Ce şanse au leul, euro şi bursele în săptămâna remanierii

Moneda naţională se află sub o presiune amplificată de amânarea deciziei constituţionale privind referendumul şi de remanierea guvernului României, la numai 3 luni de la obţinerea puterii. În schimb acţiunile de la Bursa din Bucureşti câştigă, ban cu ban şi săptămână de săptămână, ceea ce ar putea pierde într-o singură zi, într-o zi deranjată de problemele Spaniei şi Greciei.
Adrian N. Ionescu - lun, 06 aug. 2012, 13:33
Ce şanse au leul, euro şi bursele în săptămâna remanierii

Ţintele tehnice sunt 4,68 – 4,7 lei / euro, în condiţiile în care moneda europeană rezistă deasupra pragului de 1,21 dolari, potrivit rapoartelor primite de ECONOMICA.NET.
Leul s-a apreciat ieri până la 4,5740 lei/euro (media BNR), dar marea volatilitate de pe piaţa valutară românească nu clinteşte estimările analiştilor primite de, care prevăd continuarea deprecierii accelerate a leului.
Tendinţa de depreciere a leului a forţat dincolo de intervalul de 4,53 – 4,57 lei / euro, prevăzut de noi la debutul lunii trecute.  Şi credem că această mişcare va mai continua pe termen scurt cel puţin până la 4,68 – 4,7“, scrie Dan Rusu, şeful analiştilor firmei de brokeraj BT Securities Cluj Napoca, în raportul primit de ECONOMICA.NET.

Analistul clujean nu exclude întărirea leului, petrecută ieri, dar o perioadă consistentă de apreciere ar urma numai după atingerea pragurilor menţionate.

Situaţia leului nu este deloc îmbunătăţită de aprecierea leului faâă de dolari, sursele răului fiind pe scena politică românească.

Guvernatorul BNR a adesat un atac dur la adresa iresponsabilităţii politice: Cine nu ştie să dialogheze, să meargă acasă, nu să ne scoată pe noi din case.

Euro – dolar

Retestarea pragului  de 1,212 dolar / euro, de săptămâna trecută,  „ridică semne de întrebare privind schimbarea de tendinţă în favoarea euro“, spune analistul de la BT Securities. Noua tendinţă va avea de trecut de o primă încercarea la 1,244 (ţinta şi rezistenţă): daca trece peste, schimbarea e validata şi moneda europeană are unda verde spre 1,26“.

Bursele

Cel mai analizat indice al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), BET Fi, care face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondului Proprietatea (FP), a rezistat două zile la rând deasupra pragului de la 22.000 de puncte , care a funcţionat ca o rezistenţă la creştere.

BET Fi este cel mai analizat de la BVB, pentru că acţiunile sale sunt cele mai căutate de investitorii străini.

Pragului de la 22.000 de puncte a fost o ţintă preferată în opinia lui Dan Rusu, încă din luna iunie.
Pe de altă parte, multiplele testări ale pragului de la 20.500 de puncte – în iunie ca rezistenţă, iar apoi, în iulie, de două ori, ca suport – fac din acesta un  excelent prag de siguranţă pentru scenariul nostru optimist (preferat).

Mai avem un suport minor şi la 21.300, care ar trebui să oprească eventualele reacţii negative“, spune analistul de la BT Securities.

Analistul clujean a ajustat ţinte mai vechi de preţ pentru BET-FI, la 22.700 de puncte, respectiv, pe termen mai îndepărtat, la  24.000 – 24.300.
 
Perspectivele celor mai mari burse ale lumii, ale aurului ca şi a celor mai importante companii de la BVB pot fi consultate şi în rapoartele analiştilor de la SSIF Broker Cluj Napoca.

Te-ar mai putea interesa și
Ce se întâmplă pe piața de energie? Petrom, unul dintre marii producători ai țării, cumpără agresiv electricitate pentru anul următor
Ce se întâmplă pe piața de energie? Petrom, unul dintre marii producători ai țării, cumpără agresiv electricitate ...
Petrom, unul dintre producătorii semnificativi de energie electrică ai țării, este în ultimul timp în poziția de cumpărător de energie electrică, cu livrare în viitor, potrivit datelor de......
Șeful Daimler despre Mercedes-Benz EQS, fratele electric al S-Klasse: Segmentul de top promite cea mai bună marjă de profit
Șeful Daimler despre Mercedes-Benz EQS, fratele electric al S-Klasse: Segmentul de top promite cea mai bună marjă de profit
Ola Kallenius, CEO al grupului german Daimler, consideră că modelul EQS, fratele electric al Clasei S, va aduce profit ...
Stabilirea rezidenţei fiscale la plecarea şi sosirea în România: ce chestionare trebuie să trimiteţi la Fisc şi de ce contează unde aveţi centrul intereselor vitale
Stabilirea rezidenţei fiscale la plecarea şi sosirea în România: ce chestionare trebuie să trimiteţi la Fisc şi de ...
Chestionarul pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la sosirea în România trebuie trimis la Fisc de către ...
Iranul denunţă ”terorism nuclear” împotriva unei fabrici de îmbogăţire a uraniului
Iranul denunţă ”terorism nuclear” împotriva unei fabrici de îmbogăţire a uraniului
Şeful Organizaţiei pentru Energie Atomică din Iran (OIEA), Ali-Akbar Salehi, a descris duminică drept "terorism nuclear" ...