CE: România a eşuat să crească absorbţia banilor europeni. Răspunsul halucinant al Guvernului

Reprezentanţii Comisiei Europene (CE) au atenţionat că planul de creşterea a absorbţiei de fonduri europene în România a eşuat. Guvernul minimalizează importanţa observaţiilor transmise de către aceştia şi susţine că informaţiile care au ieşit în presă sunt tehnice, sunt secret de serviciu, nu au caracter de decizie şi pot dăuna imaginii României.
Economica.net - sâm, 14 iul. 2012, 12:04
CE: România a eşuat să crească absorbţia banilor europeni. Răspunsul halucinant al Guvernului

Reacţia Guvernului vine în contextul în care reprezentanţii Comisiei Europene au transmis ambasadorului României la UE că au constatat că planul de măsuri pentru creşterea absorbţiei de fonduri europene a eşuat, că autorităţile de execuţie refuză asistenţa instituţiilor financiare şi că administraţia e „paralizată” în contextul naţional actual.

În replică, Executivul susţine că atenţionările transmise Guvernului de CE reprezintă doar „o abordare generală” a Comisiei faţă de România privind implementarea Planului de absorbţie a fondurilor UE, adăugând însă că ministrul Orban este în aceste zile la Bruxelles pentru ca România să fie cât mai puţin afectată.

Este regretabil că anumiţi funcţionari au transmis public aceste informaţii cu caracter tehnic, informaţii care fac parte din categoria secretului de serviciu şi care pot dăuna imaginii României, ele neavând caracter de decizie„, susţine Guvernul.

Guvernul arată că e vorba de „nişte informaţii uzuale” cu privire la contactele diplomatice curente pe care Reprezentanţa Permanentă a României la Uniunea Europeană le are cu factorii responsabili din cadrul Comisiei Europene.

Informaţiile prezentate acum de Guvern drept „secret de serviciu” erau caracterizate de premierul Victor Ponta drept „minciuni”.

„Aşa cum Ministerul Afacerilor Europene a anunţat deja, în mod transparent, în acest moment există o misiune de audit în desfăşurare, iar eventualele măsuri vor fi anunţate public, la sfârşitul acestei acţiuni. Totodată, reamintim că premierul Victor Ponta împreună cu ministrul Leonard Orban au anunţat încă din luna iunie faptul că există un pericol mare de suspendare a unor Axe din cadrul Programelor operaţionale, din cauza neregulilor descoperite de reprezentanţii Comisiei Europene în activitatea fostei guvernări”, precizează Guvernul.

Executivul mai arată că ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, se află în aceste zile la Bruxelles, „tocmai în ideea în care se fac eforturi deosebite pentru ca România să fie cât mai puţin afectată în acest domeniu”, iar proiectele „să meargă înainte pe cât posibil”.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Dintr-un milion de copii care merg pe mâna Revolut la nivel mondial, 100.000 sunt utilizatorii din România. Ce va face Revolut? Gabriela Simion, Revolut Romania Branch Head
Dintr-un milion de copii care merg pe mâna Revolut la nivel mondial, 100.000 sunt utilizatorii din România. Ce va face ...
„În România există peste 100.000 de utilizatori ai Revolut Junior”, arată datele oficiale ale Revolut România. Gabriela ...
O mare companie israeliană care dezvoltă tehnologie pentru mașini autonome deschide un Centru de Cercetare la București
O mare companie israeliană care dezvoltă tehnologie pentru mașini autonome deschide un Centru de Cercetare la București
Innoviz Technologies din Israel deschide un centru de cercetare la București, potrivit datelor dinsponibile în Monitorul ...
Andreea Guinea, Dacia: Trecem la a doua etapă a implementării noii imagini de marcă Dacia
Andreea Guinea, Dacia: Trecem la a doua etapă a implementării noii imagini de marcă Dacia
Andreea Guinea, Dacia Launch Operations Manager în cadrul grupului Renault, a anunțat că mașinile mărcii românești ...