Ce profit vor raporta cele mai mari companii de la Bursă. Recomandări de cumpărare

Erste Group Research a stabilit un preţ ţintă pentru următoarele 12 luni cu peste 28% mai mare decât cel actual la acţiunile OMV Petrom (SNP) şi cu peste 12%, pentru acţiunile Transelectrica (TEL). SNP urmează să raporteze un profit net pe Semestrul 1 cu 19% mai mare decât în 2011, iar TEL o scădere de 3%, conform estimărilor analiştilor de la Erste.  
Ce profit vor raporta cele mai mari companii de la Bursă. Recomandări de cumpărare

Erste Group Research îşi menţine recomandările mai vechi de „acumulare“ (cumpărări periodice de cantităţi mici) în cazul acţiunilor Fondului Proprietatea (simbol bursier FP), ale Transgaz (TGN), Biofarm (BIO), şi Albalact (ALBZ).

Erste nu recomandă vânzarea pentru vreuna dintre companiile alimentate, ci doar menţinerea („hold“) acţiunilor BRD, Banca Transilvania (TLV) şi Antibiotice (ATB). Erste nu a emis recomandări pentru societăţile de investiţii financiare (SIF), având în vedere tranzacţiile pe care le are în derulare cu acestea.

 

„Cumpără“ á la Erste

OMV Petrom  (simbol bursier SNP), cea mai profitabilă companie din România, ar putea raporta un profit net pe primul semestru al anului de peste 2,1 miliarde de lei, cu 19% mai mare decât în aceeaşi perioadă din 2011, potrivit estimărilor echipei de analişti români ai Erste Group Research. Estimările au fost făcute cu ajustarea costurilor materiilor prime (Current Cost of Supplies).

Petrom urmează să raporteze un profit pe trimestrul al II-lea din 2012 de aproape 850 milioane de lei, cu 33% mai mic decât în trimestrul al II-lea din 2011.

„Estimarea noastră se bazează pe faptul că rafinăria Petrobrazi s-a aflat în revizie timp de 6 săptămâni. Pe partea de exploatare, prevedem că apercierea dolarului şi operaţiunile de acoperire a riscului nu au fost suficiente pentru a compensa, scăderea preţului ţiţeiului“, se spune în analiza Erste.

Transelectrica (TEL)

Operatorul magistralelor naţionale de electricitate şi al Bursei de energie a suferit de pe urma scăderii cererii de electricitate, a cărei îmbunătăţire este totuşi aşteptată pentru al doilea semestru al anului.

TEL ar putea raporta un profit net (ajustat CCS) pe Semestrul I de numai 6,35 milioane de lei, faţă de câştigurile nete de peste 178 de milioane din aceeaşi perioadă a anului trecut (-96%). Totuşi, semestrul al II-lea pe întreg anul 2012 va reduce scăderea faţă de 2011 la -52%, potrivit estimărilor Erste.

„Estimăm un rezultat mult îmbunătăţit în 2013, ca urmare a creşterii tarifelor (reglementate, n.r.) de transport cu 5,5%“, prevăd analiştii Erste.

 

„Acumulare“

Fondul Proprietatea (FP) şi-a anunţat deja profitul pe primul semestru: aproape 574 milioane de lei, la care Petrom a contribuit substanţial.

Erste estimează un preţ ţintă pentru FP de 0,65 lei / acţiune FP, cu peste 36% mai mare decât cotaţia actuală. Recomndarea de „acumulare“ invită la achiziţii periodice de cantităţi mici.

FP a suferit mult din cauza scoaterii Hidroelectrica din calculul activelor sale (ca urmare a declarării insolvenţei).

„Divindedele încasate în acest an vor fi cu 18% mai mari, ceea ce va permite distribuirea de către FP a  unui divividend din profitul pe 2012 cu 10% mai mare“, potrivit Erste, care consideră că FP este atractiv.

Mai mult, „este probabil ca Hidroelectrica, a doua cea maimare companie din portofoliul FP, să treacă cu succes de procedura insolvenţei şi să arate mult mai bine în 2013, mai ales ca urmare a anulării contractelor neprofitabile“, spune raportul Erste, referindu-se la contractele cu „băieţii deştepţi“.

 

Transgaz (TGN)

Operatoruil magistralelor naţionale de gaze naturale ar putea înregistra o „uşoară creştere a vânzărilor în trimestrul al II-lea, dar profitul de 221 de milioane de le pr primul semestru tot va fi mai scăzut cu 13,5% faţă de aceeaşi perioadă din 2011.

 

Financiarele

Banca Transilvania (TLV)  „este cu siguranţă mai bine poziţionată decât BRD, atât din punctul de vedere al calităţii activelor câtşi al capacităţii de a-şi asigura o creştere robustă“, spune raportul Erste.

În general, Investitorii străini vor cere mari reduceri de preţ pentru activele româneşti din cauza „zgomotului politic“ şi a crizei de încredere amplificate de problemele europene. Restul estimărilor şi a preţurilor ţintă Erste pot fi consultate în raportul ataşat.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
Uniunea Europeană impune pentru prima dată sancţiuni împotriva coloniştilor israelieni radicali din Cisiordania, pentru acte de violenţă contra palestinienilor, au declarat vineri diplomaţi......
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități de export la nivel mondial
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități ...
Compania chineză Chery Auto a anunţat vineri că nou achiziţionata fabrică din Barcelona va fi una dintre principalele ...
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Țiriac Collection a integrat oficial în galeria sa de vehicule un spectaculos model Mercedes-AMG ONE, marcând astfel un ...
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, s-a aflat vineri, la Iaşi, pentru a lua parte la începerea primelor lucrări ...