Ce profit aduc parcurile eoliene producătorului de transformatoare Retrasib

Afacerile Retrasib Sibiu, compania care furnizează transformatoarele electrice destinate parcurilor eoliene, au scăzut cu 30%, până la 16 milioane de lei, în Semestrul 1 al acestui an, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Compania pare să facă faţă comenzilor mai greu decât anul trecut, potrivit datelor de bilanţ. De asemeni profitul brut al companiei s-a redus de mai mult de 2 ori, sub jumătate de milion de lei.
Adrian N. Ionescu - joi, 09 aug. 2012, 08:36
Ce profit aduc parcurile eoliene producătorului de transformatoare Retrasib

Retrasib Sibiu (simbol bursier RTRA) avea o producţie în curs de execuţie mai mare cu peste 7,3 milioane de lei, la 30 iunie 2012 faţă aceeaşi dată a anului trecut, ceea ce a dus la majorarea cu peste 5,6 milioane de lei a stocurilor, potrivit raportului companiei, trimis la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Creşterea „producţiei în curs de execuţie“ reprezintă diferenţa de cifră de afaceri faţă Semetrul 1 din anul trecut. În 2011 afacerile Retrasib scăzuseră cu 6 milioane, faţă de 2010, până la 41 de milioane de lei, iar profitul se redusese de mai mult de trei ori, până la 1,19 milioane de lei. Conducerea companie nu a fost disponibilă pentru comentarii.

Pe de altă parte, conducerea companiei a fost schimbată astă primăvară. De la 1 mai, Alexandru Ilia este director general şi Ciprian Ganea – director economic, în locul lui Liviu Boruz, respectiv al Anei Pelivan, care au fost revocaţi.

Pentru acest an este programată o creştere de 18% a afacerilor, până la aproape 48 de milioane de lei, din care este ar trebui încasat un profit de 2 milioane de lei.

Compania este controlată de oamenii de afaceri clujeni Octavian şi Călin Buzoianu, prin mai multre companii, dintre care Institutul Proiect din Cluj Napoca are peste 50% din acţiunile RTRA.

Retrasib mizează pe contractele necesare pentru conectarea la sistemul energetic a parcurilor eoliene.

La începutul lunii iunie parcurile eoliene din România aveau o putere instalată de 1.165 de MW, potrivit datelor Transelectrica, citate de ECONOMICA.NET. În acest an urmează să se coneceteze capacităţi cu o putere de 1.350 de megawaţi.

Retrasib Sibiu a devenit lider pe piaţa transformatoarelor de mare capacitate din România, după ce singurul său concurent, Electroputere Craiova (EPT), nu eruşeşte să-şi restructureze afacerile pentru a redeveni profitabilă.

Principalii jucătorii de pe piaţa parcurilor eoliene sunt cehii de la CEZ, nemţii de la RWE AG şi E.ON, spaniolii de la Iberdrola, italienii de la Enel şi românii de la  EnergoBit, Eximprod sau Elcomex.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Comisia Europeană consultă companiile cu privire la modalitatea de punere în comun a cererii și ofertei de materii prime strategice
Comisia Europeană consultă companiile cu privire la modalitatea de punere în comun a cererii și ofertei de materii prime ...
Comisia Europeană a lansat un sondaj adresat întreprinderilor şi altor părţi relevante interesate de punerea în comun a cererii şi de conectarea cererii şi ofertei de materii prime......
Geely și o companie spaniolă vor produce mașini la fosta uzină Nissan de lângă Barcelona
Geely și o companie spaniolă vor produce mașini la fosta uzină Nissan de lângă Barcelona
Grupul chinez Geely, în parteneriat cu firma spaniolă EV Motors, vor asambla mașini la uzina de lângă Barcelona în ...
FMI prognozează că economia mondială va crește cu 3,2% în 2024 și 2025
FMI prognozează că economia mondială va crește cu 3,2% în 2024 și 2025
Economia mondială ar urma să înregistreze încă un an de creştere lentă, dar constantă, pe fondul avansului SUA, al ...
Iohannis a promulgat legea prin care Ministerul Finanțelor primește dreptul de a reprezenta România în toate litigiile arbitrale internaţionale
Iohannis a promulgat legea prin care Ministerul Finanțelor primește dreptul de a reprezenta România în toate litigiile ...
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi legea de aprobare a Ordonanţei de urgenţă 6/2024, conform căreia se acordă ...