Ce propunere face Orange România arbitrului telecom

Orange România, cel mai mare operator de telefonie mobilă de pe piaţa locală propune ANCOM renunţarea la licitaţia pentru spectrul alocat pentru 15 luni.
laurentiu.matache - mar, 08 mai 2012, 15:59
Ce propunere face Orange România arbitrului telecom

„Nu cunoaştem un caz similar, în care să se liciteze un spectru deja folosit pentru o perioadă de numai 15 luni. Licitaţiile de spectru trebuie să asigure predictabilitate şi condiţii egale pentru concurenţi. În acest sens, soluţia propusă ANCOM de către Orange este o singură licitaţie organizată anul acesta, pentru o perioadă de 15 ani,” a declarat Dorin Odiaţiu, Public Affairs, Partnerships and Wholesale Director al Orange România.

Potrivit acestuia,  în cazul în care un operator ar pierde spectrul deţinut astăzi în urma licitatiei, ar avea o perioadă de reconfigurare a reţelei până în aprilie 2014. “Considerăm câ soluţia propusă oferă beneficii pentru toate părţile implicate – statul roman, noii intraţi pe piaţă, operatorii actuali şi în primul rând clienţii tuturor operatorilor,” a mai spus Odiaţiu.

În 2012, ANCOM va scoate la licitaţie drepturile de utilizare a frecvenţelor în benzile de 800, 900, 1800 şi 2600 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicaţii, licitaţie care va favoriza apariţia a cel puţin unui nou operator pe piaţa românească.

Vor fi scoase la licitaţie 42 de blocuri pereche de câte 5 MHz,  dintre care 6 sunt în banda de 800 MHz, 7 în banda de 900 MHz, 15 în banda de 1800 MHz şi 14 în banda de 2600 MHz, precum şi 3 blocuri nepereche de câte 15 MHz în banda de 2600 MHz.

Se vor acorda licenţe de utilizare pe perioade de 15 ani, cu începere de la 6 aprilie 2014, pentru toate aceste frecvenţe, dar şi licenţe pe termen mai scurt, până la 5 aprilie 2014, pentru frecvenţele din benzile de 900 şi 1800 de MHZ care sunt în prezent folosite de Orange şi Vodafone, respectiv 5 blocuri pereche în banda de 900 MHz şi 6 blocuri pereche banda de 1800 MHz.

ANCOM a redactat şi un proiect de hotărâre de Guvern care să stabilească preţul de pornire pentru fiecare bloc din cele patru benzi, iar în cazul în care se alocă toate blocurile de frecvenţe la preţul de pornire propus de ANCOM, valoarea totală a spectrului scos la licitaţie s-ar putea ridica la 700 de milioane de euro.

Astfel, fiecare bloc alocat pe 15 ani din banda de 800 MHz va avea un preţ minim de 35 de milioane de euro,  cele din banda de 900 MHz de 40 de milioane de euro, respectiv 10 milioane de euro per bloc în banda de 1800 MHz şi 4 milioane per bloc pereche şi 3 milioane pe bloc nepereche în banda de 2600 MHz. Pentru blocurile care vor fi alocate pe perioade de 15 luni valorile au fost stabilite la 3,4 milioane în banda de 900 MHz şi 0,8 milioane în banda de 1800 MHz.

Câştigătorii blocurilor din benzile de 800 şi 900 MHz vor avea obligaţii de acoperire cu prioritate a unor procente minimale din populaţia anumitor zone prestabilite, identificate ca fiind slab acoperite sau fără acoperire cu servicii de comunicaţii mobile, într-un anumit termen şi obligaţii de acoperire a unui procent minim din populaţia României cu servicii de comunicaţii mobile, prin intermediul infrastructurii proprii.

Te-ar mai putea interesa și
Piețele resimt atacul fără precedent al Iranului asupra Israelului. Care este strategia „de criză” a investitorilor
Piețele resimt atacul fără precedent al Iranului asupra Israelului. Care este strategia „de criză” a investitorilor
Piețele financiare se vor confrunta cu o săptămână marcată de volatilitate ridicată, fiind influențate de atacul fără precedent al Iranului asupra Israelului, arată analiștii din cadrul......
FMI a revizuit în scădere, la 2,8%, estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an
FMI a revizuit în scădere, la 2,8%, estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest ...
Tesla va face concedieri şi la fabrica de lângă Berlin
Tesla va face concedieri şi la fabrica de lângă Berlin
Tesla, cel mai mare producător auto în funcţie de capitalizarea bursieră, va concedia până la 3.000 de angajaţi la ...
SUA ajută 50 de ţări să se pregătească mai bine pentru viitoare pandemii
SUA ajută 50 de ţări să se pregătească mai bine pentru viitoare pandemii
Statele Unite ale Americii ajută 50 de ţări să-şi consolideze sistemele de sănătate, în cadrul unei strategii mondiale ...