Ce răspund funcţionarii ANAF când sunt întrebaţi de sistemul TVA la încasare

Aproape 85% din funcţionarii ANAF cărora li s-a solicitat telefonic o informaţie privind aplicarea sistemului TVA la încasare au evitat să răspundă sau au furnizat informaţii false, deşi au beneficiat de traininguri de specialitate, potrivit unui sondaj realizat de o asociaţie din domeniul fiscal.
Economica.net - mie, 19 dec. 2012, 11:25
Ce răspund funcţionarii ANAF când sunt întrebaţi de sistemul TVA la încasare

Reprezentanţii Asociaţiei pentru Reformarea Sistemului de Impozite şi Taxe (ARSIT) au contactat în noiembrie funcţionarii de la 216 administraţii financiare, cu întrebarea: „Săptămâna aceasta vom înfiinţa în România o sucursală a unei companii din Franţa. Această sucursală trebuie să aplice sistemul de TVA la încasare?”, la care răspunsul corect era „nu”.

Dintre cei chestionaţi, 122 de funcţionari nu au oferit niciun răspuns, 61 au răspuns greşit, opt au replicat „Citiţi legea!”, iar 25 au răspuns corect, aceştia reprezentând doar 11% din totalul persoanelor intervievate.

„Una dintre explicaţiile plauzibile pentru aceste rezultate ar putea fi noutatea sistemului de aplicare a TVA la încasare, însă contribuabilii au avut obligaţia de a depune declaraţia de luare în evidenţa sistemului de TVA la încasare la 25 octombrie 2012, moment în care funcţionarii publici trebuiau să ştie să ofere îndrumări privind aplicabilitatea acestui sistem”, se arată într-un comunicat al ARSIT.

Studiul a arătat că funcţionarii publici sunt supraîncărcaţi şi nu sunt specializaţi pe un anumit domeniu de asistenţă. Deşi sondajul s-a derulat şi înainte şi după efectuarea de instruiri la nivelul administraţiilor pe tema aplicării sistemului de TVA la încasare, rata de răspuns nu s-a modificat.

Astfel, ARSIT recomandă să fie acordată o perioadă mai mare de implementare pentru modificările legislative semnificative, pe parcursul căreia să se efectueze mai multe instruiri, precum şi publicarea pe site-ul ANAF a procedurii privind acordarea de asistenţă telefonică.

Totodată, este necesară transformarea Centrului de asistenţă a contribuabililor într-un call-center unic la nivel naţional pentru acordarea de asistenţă telefonică, care să fie deservit de un număr mai mare de funcţionari publici şi să fie structurat pe tipuri de impozite.

Asociaţia a efectuat şi în septembrie un studiu similar, în 47 de administraţii financiare, cu altă întrebare, iar trei sferturi dintre funcţionari nu au ştiut sau au refuzat să răspundă.

Guvernul a aprobat în august introducerea sistemului TVA la încasare, care presupune colectarea taxei la momentul încasării contravalorii livrărilor sau prestărilor efectuate, dar nu mai târziu de 90 de zile de la data emiterii facturii.

Conform estimărilor Guvernului, plata TVA la încasare începând cu 1 ianuarie 2013 va conduce la creşterea PIB cu circa 0,5%, cu efecte directe în creşterea ocupării şi a veniturilor populaţiei.

Firmele obligate să aplice această decizie sunt cele cu o cifră de afaceri anuală inferioară plafonului de 2,25 milioane de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Comisia Europeană a aprobat PNRR-ul Slovaciei
Comisia Europeană a aprobat PNRR-ul Slovaciei
Comisia Europeană a aprobat luni planul naţional de redresare şi rezilienţă (PNRR) al Slovaciei, ce cuprinde granturi în sumă totală de 6,3 miliarde de euro, un procent de 43% din această......
Bruxellesul impune noi sancțiuni economice împotriva regimului militar din Myanmar, care caută, în schimb, susținerea Rusiei
Bruxellesul impune noi sancțiuni economice împotriva regimului militar din Myanmar, care caută, în schimb, susținerea ...
Uniunea Europeană a adăugat luni opt membri ai juntei militare aflate la putere în Myanmar şi patru societăţi care ...
După Uniunea Europeană, Statele Unite au impus la rândul lor sancțiuni economice împotriva Belarus
După Uniunea Europeană, Statele Unite au impus la rândul lor sancțiuni economice împotriva Belarus
Statele Unite s-au alăturat luni Uniunii Europene, Marii Britanii şi Canadei în adoptarea de noi sancţiuni împotriva ...
ANPIS a plătit în luna aprilie 25,16 milioane de lei pentru alocațiile destinate susținerii familiei
ANPIS a plătit în luna aprilie 25,16 milioane de lei pentru alocațiile destinate susținerii familiei
Alocaţiile pentru susţinerea familiei, plătite în aprilie 2021, au totalizat 25,16 milioane de lei, suma medie pe beneficiar ...