Ce propune cel mai mare administrator de fonduri mutuale noului director al Bursei

Fondul mutual BCR Obligaţiuni ar investi în obligaţiunile emise de companii relativ mici, pentru proiecte viabile, dacă acestora li s-ar crea condiţii de intrare la bursă. „Cu cinci emisiuni de obligaţiuni de la companii conduse de antreprenori destoinici, pe o platformă dedicată lor la Bursa de Valori Bucureşti, s-ar putea crea impulsul de dezvoltare de care aceasta are nevoie din partea mediului privat. Ca administrator de investiţii, aş putea aloca din resurse pentru proiectele viabile“, a declarat Dargoş Neacşu, preşedintele Erste Asset Management Romania (EAM).
Adrian N. Ionescu - joi, 19 iul. 2012, 21:04
Ce propune cel mai mare administrator de fonduri mutuale noului director al Bursei

Atragerea la bursă prin emisiuni de obligaţiuni corporatiste este mai potrivită pentru profilul actual al antreprenorului român, care cedează cu greu o parte din decizia asupra destinelor companiei lui, prin emisiune publică de acţiuni“, spune Dragoş Neacşu, preşedintele Erste Asset Management Romania (EAM).

Erste Asset Management Romania (EAM) administrează fondul mutual BCR Obligaţiuni, cel mai mare din România şi unul dintre cele mai mari din regiune.

BCR Obligaţiuni concentrează, pentru aproape 95.000 de investitori, active nete de 3,255 miliarde de lei. A rezultat în urma uneia dintre cele mai mari fuziuni din ultimii ani din România, cu fondul  BCR Monetar.

Erste Asset Management este unul dintre cei doi lideri autoritari ai pieței și este cel mai mare administrator de fonduri mutuale, cu o cotă de piață de peste 36%, pe acest segment, dintr-un total al activelor nete de peste 7,9 miliarde de lei.

Liderul celei mai mari firme de administrare de fonduri mutuale consideră că  dezvoltarea bursei nu trebuie „să reinventeze nimic nou. Antreprenorilor le vine greu să accepte condiţiile de transparenţă şi de raportare către piaţă, impuse după emisiunea publică de acţiuni. La emisiunea de obligaţiuni aceste condiţii sunt mai blânde şi antreprenorii ar putea vedea că transparenţa nu le face rău şi ar putea ajunge şi la emisiune de acţiuni“, explică Dragoş Neacşu.

Calea emisiunilor de obligaţiuni corporatiste ar putea fi dublată de programul de listări ale statului, „dar în absenţa acestora, calea obligaţiunilor este cea firească de dezvoltare a bursei, mai ales “, a adăugat preşedintele Erste Asset Management.

„Eu unul nu mai vreau ca bursa să stea cu mâna întinsă la stat. Ca administrator de investiţii nu mai vreau să aştept indefinit de mult de la stat să-şi respecte promisiune. De 10 ani, dacă nu de mai mult timp, guvernele fac strategii de listare a marilor companii de stat şi cu ce rezultate?! Şi nu mai văd rostul nici al conferinţelor privind finanţarea prin bursă, atâta vreme cât din mediul privat, cu sprijinul autorităţii pieţei, desigur, nu vin proiecte viabile“, a mai spus Dragoş Neacşu.

Pentru ca planul lui Neacşu să reuşească „nu este suficientă, însă, disponibilitatea noastră, la Erste  Asset Management, sau a altora ca noi, ci este nevoie şi de implicarea  oficialilor şi factorilor influenţi ai Bursei, care ar trebui să modifice Codul Bursei, astfel încât aceasta să găzduiască o platformă de tranzacţii, Platforma Antreprenorului Român.

Ar mai fi nevoie, desigur şi de avizarea cu operativitate a schimbărilor de către autoritatea pieţei,  Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, „cu operativitate, pentru că antreprenorii urăsc cel mai mult birocraţia“.

„Propunerea pe care o fac acum directorului desemnat al Bursei de Valori Bucureşti şi colegului meu Victor Cionga este de fapt unul dintre proiectele pe care Fundaţia Romanian Busienss Leaders (RBL), le propune penrtu dezvoltarea României“, a declarat Dragoş Neacşu.

Din RBL  fac parte 200 dintre cei mai importanţi antreprenori, oameni de afaceri şi personalităţi ale lumii financiare româneşti.

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Rusia înregistrează un nou record de infectări și decese cauzate de COVID-19
Rusia înregistrează un nou record de infectări și decese cauzate de COVID-19
Rusia a înregistrat sâmbătă un nou record de decese şi de contaminări asociate COVID-19, pentru a treia zi consecutiv, ...
Război financiar în România. Miză uriașă pentru banii a șase milioane de români – Revista Capital
Război financiar în România. Miză uriașă pentru banii a șase milioane de români – Revista Capital
Un război financiar cu o miză uriașă se poartă în aceste zile în România, după ce Ben Madadi, care deține în prezent ...
Rusia ar putea să întrerupă furnizarea de gaze naturale către Republica Moldova după 1 noiembrie
Rusia ar putea să întrerupă furnizarea de gaze naturale către Republica Moldova după 1 noiembrie
Discuţiile dintre Republica Moldova şi Rusia rămân divergente asupra preţului şi altor detalii ale unui nou acord de ...