Alegeri europarlamentare 2014: CE recomandă partidelor să propună şi un preşedinte al Comisiei

Comisia Europeană a adoptat o recomandare ca la alegerile europene din 2014 partidele politice din statele membre să specifice clar afilierea la un partid politic european, acestea urmând să înscrie şi candidaţi pentru preşedinţia Comisiei Europene.
Economica.net - vin, 15 mart. 2013, 12:08
Alegeri europarlamentare 2014: CE recomandă partidelor să propună şi un preşedinte al Comisiei

Aceste propuneri sunt menite să prezinte electoratului informaţii mai detaliate cu privire la chestiunile cu miză în contextul alegerilor pentru Parlamentul European de anul viitor, să încurajeze o dezbatere la nivel european şi, în cele din urmă, să genereze o creştere a ratei de participare la votul programat pentru luna mai a anului viitor, informează un comunicat de presă al Comisiei Europene.

De asemenea, Comisia invită statele membre să convină asupra unei date comune, într-o singură zi, pentru aceste alegeri. Până acum, alegerile europene se desfăşurau în statele membre pe parcursul a patru zile.

„Recomandările practice vor contribui la consolidarea vocii poporului în cadrul democraţiei europene şi la transformarea alegerilor europene de anul viitor într-o dezbatere autentică despre viitorul Europei”, a declarat Viviane Reding, vicepreşedinte al CE şi comisar european pentru justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie.

Recomandarea adoptată de Comisia Europeană se bazează pe rezultatele unui nou sondaj Eurobarometru publicat săptămâna aceasta, potrivit căruia 84% din cetăţeni consideră că rata de participare la alegerile europene ar creşte dacă ar exista mai multe informaţii despre impactul UE asupra vieţii lor cotidiene, despre programele partidelor din Parlament şi despre alegeri ca atare.

Un procent de 73% din respondenţi sunt de părere că o mai bună informare cu privire la afilierea politică europeană a candidaţilor ar încuraja cetăţenii să voteze, în timp ce 62% estimează că participarea la vot ar putea fi mai importantă dacă partidele politice ar propune candidaţi la funcţia de preşedinte al Comisiei şi dacă ar exista o singură zi de votare.

Alegerile europene din 2014 vor fi primele alegeri care se vor desfășura în conformitate cu Tratatul de la Lisabona, care consolidează rolul cetăţeanului european de actor politic la nivelul UE. De asemenea, prin acest tratat, Parlamentului European i se conferă mai multe competenţe, consolidându-se totodată rolul său de colegiuitor şi conferindu-i-se responsabilităţi suplimentare: acesta alege preşedintele Comisiei pe baza unei propuneri a Consiliului European, luând în considerare rezultatele alegerilor europene.

Comisia va înainta propunerile sale de modificare a tratatului în timp util pentru a permite adoptarea lor şi desfăşurarea alegerilor europene cu o dezbatere reală despre viitorul Europei, se mai arată în comunicatul CE.

Te-ar mai putea interesa și
Premierul Cîțu despre marea relaxare: Fără restricții noaptea, restaurante deschise până la ora 24, meciuri și concerte cu spectatori
Premierul Cîțu despre marea relaxare: Fără restricții noaptea, restaurante deschise până la ora 24, meciuri și concerte ...
Începând de mâine, circulația pe timpul nopții va fi liberă, restaurantele vor fi deschise până la ora 24, iar magazinele revin la program normal. Sunt câteva dintre măsurile anunțate de......
Biofarm a raportat un profit în creștere cu 21% pentru primele trei luni ale anului
Biofarm a raportat un profit în creștere cu 21% pentru primele trei luni ale anului
Biofarm a înregistrat în primul trimestru al acestui an un profit net de 22,47 de milioane de lei, cu 21% mai mare faţă ...
Profitul SIF Oltenia s-a prăbușit în primele trei luni ale anului
Profitul SIF Oltenia s-a prăbușit în primele trei luni ale anului
Societatea de Investiţii Financiare Oltenia a încheiat primul trimestru cu un profit net de 1,057 de milioane de lei, de ...
Producătorul de mobilă Tandem din Republica Moldova deschide cel de-al șaptelea magazin din România
Producătorul de mobilă Tandem din Republica Moldova deschide cel de-al șaptelea magazin din România
Producătorul de mobilă Tandem din Chişinău a anunțat vineri că deschide cel de-al șaptelea magazin din România, la ...