Ce şanse de creştere au euro, aurul şi acţiunile bursiere în săptămâna dintre „cele două” Învieri

Nu sunt aşteptate modificări spectaculoase de tendinţă în această săptămână dintre Paştele catolic şi cel ortodox, atât cât poate acesta influenţa lumea, potrivit analiştilor. Euro rezistă peste pragul de 1,3 dolari, iar leul îşi va amâna eventualele scăderi faţă de dolar. Aurul este deocamdată în creştere spre 1.675 – 1700 de dolari /uncie, iar tendinţa curentă de scădere a indicilor burselor de acţiuni ar putea avea o corecţie pozitivă.
Adrian N. Ionescu - lun, 09 apr. 2012, 14:12
Ce şanse de creştere au euro, aurul şi acţiunile bursiere în săptămâna dintre

Perspectivele de stagnare relativă sunt susţinute şi de cele incerte, de relansare ale economiilor lumii. Astfel, chiar dacă Zona Euro continuă să se confrunte cu marile probleme ale crizei datoriilor, nici economia americană şi nici marile economii emergente (China şi celelalte ţări BRIC, mari utilizatoare de dolari) nu impulsionează cererile de monedă americană.

 Leul şi marile valute

„Pieţele au readus perechea euro-dolar într-un punct critic, retestând suportul pragului situat la cursul de 1,304 dolari /euro“, spune Dan Rusu în raportul săptămânal al casei de brokeraj BT Securities din Cluj Napoca.

Suportul este un prag cheie al preţurilor sub care scăderea este puţin probabilă (v. mai jos, subtitlul DIDACTICE). Astfel că analiştii BT Securities merg „deocamdată pe scenariul favorabil euro, dar dacă raportul EUR/USD cade sub 1,295, scenariul acesta pică, iar moneda unică s-ar putea deprecia faţă de dolar sub minimul din ianuarie (sub 1.27)“, estimează Dan Rusu.

Rezistenţa care se opune aprecieri euro este plasată la 1,319 euro / dolar, iar ţintele sunt între 1,357 şi 1,373, potrivit BT Securities.

Analiştii clujeni nu au renunţat la perspectiva deprecierii leului până la 4,405 lei/euro, din moment ce nu au corectat-o. Păstreză şi „obiectivele agresive pe termen lung de peste 4,5 lei/euro, însă până acolo se mai pot întâmpla multe“, identificate acum o lună.

Faţă de dolar, leul „şi-a reluat deprecierea în preajma nivelului de 3,2 lei /dolar“, iar ţinta pe termen lung este 3,36.

Aurul

Preţul aurului zăboveşte în prezent sub 1.645 de dolari /uncie (o uncie de aur are 31,1034 grame). Totuşi, pe termen lung , tendinţa principală a cotaţiilor aurului rămâne ascendentă, potrivit analiştilor de la casa brokeraj SSIF Broker Cluj Napoca.

Cotaţia aurului se menţine pe termen scurt în intervalul de consolidare situat între 1.618 şi1.720 de dolari /uncie“, spune Alexandru Preda în raportul SSIF Broker. Ulterior, piaţa s-ar putea îndrepta spre minimul de la 1.550de dolari, „considerat un punct de final pentru corecţia descendentă inceputa de la 1.900 de dolari“.

Bursa din Bucureşti

Sentimentul de piaţă la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) este unul de apatie.

Luni la ora 16,cel mai analizat indice de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) tocmai a căzut sub suportul de la 24.000 de puncte, care ţinuse „într-o primă fază“, potrivit lui Dan Rusu, de la BT Securities.

Deja de vineri, retestarea suportului sugera „o corecţie ceva mai amplă“. Totuşi, „implicaţiile nu diferă: ne orientăm tot dupa zona 24.000-23.000 ca punct optim de relansare a preţurilor. Precizăm că ţintele de la 29.000-31.000 rămân valabile, deocamdată“, spune raportul BT Securities.

La fel, pragul de siguranţă de la 21.000 de puncte, de care atârnă perspectiva pentru restul anului“.

Marile burse se află într-o perioadă în care investitorii sunt mai tentaţi să vândă, pentru a culege roadele creşterilor anterioare, care le-au adus, mai ales în SUA, la niveluri de dinainte de criză, potrivit celor două rapoarte citate.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul a decis reorganizarea Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”. Sunt eliminate patru funcții de decan şi se desființează școlile doctorale
Guvernul a decis reorganizarea Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”. Sunt eliminate patru funcții de ...
Guvernul a aprobat, printr-o hotărâre, reorganizarea Academiei de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza", urmând să fie reduse mai multe funcţii de conducere, printre care şi patru funcţii de decan, a......
Statul a făcut ce a cerut FP: Hidroelectrica acordă dividende totale de 2,3 miliarde de lei
Statul a făcut ce a cerut FP: Hidroelectrica acordă dividende totale de 2,3 miliarde de lei
Cei doi acționari ai Hidroelectrica, statul și Fondul Proprietatea, au votat pentru ca cel mai mai mare producător de ...
ANSVSA: Peste 1500 de ferme de păsări riscă un blocaj economic din cauza gripei aviare. Ar putea exista restricții suplimentare
ANSVSA: Peste 1500 de ferme de păsări riscă un blocaj economic din cauza gripei aviare. Ar putea exista restricții suplimentare
Peste 1500 de exploatații comerciale care dețin 80% din efectivul de păsări al României sunt în pericol de a suferi ...
Masca nu va mai fi obligatorie în spațiul deschis de la 15 mai, se ridică restricția de circulație de noapte
Masca nu va mai fi obligatorie în spațiul deschis de la 15 mai, se ridică restricția de circulație de noapte
Portul măștii în aer liber nu va mai fi obligatoriu începând din 15 mai, a declarat președintele Klaus Iohannis. De ...