Ce rol avea instalația unde au avut loc explozia și incendiul de la rafinăria Petromidia

Incendiul de la Rafinăria Petromidia a avut la instalația de hidrofinare petrol motorină (HPM) de pe platformă, după cum a anunțat Rompetrol. Iată pe scurt ce face acea instalație.
Mihai Nicuţ - vin, 02 iul. 2021, 16:04
Ce rol avea instalația unde au avut loc explozia și incendiul de la rafinăria Petromidia

În orice rafinărie, una dintre primele instalații de prelucrare a petrolului este așa numită Distilare Atmosferică și în Vid (DAV). Aici este de fapt încălzit petrolul și încep să se separe “fracțiile” din el, de la cele mai ușoare (benzinele), la cele mai grele (păcură), care sunt apoi transportate fiecare pe un alt traseu.

Din DAV pleacă așadar ceea ce va fi motorină, și ajunge apoi în în instalația de Hidrofinare Petrol Motorină (HPM). Aici se folosește hidrogen pentru a se elimina sulful din ceea ce va fi apoi motorina pe care o cumpărați de la benzinărie. Din acest motiv, pentru că în această instalație se rafinează motorină, a fost vizbil acel nor gros de fum după explozie.

Instalația a fost modernizată la jumătatea deceniului trecut pentru că astfel se puteau obține carburanți cu standardul de poluare euro 5, deci cu emisii mai reduse. “În urma modernizării, noua instalaţie HPM are o capacitate superioară de procesare, de circa 938.000 t/an, la un debit de 130 m3/h. Tot ca urmare a modernizării acestei instalaţii, 60% din motorina produsă de Rompetrol Rafinare a devenit conformă standardului Euro 4 şi ulterior Euro 5 (cu o concentraţie mai mică de sulf), iar compania a lansat noi branduri de carburant”, comunica Rompetrol la acea dată.

Modernizarea s-a făcut în tandem cu cea a instalației Hidrofinare Petrol Reactor (HPR)..

“Inovaţia tehnologică a constat în adaptarea a două coloane aflate anterior în procesul de producţie la noi parametri de procesare, ceea ce a dus la dublarea capacităţii de hidrofinare. Capacitatea de producţie a instalaţiilor a crescut cu 40%, de la 50 mc/h la 70 mc/h în cazul HPR şi de la 100 mc/h la 130 mc/h la HPM. De asemenea, modernizarea a presupus creşterea eficienţei procesului de desulfurare”, mai spunea compania atunci.

Investiţia totală a proiectelor de modernizare s-a ridicat la aproximativ 5,8 milioane dolari, dintre care modernizarea instalaţiei hidrofinare petrol motorină (HPM) a presupus o investiţie de 3,8 milioane dolari. Proiectele de modernizare au fost realizate în parteneriat cu companiile Axens şi KBC.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr de 7.676 de cazuri noi (cel mai de la debutul valului patru) de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate peste 67.000 de teste, a......
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei regenerabile
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei ...
Compania italiană de utilităţi Enel şi-a propus triplarea capacităţilor de producere a energiei din surse regenerabile ...
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul Ungariei
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul ...
Agenţia de evaluare financiară Moody's a îmbunătăţit vineri ratingul de ţară al Ungariei, de la "Baa3" până la ...
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Kaufland, operatorul celui mai mare lanț de hypermarketuri la nivel național și numărul doi pe piața comerțului alimentar ...