
Vânzările de locuinţe în Turcia au urcat în aprilie cu 38,8%, la 133.058, comparativ cu perioada similară din 2021, arată datele publicate marţi de Institutul de Statistică, ruşii fiind......
Țiriac pregătește noi investiții în imobiliare: sute de apartamente la Timișoara și Brașov: Încă 20 de ani imobiliarele din România pot să fie o investiție promițătoare
Țiriac pregătește noi investiții în imobiliare: sute de apartamente la Timișoara și Brașov: Încă 20 de ani imobiliarele ...
Omul de faceri Ion Țiriac continuă investițiile în imobiliare și plănuiește sute de apartamente pe terenurile pe care ...
Guvernul va adopta mâine ordonanța privind creșterea voluntară, scutită de taxe, a salariului minim cu 200 de lei
Guvernul va adopta mâine ordonanța privind creșterea voluntară, scutită de taxe, a salariului minim cu 200 de lei
Guvernul urmează aprobe în şedinţa de miercuri, printr-o ordonanţă de urgenţă, cadrul legal pentru implementarea ...
Șeful băncii franceze Societe Generale, Frederic Oudea, va pleca la anul din fruntea instituției
Șeful băncii franceze Societe Generale, Frederic Oudea, va pleca la anul din fruntea instituției
Grupul bancar francez Societe Generale a anunţat marţi că Frederic Oudea (foto), directorul său general din 2008, nu ...