Investiţie chineză de 800 milioane de euro la CE Rovinari

Complexul Energetic Rovinari a acceptat oferta depusă de China Huadian Engineering pentru construcţia unei termnocentrale de 800 milioane euro, iar în cazul în care negocierile vor eşua vor începe discuţiile cu celălalt ofertant, Marubeni Corporation (Japonia).
Economica.net - joi, 10 mai 2012, 14:09
Investiţie chineză de 800 milioane de euro la CE Rovinari

„Ambii ofertanţi au fost declaraţi calificaţi. Discutăm cu chinezii crearea unei firme mixte care să deruleze investiţia. Dacă nu ne înţelegem cu ei vom discuta cu japonezii”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul general al Complexului Energetic Rovinari, Tiberiu Trotea.

Pentru acest proiect Complexul Energetic Rovinari a primit două oferte, de la China Huadian Engineering şi Marubeni Corporation.

Casa de avocatură Boştină şi Asociaţii, care a acordat asistenţă şi consultanţă juridică Complexului Energetic Rovinari în acest proiect, arată, într-un comunicat, că oferta chinezilor a obţinut cel mai mare număr de puncte (100), faţă de 78,75 puncte obţinute de Marubeni Corporation.

Noua termocentrală va fi construită pe amplasamentul a două blocuri energetice ale Complexului Energetic Rovinari, care în prezent sunt dezafectate, se arată în comunicatul casei de avocatură Boştină şi Asociaţii.

Unitatea va funcţiona pe bază de lignit şi ar uma să aibă o capacitate de cel puţin 500 MW. Investiţia minimă estimată este de 800 milioane de euro. Proiectul va fi derulat de o firmă mixtă, în care investitorul străin ar putea să deţină majoritatea acţiunilor.

„În principiu, finanţatorul va avea majoritatea în firma mixtă, iar noi vom participa cu aport în natură. Dacă însă vom face rost de o parte a finanţării, situaţia s-ar putea schimba”, a adăugat Trotea.

Construcţia unei astfel de termocentrale durează între trei şi trei ani şi jumătate. Potrivit lui Trotea, unitatea va fi echipată cu tehnologie modernă, astfel că preţul la care va produce electricitatea va fi printre cele mai mici dintre toate termocentralele din România.

Marubeni Corporation are circa 4.000 de angajaţi şi 120 de birouri în 68 de ţări şi regiuni, inclusiv în România. Marubeni este una dintre cele mai mari companii japoneze de intermediere comercială, cu operaţiuni în domeniul alimentar, textile, energie, metale, resurse minerale şi industria chimică. Activităţile companiei includ şi proiecte energetice şi de infrastructură, fabrici, utilaje, finanţe, logistică, construcţii şi dezvoltare imobiliară.

Compania de stat China Huadian Engineering are ca principale domenii de activitate producţia de utilaje grele, tehnologii de tratarea apei şi protecţia mediului, energii din surse neconvenţionale, construcţia de centrale electrice, respectiv cercetare şi dezvoltare de produse de înaltă tehnologie. Operaţiunile grupului China Huadian Corporation, din care face parte compania, includ producţia de energie, servicii de termoficare, dezvoltarea de energie din surse primare, precum cărbunele şi alte servicii tehnologice pentru domeniul energetic.

Complexul Energetic Rovinari este deţinut de stat, prin Ministerul Economiei.

Te-ar mai putea interesa și
Schimbarea furnizorului de energie electrică: ce economii la factură pot face românii comparativ cu ceilalți europeni
Schimbarea furnizorului de energie electrică: ce economii la factură pot face românii comparativ cu ceilalți europeni
Momentan, economiile la factură care pot fi făcute de consumatorii români la schimbarea furnizorului sunt mici față de ce se întâmplă pe piețele din Europa, dar lucrurile se vor schimba în......
Cum au schimbat pesta porcină și pandemia piața alimentară. Importăm și carne și animale vii
Cum au schimbat pesta porcină și pandemia piața alimentară. Importăm și carne și animale vii
Din 2016, ultimul an în care România a fost liberă de pesta porcină africană, cantitatea de carne de porc importată ...
Cum arată tramvaiele turcești care ar putea sosi în vară la Timișoara
Cum arată tramvaiele turcești care ar putea sosi în vară la Timișoara
Primarul Timișoarei Dominic Fritz a anunțat săptămâna aceasta că primele tramvaie turcești din comanda de 21 de garnituri ...
Datoria publică şi deprecierea leului. Creditele în valută ale populaţiei mai reprezintă doar 10% din totalul creditelor – analiză
Datoria publică şi deprecierea leului. Creditele în valută ale populaţiei mai reprezintă doar 10% din totalul creditelor ...
O depreciere mai accentuată a leului nu ar pune presiune pe împrumuturile în valută, aşa cum s-a întâmplat în criza ...