Ce şanse au leul, euro şi bursele în săptămâna remanierii

Moneda naţională se află sub o presiune amplificată de amânarea deciziei constituţionale privind referendumul şi de remanierea guvernului României, la numai 3 luni de la obţinerea puterii. În schimb acţiunile de la Bursa din Bucureşti câştigă, ban cu ban şi săptămână de săptămână, ceea ce ar putea pierde într-o singură zi, într-o zi deranjată de problemele Spaniei şi Greciei.
Adrian N. Ionescu - lun, 06 aug. 2012, 13:33
Ce şanse au leul, euro şi bursele în săptămâna remanierii

Ţintele tehnice sunt 4,68 – 4,7 lei / euro, în condiţiile în care moneda europeană rezistă deasupra pragului de 1,21 dolari, potrivit rapoartelor primite de ECONOMICA.NET.
Leul s-a apreciat ieri până la 4,5740 lei/euro (media BNR), dar marea volatilitate de pe piaţa valutară românească nu clinteşte estimările analiştilor primite de, care prevăd continuarea deprecierii accelerate a leului.
Tendinţa de depreciere a leului a forţat dincolo de intervalul de 4,53 – 4,57 lei / euro, prevăzut de noi la debutul lunii trecute.  Şi credem că această mişcare va mai continua pe termen scurt cel puţin până la 4,68 – 4,7“, scrie Dan Rusu, şeful analiştilor firmei de brokeraj BT Securities Cluj Napoca, în raportul primit de ECONOMICA.NET.

Analistul clujean nu exclude întărirea leului, petrecută ieri, dar o perioadă consistentă de apreciere ar urma numai după atingerea pragurilor menţionate.

Situaţia leului nu este deloc îmbunătăţită de aprecierea leului faâă de dolari, sursele răului fiind pe scena politică românească.

Guvernatorul BNR a adesat un atac dur la adresa iresponsabilităţii politice: Cine nu ştie să dialogheze, să meargă acasă, nu să ne scoată pe noi din case.

Euro – dolar

Retestarea pragului  de 1,212 dolar / euro, de săptămâna trecută,  „ridică semne de întrebare privind schimbarea de tendinţă în favoarea euro“, spune analistul de la BT Securities. Noua tendinţă va avea de trecut de o primă încercarea la 1,244 (ţinta şi rezistenţă): daca trece peste, schimbarea e validata şi moneda europeană are unda verde spre 1,26“.

Bursele

Cel mai analizat indice al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), BET Fi, care face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondului Proprietatea (FP), a rezistat două zile la rând deasupra pragului de la 22.000 de puncte , care a funcţionat ca o rezistenţă la creştere.

BET Fi este cel mai analizat de la BVB, pentru că acţiunile sale sunt cele mai căutate de investitorii străini.

Pragului de la 22.000 de puncte a fost o ţintă preferată în opinia lui Dan Rusu, încă din luna iunie.
Pe de altă parte, multiplele testări ale pragului de la 20.500 de puncte – în iunie ca rezistenţă, iar apoi, în iulie, de două ori, ca suport – fac din acesta un  excelent prag de siguranţă pentru scenariul nostru optimist (preferat).

Mai avem un suport minor şi la 21.300, care ar trebui să oprească eventualele reacţii negative“, spune analistul de la BT Securities.

Analistul clujean a ajustat ţinte mai vechi de preţ pentru BET-FI, la 22.700 de puncte, respectiv, pe termen mai îndepărtat, la  24.000 – 24.300.
 
Perspectivele celor mai mari burse ale lumii, ale aurului ca şi a celor mai importante companii de la BVB pot fi consultate şi în rapoartele analiştilor de la SSIF Broker Cluj Napoca.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Moody’s a îmbunătățit ratingul Transelectrica la „Baa3”, cu perspectivă stabilă
Moody’s a îmbunătățit ratingul Transelectrica la „Baa3”, cu perspectivă stabilă
Moody's a îmbunătăţit luni la "Baa3" ratingul pe termen lung atribuit companiei naţionale de transport a energiei electrice ...
Intesa Sanpaolo ar putea finanța compania rusă Novatek pentru producția de gaze naturale în zona arctică
Intesa Sanpaolo ar putea finanța compania rusă Novatek pentru producția de gaze naturale în zona arctică
Cel mai mare grup bancar italian, Intesa Sanpaolo SpA, ar putea ajuta la finanţarea proiectului Arctic LNG 2 al firmei ruse ...
Cehia înăsprește restricțiile în contextul extinderii pandemiei de coronavirus
Cehia înăsprește restricțiile în contextul extinderii pandemiei de coronavirus
Guvernul ceh a anunţat miercuri o înăsprire a controalelor şi restricţiilor sanitare, ca răspuns la o recrudescenţă ...