CE recomandă inspecţii la nouă reactoare nucleare de pe teritoriul UE

Anomalii descoperite la cuva unui reactor nuclear din Belgia ar trebui să conducă la verificarea tuturor instalaţiilor similare de pe teritoriul UE, însă această decizie revine statelor membre, iar CE nu are puterea să le-o impună, a declarat o purtătoare de cuvânt a Comisiei, relatează AFP.
Economica.net - vin, 10 aug. 2012, 10:26
CE recomandă inspecţii la nouă reactoare nucleare de pe teritoriul UE

„Autorităţile vor efectua aceste controale, acest lucru pare evident”, a declarat joi Marlène Holzner, purtătoarea de cuvânt a comisarului pentru Energie Gunther Oettinger.

„Comisia Europeană poate face recomandări, dar nu poate obliga”, a subliniat ea.

Siguranţa a 22 de reactoare, dintre care nouă pe teritoriul Uniunii Europene (UE), se află în joc în urma descoperirii unor potenţiale fisuri pe cuva Reactorului numărul 3 al Centralei de la Doel, lângă Antwerpen, a dezvăluit marţi Agenţia Federală belgiană pentru Control Nuclear (AFCN) într-un comunicat.

Producătorul acestei cuve, grupul olandez Rotterdamsche Droogdok Maatschappij, şi-a încetat, între timp, activitatea. El a livrat alte 21 de cuve, dintre care una echipează Reactorul numărul 2 al Centralei belgiene Tihange, lângă Liège, care va fi supusă unei verificări în septembrie.

Potrivit cotidianului francez Le Monde, acelaşi tip de cuve echipează două reactoare în Olanda, două în Germania, două în Spania, unul în Suedia, două în Elveţia, zece în Statele Unite şi unul în Argentina.

Lista ţărilor vizate a fost confirmată pentru AFP de către o sursă apropiată dosarului, dar nu şi numărul reactoarelor, care ar fi mai mic.

Autoritatea nucleară elveţiană (IFSN) a confirmat că firma olandeză a echipat Centrala de la Muhleberg, care are un singur reactor. Însă ea a precizat că fabricantul cuvei reactorului centralei de la Leibstadt este japonez.

AFCN din Belgia se află în contact cu organisemele similare din ţările vizate şi a anunţat o reuniune pentru o dată încă neprecizată, au declarat pentru AFP mai multe surse informate.

Potrivit AFCN, „numeroase indicii cu privire la defecte în materialul de bază, din oţel, al cuvei (de la Doel 3) au fost constatate la sfârşitul lui iunie, în special la nivelul inelului situat cel mai jos”.

Centralele de la Doel şi Tihange sunt exploatate de către Electrabel, o filială a grupului francez GDF-Suez. Ele au în total şapte reactoare, ale căror concepţie şi echipamente sunt diferite.

Agenţia belgiană apreciază că este posibil ca două reactoare să fie oprite definitiv. „O eventuală reparaţie a cuvei este practic imposibilă şi nu este o opţiune demnă de reţinut, deoarece există temeri că o asemenea operaţiune ar putea conduce la apariţia altor tensiuni la nivelul peretelui cuvei, un lucru care trebuie să evitat neapărat”, a explicat ea.

„O înlocuire a cuvei este extrem de dificilă (nivel ridicat de radiaţii) şi nu a mai fost efectuată absolut nicăieri în lume”, a subliniat, în plus, AFCN.

Descoperirea acestor anomalii a fost posibilă în urma utilizării unui nou tip de captori ultrasonici, potrivit agenţiei.

Ea a ţinut să îi ofere asigurări lui Oettinger, care a obţinut un control la toate instalaţiile nucleare din UE după catastrofa de la Fukushima, în Japonia, în martie 2011.

UE numără 147 de reactoare repartizate în 14 ţări, dintre care 58 în Franţa, Un număr de 24 de reactoare noi se află în faza de proiectare, dintre care şase sunt deja în faza de construcţie, şi anume două în Bulgaria, unul în Franţa şi două în Slovacia.

Doar 38 de reactoare au fost inspectate, până în prezent, iar controalele suplimentare cerute de către Oettinger urmează să permită aflarea atuurilor şi punctelor slabe ale fiecăruia dintre tipurile de reactoare exploatate în UE.

Comisarul va prezenta un raport la toamnă, iar „problema descoperită la Reactorul numărul 3 de la Centrala Doel va figura în acest raport”, a precizat purtătoarea sa de cuvânt.

Te-ar mai putea interesa și
Daniel Dăianu: Energia este mult prea importantă pentru a o juca la bursă
Daniel Dăianu: Energia este mult prea importantă pentru a o juca la bursă
Guvernul trebuie să ia nişte măsuri în domeniul energiei ca să permită României să treacă această iarnă cu daune cât mai mici, aşa cum a trebuit şi în pandemie să ia măsuri speciale,......
New York și Londra rămân principalele centre financiare ale lumii
New York și Londra rămân principalele centre financiare ale lumii
New York a rămas principalul centru financiar global, în timp ce Londra şi-a păstrat locul doi, iar oraşele din China ...
Rata de incidență a cazurilor de COVID-19 depășește 3 la mie în 60 de orașe și 357 de comune
Rata de incidență a cazurilor de COVID-19 depășește 3 la mie în 60 de orașe și 357 de comune
Incidenţa cumulată a cazurilor de COVID-19, la 14 zile, este mai mare sau egală cu 3/1.000 de locuitori în 60 de oraşe ...
Lovitură dură pentru bitcoin. China a anunțat că interzice platformele de tranzacționare a criptovalutelor și minarea acestora
Lovitură dură pentru bitcoin. China a anunțat că interzice platformele de tranzacționare a criptovalutelor și minarea ...
Cele mai puternice autorităţi de reglementare din China au intensificat vineri restricţionarea criptomonedelor, interzicând ...