Ce proiecte pentru Bucureşti au fost aprobate în şedinţa CGMB de joi

Primăria Capitalei urmează să implementeze un proiect pentru eficientizarea şi modernizarea sistemului de iluminat public pe 15 artere, în valoare totală de 24,9 milioane lei cu TVA. De asemenea, au fost aprobate trei proiecte de hotărâre care prevăd modernizarea a 11,7 kilometri linie de tramvai, investiţie în valoare totală de peste 670 de milioane de lei.
AGERPRES - joi, 02 iun. 2022, 12:47
Ce proiecte pentru Bucureşti au fost aprobate în şedinţa CGMB de joi

Consiliul General al Capitalei a aprobat, în şedinţa de joi, indicatorii tehnico-economici faza DALI (Documentaţia de Avizare a Lucrărilor de Intervenţie), scrie Agerpres.

Proiectul vizează implementarea unui sistem de telegestiune şi utilizare a aparatelor cu tehnologie LED pe următoarele artere: Şos. Nicolae Titulescu, Bd. Banu Manta, Bd. Beijing, Str. Nicolae Caramfil, Str. Av. Alexandru Şerbănescu, Bd. Aerogării, Bd. Ion Ionescu de la Brad, Şos. Gheorghe Ionescu Siseşti, Şos. Pantelimon, Str. Liviu Rebreanu, Bd. Nicolae Grigorescu, Bd. Aviatorilor, Cal. Giuleşti, Bd. Constructorilor, Cal. Crângaşi.

Finanţarea obiectivului de investiţii se va efectua din bugetul local şi/sau alte surse legal constituite. Durata estimată de execuţie a lucrărilor este de şase luni.

Potrivit raportului de specialitate, pentru iluminatul pietonal se vor folosi 2.101 aparate de iluminat tip LED de 30 W, care le vor înlocui pe cele de tip Timlux P 70W, montate pe stâlpii de beton la înălţimea de 4 metri.

Este vizată reducerea consumului de energie electrică cu minim 40% faţă de situaţia actuală. Directivele europene impun scoaterea din serviciu până la sfârşitul anului 2015 a surselor cu descărcare la înaltă presiune în vapori de mercur, înlocuirea cu surse cu eficienţă energetică şi luminoasă ridicate şi reducerea cu 20% a consumului de energie primară până în 2020, precum şi o ţintă de îmbunătăţire a eficienţei energetice cu cel puţin 27% până în 2030. Astfel, sursele cu descărcare la înaltă presiune în vapori de mercur trebuiau înlocuite până la sfârşitul anului 2015.

Conform documentului, sursele cu LED au o eficienţă foarte mare, durata lor de viaţă este dublă faţă de cea a lămpilor cu descărcare în vapori de sodiu, permit o foarte bună direcţionare a luminii, nu au durată de amorsare, au un indice de redare a culorilor peste 80 în mod uzual şi sunt foarte robuste mecanic.

Controlul lămpilor se va realiza în mod dinamic cu ajutorul controlerelor inteligente, instalate la partea inferioară a fiecărei lămpi, astfel încât fiecare lampă va lumina la intensitatea prestabilită doar atunci când se îndeplinesc condiţiile limită de declanşare a semnalului de comandă. Dimarea va fi controlată prin senzori de mişcare/radar având la bază comunicarea dintre lămpi ce se realizează prin reţeaua de tip Mesh, autonomă.

Proiecte pentru modernizarea liniilor de tramvai 5 şi 24, aprobate de Consiliul General al Capitalei

Consiliul General al Capitalei a aprobat, în şedinţa de joi, trei proiecte de hotărâre care prevăd modernizarea a 11,7 kilometri linie de tramvai, investiţie în valoare totală de peste 670 de milioane de lei.

Mai exact, este vorba despre modernizarea liniilor de tramvai 24 şi 5, precum şi a liniilor de tramvai de pe bd. Chişinău, deservit de traseele 14, 36 şi 46.

Astfel, lucrările pentru modernizarea liniei de tramvai nr. 24 vizează arterele Str. Piatra Morii, B-dul. Gloriei, B-dul. Bucureştii Noi, Calea Griviţei, B-dul. Ion Mihalache, Str. Sfântul Constantin, Str. lonel Perlea, Str. Grigore Cobălcescu, inclusiv bucla de întoarcere de la cap terminal Dămăroaia. Lungimea totală a tronsoanelor care urmează să fie modernizate este de 6,7 kilometri cale dublă. Totodată, pe traseul liniei de tramvai 24 se vor moderniza 21 de peroane.

Potrivit raportului de specialitate, starea tehnică precară a liniei de tramvai pe tronsonul propus pentru modernizare are o influenţă negativă asupra materialului rulant existent şi nu va permite introducerea tramvaielor moderne. Se menţionează că linia de tramvai 24 este una dintre liniile eficiente, având un număr mediu de 5.733 de îmbarcări pe zi.

În ce priveşte linia de tramvai 5, din raportul de specialitate reiese că aceasta este una dintre liniile eficiente, având un număr mediu de 11.731 de îmbarcări pe zi. Traseul are o lungime totală de 14,4 km cale simplă, iar lungimea tronsoanelor care urmează să fie modernizate este de 4,25 km cale dublă. Pe traseul liniei de tramvai 5 se vor moderniza 15 peroane.

Pe Bulevardul Chişinău urmează să fie modernizat un traseu cu o lungime totală de 0,825 km cale dublă, precum şi peroanele.

Te-ar mai putea interesa și
Alina Gorghiu: PNL spune nu taxei pe marile companii cerută de PSD
Alina Gorghiu: PNL spune nu taxei pe marile companii cerută de PSD
Vicepreşedintele liberalilor Alina Gorghiu transmite că PNL se opune taxei pe marile companii propusă de PSD, punctând că orice modificare în politica fiscală trebuie bine cântărită, nu......
Rusia vrea să-și crească exporturile de motorină în februarie, în ciuda embargoului și a plafonării prețurilor
Rusia vrea să-și crească exporturile de motorină în februarie, în ciuda embargoului și a plafonării prețurilor
Rusia intenţionează să îşi majoreze exporturile de motorină în februarie, în pofida embargoului impus de Uniunea ...
MIPE acordă 100 de milioane de euro din fonduri europene pentru decontarea cheltuielilor pentru ajutarea refugiaților din Ucraina
MIPE acordă 100 de milioane de euro din fonduri europene pentru decontarea cheltuielilor pentru ajutarea refugiaților din ...
Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) lansează luni, 6 februarie, apelul pentru decontarea cheltuielilor ...
Un autocar care transporta români în Italia s-a răsturnat în Slovenia. Trei persoane și-au pierdut viața
Un autocar care transporta români în Italia s-a răsturnat în Slovenia. Trei persoane și-au pierdut viața
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a precizat vineri seară că trei români aflaţi în autocarul implicat în accidentul ...