Ce şanse au leul, euro, aurul şi bursele în săptămâna febrei spaniole

Strigătul de ajutor al Spaniei a făcut euro să înceapă săptămâna în cădere accentuată faţă de dolar, dar vodevilul politic dâmboviţean ţine leul la nivelul recordurilor de depreciere faţă de euro. Aurul pierde însă teren în dolari, dar şi în lei. Acţiunile de la burse îşi consolidează nivelurile. Revolta reuşită de la SIF Muntenia aduce soarele la Bursa din Bucureşti, măcar pentru o zi.
Adrian N. Ionescu - mar, 10 iul. 2012, 05:40
Ce şanse au leul, euro, aurul şi bursele în săptămâna febrei spaniole

Moneda unică şi-a mai revenit luni după amiază, până la peste 1,23 euro / dolar, după ce Comisia Europeană a lansat în piaţă informaţia că nu va fi nevoie de garanţii suverane (de stat) pentru recapitalizarea băncilor suferinde din Zona Euro. Cereera Spaniei de ajutor depreciase puternic moneda unică.

La Bucureşti, însă, coşmarul prevăzut de analişti este pe cale de a deveni realitate, dar nu din cauza economiei slăbite, ci ca urmare a tulburărilor politice. BNR a afişat luni o medie de 4,5275 lei/ euro.

 

Leul

Încă de anul trecut analiştii firmei de brokeraj BT Securities Cluj Napoca anticipau leul „în zona 4,53 – 4,57 lei/ euro“, potrivit raportului săptămânal al şefului lor, Dan Rusu.

Faţă de dolar, analistul clujean vede mai departe depercierea leului cel puţin până la 3,67 lei / dolar (dacă nu chiar 3,78).

Euro a găsit suporturi împotriva deprecierii faţă de dolar la 1,22 dolari /euro, analistul de la BT Securities vâzându-se nevoit să ajusteze şi un alt prag de suport la nivelul de 1,212 dolari/euro.

Totuşi, „ţinând cont de extremele negative ale sentimentului (de piaţă, n.r.), pe care l-am ilustrat

în rapoartele anterioare, aşteptăm mai departe o amplă fază de recuperare a monedei unice în faţa celei

americane“, adaugă şeful analiştilor de la BT Securities.

 

Aurul

Speculatorii de pe piaţa mondială a aurului sunt derutaţi de volatilitatea pieţelor financiare. „Piaţa nu este sigură de sensul în care preţurile ar trebui să meargă şi nutreşte un sentiment fragil „, a declarat un analist citat de Reuters, pronunţând evidenţa că „preţurile vor rămâne probabil într-un canal de evoluţie orizontală“.

Preţul aurului era, luni după amiază, cu nici 4 dolari mai ieftin ca în urmă cu o săptămână, cotând la 1.584.5 dolari / uncie (o uncie de aur are 31,1035 g).

Mişcarea de consolidare deasupra nivelului de 1.560 doalri s-a menţinut şi în ultima săptămâna. Pe termen lung putem observa o mişcare corectivă sub forma unui triunghi descendent“, spun analiştii SSIF Broker Cluj Napoca.

Şi în lei, aurul este relativ stabil, la 187,36 lei / gram.

 

Bursele

Revolta investitorilor de la SIF Muntenia a deschis calea contestării cu succes a conducerilor „matusalemice“ celorlalte SIF-uri şi a produs un optimism neaşteptat de mare la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Indicii BVB au crescut luni în ciuda scăderilor generalizate la nivel mondial, confirmând optimismul analistului de la BT Securities.

„Nu suntem încă dumiriţi dacă întreaga corecţie din mai şi iunie s-a încheiat la minimele din iunie, sau mai avem de îndurat un val de scădere până la pragul de 18.800“ de puncte, al indicelui BET Fi, spune Dan Rusu, şeful analiştilor de la firma de brokeraj BT Securities Cluj Napoca, în raportul său primit de ECONOMICA.NET.

Mai multe repere tehnice despre marile pieţe ale lumii pot fi găsiet în raportul BT Securities, iar despre cele mai tranzacţionate acţiuni de la BVB în raportul SSIF Broker, ataşate la acest articol.

 

„DIDACTICELE“

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite. 

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă. 

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.

 

Te-ar mai putea interesa și
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi vinde......
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general al NATO
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general ...
"Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei, cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte ...
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Mult anticipata și discutata înjumătățire a cantității disponibile de Bitcoin a avut loc în 20 aprilie. Această ...
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
 Prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis a declarat că Grecia nu poate oferi Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană ...