CE propune o declaraţie standard de recuperare a TVA mult simplificată

Comisia Europeană (CE) a propus miercuri o nouă declaraţie standard de recuperare a taxei pe valoare adăugată (TVA) care conţine un set uniform de cerinţe pentru firme, indiferent de statul membru în care declaraţia este completată.
Economica.net - mie, 23 oct. 2013, 13:07
CE propune o declaraţie standard de recuperare a TVA mult simplificată

Iniţiativa ar urma să ducă la reducerea costurilor pentru firmele din UE cu până la 15 miliarde de euro şi are ca obiectiv declarat reducerea birocraţiei pentru întreprinderi, facilitarea respectării obligaţiilor fiscale şi ameliorarea eficienţei administraţiilor fiscale din Uniune.

Declaraţia standard de recuperare a TVA, care va înlocui declaraţiile naţionale de recuperare a TVA, va asigura necesitatea furnizării de către firme a aceloraşi informaţii de bază, în aceleaşi termene, pe întreg teritoriul UE. Propunerea CE ar urma, de asemenea, să contribuie la o mai bună respectare a legislaţiei în materie de TVA şi la creşterea veniturilor publice.

‘Declaraţia TVA standard prezintă o situaţie avantajoasă pentru ambele părţi. Întreprinderile vor beneficia de proceduri mai simple, de reducerea costurilor şi de mai puţină birocraţie. Guvernele vor avea un nou instrument care să faciliteze respectarea obligaţiilor privind TVA, care ar trebui să sporească veniturile colectate. Prin urmare, propunerea de astăzi susţine atât angajamentul nostru faţă de o piaţă unică propice mediului de afaceri, cât şi eforturile noastre de îmbunătăţire a respectării normelor fiscale în UE’, a declarat comisarul european pentru impozitare, Algirdas Semeta.

În fiecare an, 150 de milioane de declaraţii TVA sunt depuse de contribuabilii din UE la administraţiile fiscale naţionale. În prezent, informaţiile solicitate, formatul formularelor naţionale şi termenele de raportare variază considerabil de la un stat membru la altul, ceea ce face ca recuperarea TVA pentru întreprinderile cu activităţi transfrontaliere complexe să reprezinte o procedură costisitoare şi greoaie.

Declaraţia TVA standard propusă de CE simplifică informaţiile pe care firmele vor trebui să le furnizeze autorităţilor fiscale. Declaraţia va conţine numai cinci rubrici obligatorii care vor trebui completate de către contribuabili. Statele membre au o marjă de manevră pentru solicitarea unui număr de elemente standardizate suplimentare, de până la 26 de rubrici informative, ceea ce reprezintă o ameliorare substanţială a situaţiei actuale, în care anumite ţări solicită completarea a până la 100 de astfel de rubrici.

În România există în prezent 76 de rubrici în declaraţia de recuperare a TVA, pe locul trei în UE, după Ungaria (99) şi Luxemburg (89), dar mult peste media UE (39). În România sunt completate anual aproape 3.760.000 de declaraţii de recuperare a TVA.

Întreprinderile vor depune lunar declaraţii standard de recuperare a TVA, în timp ce microîntreprinderile vor fi obligate să facă acest lucru trimestrial. Obligaţia de a prezenta o declaraţie recapitulativă anuală de recuperare a TVA, pe care unele state membre o solicită în prezent, va fi eliminată. Propunerea Comisiei încurajează, de asemenea, depunerea pe cale electronică a declaraţiei standard de recuperare a TVA, aceasta putând fi depusă pe cale electronică în întreaga Uniune.

Propunerea CE vizează şi crearea unui sistem TVA mai eficient şi mai rezistent la fraudă, în condiţiile în care, în 2011, nu au fost colectate taxe în valoare de aproximativ 193 miliarde de euro. România are cea mai gravă situaţie din acest punct de vedere în UE, având pierderi în neîncasarea TVA de peste 10 miliarde de euro în 2011, reprezentând nu mai puţin 48% din TVA-ul facturat şi 7,9% din PIB-ul anului 2011.

Prin crearea unui sistem mai simplu, atât pentru contribuabili, cât şi pentru administraţii, declaraţia standard de recuperare a TVA ar urma să îmbunătăţească respectarea normelor fiscale şi să reducă decalajul în materie de încasare a TVA.

Propunerea CE va trebui adoptată de Consiliul UE după consultarea Parlamentului European şi ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2017

Te-ar mai putea interesa și
ONRC: 2.573 de firme cu participare străină la capitalul social, înmatriculate în primul semestru din 2021
ONRC: 2.573 de firme cu participare străină la capitalul social, înmatriculate în primul semestru din 2021
Numărul firmelor cu capital străin nou înfiinţate în România a crescut, în primele şase luni din 2021, cu 53,7%, comparativ cu perioada similară din 2020, la 2.573 de unităţi, conform......
De astăzi, pot intra în Bulgaria prin Punctul de Trecere a Frontierei Bechet toate tipurile de autovehicule
De astăzi, pot intra în Bulgaria prin Punctul de Trecere a Frontierei Bechet toate tipurile de autovehicule
Punctul de Trecere a Frontierei Bechet (Romania) - Oryahavo (Bulgaria) este, începând de astăzi, 1 august, operaţional ...
Franţa mizează pe 50 de milioane de turişti străini în această vară
Franţa mizează pe 50 de milioane de turişti străini în această vară
Franţa, prima destinaţie turistică mondială, speră să primească în această vară un număr de 50 de milioane de ...
Comisarii de mediu au aplicat amenzi de aproape 57 de milioane de lei, în primul semestru al anului
Comisarii de mediu au aplicat amenzi de aproape 57 de milioane de lei, în primul semestru al anului
Garda Naţională de Mediu (GNM) a aplicat, în primul semestru al acestui an, amenzi în valoare de 56,65 milioane de lei, ...