Ce şanse au euro, leul, aurul şi bursele în săptămâna şefilor Europei

Şefii Europei se întâlnesc joi şi vineri să discute planurile de unificare bancară şi fiscală. Pieţele nu se aşteaptă la măsuri concrete decisive. Euro atacă rezistenţa leului la 4,465 RON/euro şi dolarul la 1,243 USD /euro. Speculatorii pe aur pândesc încă eventuala pornire coordonată a marilor tiparniţe  de bani (băncile centrale). Bursele îşi întreţin (sceptice) optimismul şi mai curând stagnează. La Bucureşti, scandalul Hidroelectrica încă va mai face victime.
Adrian N. Ionescu - mar, 26 iun. 2012, 04:39
Ce şanse au euro, leul, aurul şi bursele în săptămâna şefilor Europei

Moneda unică europeană dă semne de întărire, cu toate că pieţele financiare nu se aşteaptă ca reprezentanţii ţărilor europene să ia măsuri decisive privind uniunea bancară şi fiscală, care să fortifice temeliile monedei unice.

Faţă de leu, euro câştigă teren şi va ataca rezistenţa de la 4,465 lei/euro (v. cap DIDACTICE, în a doua pare a articolului, pemntru explicaţii).

Ţintele rămân cele cunoscute încă din raportul din 7 iunie al firmei de brokeraj BT Securitis: mai întâi 4,53 şi apoi 4,57 lei/euro.

Ne ţinem de acest scenariu atâta vreme cât suportul de la 4,38 este intact“, spunea, acum 3 săptămâni, Dan Rusu, şeful analiştilor de la BT Securities.

Din raportul emis ieri mai aflăm că:

 

Aurul

Metalul preţios este pe cale să înregistreze cel mai prost trimestru din 2004 încoace, potrivit Bloomberg.

Deocamdată nu sunt îndeplinite speranţele privind inundaţiile cu lichidităţi venite de la marile bănci centrale şi din care (speculatorii cu aur credeau că) o parte va intra şi pepiaţa lor.

Luni seara, uncia de aur se cota cu 1.579 dolari (o uncie de aur are 31,1035 g).

Şi la Banca Naţională a României, gramul de aur s-a depreciat până la 180,38 lei/gram, cu peste 5 lei față de 19 iunie.

Este mai probabilă  o retestare (în jos) a suportului de la 1.570 de dolari, decât ca aurul să-şi reia tendinţa de scumpirea spre 1.638“, cred analiştii SSIF Broker Cluj Napoca.

 

Bursele  

La Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cel mai nervos indice, BET Fi al SIF-urilor (societăților de investiții financiare) şi al Fondului Proprietatea, nu a rezistat peste rezistența de la 20.500 de puncte.

BET Fi s-a oprit din scădere și luni „la suportul minor de la 19.700 de puncte, după tentativa de penetrare prematură. Ceea ce înseamnă ca mizăm mai degrabă pe o creştere peste acest nivel decat pe noi minime“, spune optimist Dan Rusu, șeful analiștilor de la firma de brokeraj BT Securities, în raportul său săptămânal.

Analiştii se uită mai ales la indicele BET Fi, care  face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondului Proprietatea (FP) şi este cel mai analizat de la BVB, pentru că acţiunile sale sunt cele mai căutate de investitorii străini.

De aceea, BET Fi are reputaţia că anticipează evoluţia pieţei.

Mai multe detalii despre reperele tehnice ale evoluţiei burselor lumii în acest raport, iar despre evoluţiile principalelor acţiuni de la BVB, în raportul SSIF Broker.

 

„DIDACTICELE“

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite. 

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă. 

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...