Ce şanse au leul, euro, aurul şi bursele în săptămâna scăderii dobânzii BCE

Euro a început săptămâna în scădere faţă de dolar. Continuă relativa stagnare faţă de leu. Aurul a debutat în scădere. Bursele - cu creşteri, în săptămâna care ar urma să se încheie cu scăderea dobânzii cheie a Băncii Centrale Europene (BCE), potrivit aşteptărilor jucătorilor.
Adrian N. Ionescu - lun, 02 iul. 2012, 14:35
Ce şanse au leul, euro, aurul şi bursele în săptămâna scăderii dobânzii BCE

Tendinţele logice previzibile ar fi de creştere pe toate pieţele, dacă liderii politici din Finlanda şi Olanda, obişnuiţii „locotenenţi“ ai Germaniei nu s-ar opune deciziilor de săptămâna trecută ale liderilor Zonei Euro. La luarea cărora participaseră.

Pe faţă, Germania a acceptat compromisul cu Fraţa, Italia şi Spania, şi pieţele au salutat evenimentul cu creşteri.

A adus optimism, sau măcar relaxare pentru euro şi burse, perspectiva achiziţiei de obligaţiuni ale ţărilor suferinde de criza datoriilor, de către aşa zisul Fond de Salvare a Euro.

Luni după amiază, Euro prelungea „concediul de odihnă“ al leului, care stagna faţă de moneda europeană. Şi scădea faţă de dolar.

Dar Finlanda şi Olanda au anunţat că se vor opune achiziţii de obligaţiuni de stat.

Dacă deciziile de vineri (ale liderilor europeni, n.r.) nu se vor materializa, iar Banca Centrală Europeană (BCE) nu va scădea dobânda, se vor vinde mari cantităţi de euro“, crede un analist de la Nomura, citat de Reuters.

Euro a câştigat 2% numai vineri, după acordul liderilor europeni. Luni dimineaţa, tendinţa de întărire a monedei unice îi părea restabilită lui Dan Rusu.

Dincolo de reacţii negative temporare (în cel mai rău caz până la 1,26 – 1,255 dolari/euro) – euro ar trebui să continue spre noi maxime faţă de iunie, până la 1,279 dolari. Pragul de siguranţă (privind depreciere euro, n.r.)  l-am ridicat acum la 1,252 dolari“, spune analistul de la BT Securities în raportul trimis la ECONOMICA.NET.

Mai aproape de noi, Dan Rusu, şeful analiştilor de la firma de brokeraj BT Securities Cluj Napoca, nu vede vreo schimbare de tendinţă a euro faţă de leu.

Ţintele pe termen mediu (6 luni) rămân cele cunoscute încă din raportul din 7 iunie al firmei de brokeraj BT Securities: mai întâi 4,465 lei/euro, după care 4,53 şi 4,57.

„Ne ţinem de acest scenariu atâta vreme cât suportul (pentru deprecierea leului, n.r.) de la 4,38 este intact“, spunea, acum 4 săptămâni, Dan Rusu. Nu îşi modifică opţiunea nici acum.

Faţă de dolar, leul „se poate întări pe termen scurt ( o lună, n.r.), până la cotaţii de 3,49 – 3,45 lei/dolar. Estimările noastre sunt pentru continuarea deprecierii monedei naţionale faţă de dolarul american, cel puţin până la 3,67 lei / dolar (dacă nu chiar 3,78).

Dar, între timp, nu excludem întărirea leului pe termen scurt / mediu până la 3,49, respectiv 3,45 lei/dolar“, scrie Dan Rusu în raportul său săptămânal.

 

Aurul

Şi cotaţia metalului preţios a câştigat 3% vineri, în ziua în care acordurile liderilor europeni, ca şi perspectiva reducerii dobânzii BCR, lăsau să se întrevadă creşterea de resurse gata să între pe piaţa aurului.

Acum perspectiva este ca aurul „să-şi mai tragă răsuflarea după raliul de vineri“ 1.588 dolari / uncie (o uncie de aur are 31,1035 g).

Opoziţia fino-olandeză ar putea dejuca tentativa de răsturnarea a tendinţei de scădere a preţului aurului pe termen scurt şi mediu, respectiv „probabilitatea mai mare să asistăm la o reacţie ascendentă spre 1.700 de dolari pe uncie“, la care se aşteptau analiştii SSIF Broker Cluj Napoca.

 

Bursele

La Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cel mai nervos indice, BET Fi al SIF-urilor (societăților de investiții financiare) şi al Fondului Proprietatea, depăşea în trombă rezistența (împotriva creşterii) de la 20.500 de puncte.

Creşterea BET Fi a fost relansată de soliditatea suportului (pentru creştere) de la 19.700 de puncte.

Analiştii se uită mai ales la indicele BET Fi, care face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondului Proprietatea (FP) şi este cel mai analizat de la BVB, pentru că acţiunile sale sunt cele mai căutate de investitorii străini.

De aceea, BET Fi are reputaţia că anticipează evoluţia pieţei.

Aşteptăm penetrarea pragului de la 20.500 de puncte, ca şi validare a scenariului pozitiv, cu target la 22.000. Până când vom obţine această confirmare, persistă riscul atingerii unui minim marginal la 18.800 de puncte.

În ultima instanţă, ambele ipoteze mizează pe creşteri în a doua parte a acestui an“, spunea optimist Dan Rusu, şeful analiştilor de la firma de brokeraj BT Securities, în raportul său săptămânal, emis luni dimineaţa înainte de deschiderea pieţei.

Luni BVB se pregătea să închidă cu un BET FI peste 21.000 de puncte.

Mai multe detalii despre reperele tehnice ale evoluţiei burselor lumii în raportul BT Securities, ca şi în cel al analiştilor de la SSIF Broker, care conţine şi evoluţiile previzibile ale principalelor acţiuni de la BVB.

 

„DIDACTICELE“

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite. 

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă. 

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
X anunță că va contesta un ordin impus de autoritățile australiene pentru a șterge mai multe postări scrise de utilizatori după înjunghierea unui episcop creștin
X anunță că va contesta un ordin impus de autoritățile australiene pentru a șterge mai multe postări scrise de utilizatori ...
Platforma de socializare X a anunțat sâmbătă că va contesta în instanță un ordin al unui organism de reglementare australian, în care i se cere să elimine unele postări legate de......
Honda va investi peste 800 de milioane de dolari până în 2030 pentru extinderea fabricii sale din Brazilia
Honda va investi peste 800 de milioane de dolari până în 2030 pentru extinderea fabricii sale din Brazilia
Constructorul auto japonez Honda va investi 4,2 miliarde de reali (807,74 de milioane de dolari) în fabrica sa Itirapina ...
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero a reușit să se mențină pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul ...
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
România a importat, în primele două luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 207.200 de tone echivalent ...