1EUR = 4.8742 RON | Bucureşti 6 º

Companii

Ce s-a întâmplat cu amenzile primite de retaileri de la Consiliul Concurenţei în 2015. Mulţi au şanse să primească banii înapoi

Mai mulţi retaileri din industria alimentară, amendaţi de Consiliul Concurenţei şi în 2015 pentru că s-au înţeles asupra preţurilor cu furnizorii lor, au contestat în instanţă amenzile primite. Nicio decizie nu este încă definitivă, dar Metro Cash and Carry, Auchan, Selgros şi furnizorul Star Foods au avut câştig de cauză în primă instanţă.

31 ian, 2019 | ECONOMICA.net

În ianuarie 2015, Consiliul Concurenţei a sancţionat cu amenzi în valoare totală de 154 milioane lei (circa 35 milioane euro) retailerii Metro, Real, Selgros, Mega Image şi 21 de furnizori ai acestora, în cadrul investigaţiei având ca obiect înţelegeri pentru fixarea preţurilor în perioada 2005-2009. Dintre retaileri, cea mai mare amendă, de 49,68 milioane lei (11,3 milioane euro) a fost primită de compania Metro Cash&Carry Romania, urmată de Selgros Cash&Carry Romania SRL– 29,2 milioane lei (6,6 milioane euro), Mega Image SRL - 24,56 milioane lei (5,6 milioane euro) şi Real Hypermarket Romania SRL - 23,86 milioane lei (5,5 milioane euro).Auchan a primit o amendă de 23,9 milioane de lei.

De asemenea, ca şi Auchan (care a luat amendă din cauza practicilor Real pe care a absorbit-o în 2012), se pare că Quadrant-Amroq Beverages SRL şi Star Foods EM SRL sunt recidivişti, în sensul că în cadrul investigaţiei anterioare au primit amenzi în valoare de 3.193.541 lei (725.805 euro) şi respectiv 1.953.160 de lei (443.900 euro)

O parte dintre cei amendaţi au şanse să scape de amenzi în instanţă. Au plătit însă deja sumele, amenzile fiind executorii. Este cazul Metro Cash&Carry care a reuşit, în urma unui proces care a durat un an, anularea amenzii. "Instanţa admite acţiunea astfel cum a fost precizată. Anulează în parte Decizia nr. 13/14.04.2015, în ceea ce o priveşte pe reclamantă, constatând prescris dreptul Consiliului Concurenţei de a aplica sancţiunea contravenţională".

Decizia nu este însă definitivă, Consiliul Concurenţei putând face recurs în 15 zile de la comunicare. Conform portalului de judecată, Consiliul Concurenţei nu a mai făcut însă recurs, un posibil motiv fiind acela că decizia nu a fost încă motivată, după cum reiese de pe portalul de jurisprudenţă rolii.ro

Aceeaşi situaţie s-a produs şi în cazul retailerului francez Auchan, care a avut de dat o amendă de de 23,9 milioane de lei în locul Real pe care a absorbit-o în 2012.

Decizia în cazul Auchan a venit în martie 2017, Curtea de Apel Bucureşti hotărând că admite acţiunea şi constată prescris dreptul pârâtei (Consiliul Concurenţei) de a aplica sancţiunea contravenţională. "Dispune anularea parţială a deciziei Consiliului Concurenţei nr. 13/14.04.2015 în ceea ce o priveşte pe reclamanta AUCHAN ROMANIA SA. Dispune exonerarea reclamantei de plata amenzii în cuantum de 23 869 142 lei. Ia act că reclamanta înţelege să solicite cheltuieli de judecată pe cale separată".
Decizia nu este însă definitivă şi a fost atacată cu recurs de Consiliul Concurenţei, cauza urmând a se judeca în noiembrie anul acesta.

În cazul Mega Image, s-a ajuns tot la ICCJ, primul termen fiind în iunie anul acesta. Aceasta după ce Curtea de Apel Bucureşti a hotărât în defavoarea Mega Image a cărei cerere a fost considerată ca neîntemeiată.

La fel şi în cazul Selgros România, care încă se mai judecă cu Consiliul Concurenţei la ICCJ, după ce a obţinut o reducere a amenzii.

În primă instanţă, judecătorii CAB au admis în parte cererea de chemare în judecată înaintată de SELGROS CASH & CARRY ROMANIA S.R.L. şi au anulat în parte decizia nr. 13/14.04.2015, respectiv doar în ceea ce priveşte individualizarea amenzii în cuantum de 29.202.355 lei aplicate reclamantei, prin majorarea la 10% a atenuantei reţinute de Consiliul Concurenţei pentru împrejurarea că în sarcina sa nu a fost reţinută existenţa clauzei „Promoţii. "Pe cale de consecinţă, dispune reducerea amenzii contravenţionale la cuantumul de 25.821.029 lei, reprezentând 0,84% din cifra de afaceri totală în anul financiar 2013. Obligă pârâtul la plata către reclamantă a sumei de 10.000 de lei cheltuieli de judecată parţiale. Respinge în rest cererea, ca neîntemeiată.".
Termenul de judecată stabilit este aprilie 2020.

Dintre furnizori, la instanţă a apelat Star Foods EM, încercând să scape de o amendă de 443.900 de euro, iar soluţia judecătorilor de la CAB le-a fost favorabilă în sensul că instanţa a admis acţiunea şi a anulat actele atacate. Mai mult, instanţa a obligat Consiliul Concurenţei să plătească cheltuieli de judecată de aproimativ 250.000 de lei. Consiliul a făcut însă recurs care se judecă la ICCJ. Cauza se află în procedură de filtru, primul termen de judecată urmează a fi alocat ulterior.

Consiliul Concurenței a anunţat azi că a sancționat şapte companii active pe piața comercializării produselor alimentare din România (3 retaileri și 4 furnizori ai acestora) cu amenzi în valoare totală de 87.713.336 lei (aprox. 18,8 milioane euro), a anunţat instituţia de supraveghere. Carrefour România SA a recunoscut fapta, beneficiind astfel de o reducere a amenzii. Reprezentanţii companiei România Hypermarche (Cora) au anunţat deja că vor contensta în instanţă amenda Consiliului Concurenţei.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO