CE recomandă introducerea „garanţiei” că tinerii beneficiază de o ofertă de muncă de calitate

Comisia Europeană (CE) recomandă statelor membre, printr-un pachet de măsuri contra şomajului şi a excluziunii sociale în rândul tinerilor, introducerea unei "garanţii" că toate persoanele până în 25 de ani beneficiază de o ofertă de muncă de calitate şi de un program de formare continuă.
Economica.net - joi, 06 dec. 2012, 17:03
CE recomandă introducerea

Prin aceeaşi iniţiativă, CE recomandă ca tinerii până în 25 de ani să beneficieze de o ofertă de ucenicie sau de un stagiu în termen de patru luni de la ieșirea din sistemul de educație formală sau de la momentul pierderii locului de muncă, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX, joi, de Reprezentanţa Comisiei Europene.

De asemenea, propunerea de recomandare îndeamnă statele membre să stabilească parteneriate solide cu părțile interesate, să se asigure că serviciile de ocupare a forței de muncă și alți parteneri care oferă sprijin tinerilor intervin într-un stadiu timpuriu, să ia măsuri de susținere pentru a permite integrarea forței de muncă, să utilizeze pe deplin Fondul social european și alte fonduri structurale în acest scop, să evalueze și să îmbunătățească permanent programele de garantare pentru tineri și să le implementeze rapid.

Potrivit sursei citate, Comisia va sprijini statele membre prin finanțare din partea UE, prin promovarea schimburilor de bune practici între statele membre, prin monitorizarea implementării garanțiilor pentru tineri în cadrul semestrului european și prin campanii de sensibilizare.

Măsurile ar urma să ajute statele membre să lupte contra nivelurilor inacceptabile ale șomajului și ale excluziunii sociale în rândul tinerilor, permițându-le acestora accesul la oferte de locuri de muncă, la educație și la formare.

Pentru a facilita trecerea de la școală la muncă, pachetul de măsuri prevede totodată lansarea unei consultări a partenerilor sociali europeni privind un cadru de calitate pentru stagii, astfel încât să li se ofere tinerilor posibilitatea de a dobândi o experiență profesională de calitate în condiții de siguranță. În plus, este anunțată o Alianță europeană pentru ucenicii, vizând îmbunătățirea calității și a ofertei de locuri de ucenicie prin multiplicarea programelor de ucenicie de succes în toate statele membre; totodată, sunt prezentate modalități de reducere a obstacolelor în calea mobilității tinerilor, se mai arată într-un comunicat remis MEDIAFAX.

„Nivelul ridicat al șomajului în rândul tinerilor are consecințe dramatice pentru economiile noastre, pentru societățile noastre și, mai ales, pentru tineri. De aceea, trebuie să investim în tinerii europeni acum. Acest pachet de măsuri ar ajuta statele membre să se asigure că tinerii reușesc să intre pe piața forței de muncă. Dacă nu s-ar realiza acest lucru, costurile ar fi imense”, a declarat comisarul UE pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și incluziune, László Andor.

Potrivit sursei citate, la nivelul UE, aproximativ 5,5 milioane de tineri de pe piața muncii, respectiv mai mult de unul din cinci, nu reușesc să își găsească un loc de muncă, iar 7,5 milioane de tineri cu vârste între 15 și 24 de ani fac parte din categoria NEET, adică nu lucrează și nici nu urmează o formă de educație sau formare.

Costul economic al neintegrării tinerilor pe piața forței de muncă a fost estimat de Eurofound la peste 150 de miliarde de euro pe an, adică 1,2% din PIB-ul UE. Pentru țări precum Bulgaria, Cipru, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia și Polonia, acest cost este de 2% sau mai mult din PIB. Sumele economisite prin evitarea acestor costuri economice în prezent și în viitor depășesc cu mult costurile bugetare ale garanției pentru tineri propuse, se mai arată în comunicat.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Putin i-a transmis lui Macron că Occidentul arată că nu ține cont de îngrijorările Rusiei
Putin i-a transmis lui Macron că Occidentul arată că nu ține cont de îngrijorările Rusiei
Preşedintele rus, Vladimir Putin, i-a transmis vineri omologului său francez, Emmanuel Macron, că răspunsurile Occidentului ...
Franța a înregistrat în 2021 cea mai mare creștere economică din ultimii 52 de ani
Franța a înregistrat în 2021 cea mai mare creștere economică din ultimii 52 de ani
Franţa a raportat pentru anul trecut cel mai solid ritm de creştere din ultimii 52 de ani, de 7%, a doua economie a zonei ...
Bruxelles-ul și Washingtonul colaborează pentru creșterea volumului de gaze naturale lichefiate exportate de SUA către statele UE
Bruxelles-ul și Washingtonul colaborează pentru creșterea volumului de gaze naturale lichefiate exportate de SUA către ...
Uniunea Europeană şi SUA au anunţat vineri, într-o declaraţie comună, că lucrează pentru furnizarea de volume suplimentare ...