Ce şanse de creştere au euro, aurul şi acţiunile bursiere în săptămâna dintre „cele două” Învieri

Nu sunt aşteptate modificări spectaculoase de tendinţă în această săptămână dintre Paştele catolic şi cel ortodox, atât cât poate acesta influenţa lumea, potrivit analiştilor. Euro rezistă peste pragul de 1,3 dolari, iar leul îşi va amâna eventualele scăderi faţă de dolar. Aurul este deocamdată în creştere spre 1.675 – 1700 de dolari /uncie, iar tendinţa curentă de scădere a indicilor burselor de acţiuni ar putea avea o corecţie pozitivă.
Adrian N. Ionescu - lun, 09 apr. 2012, 14:12
Ce şanse de creştere au euro, aurul şi acţiunile bursiere în săptămâna dintre

Perspectivele de stagnare relativă sunt susţinute şi de cele incerte, de relansare ale economiilor lumii. Astfel, chiar dacă Zona Euro continuă să se confrunte cu marile probleme ale crizei datoriilor, nici economia americană şi nici marile economii emergente (China şi celelalte ţări BRIC, mari utilizatoare de dolari) nu impulsionează cererile de monedă americană.

 Leul şi marile valute

„Pieţele au readus perechea euro-dolar într-un punct critic, retestând suportul pragului situat la cursul de 1,304 dolari /euro“, spune Dan Rusu în raportul săptămânal al casei de brokeraj BT Securities din Cluj Napoca.

Suportul este un prag cheie al preţurilor sub care scăderea este puţin probabilă (v. mai jos, subtitlul DIDACTICE). Astfel că analiştii BT Securities merg „deocamdată pe scenariul favorabil euro, dar dacă raportul EUR/USD cade sub 1,295, scenariul acesta pică, iar moneda unică s-ar putea deprecia faţă de dolar sub minimul din ianuarie (sub 1.27)“, estimează Dan Rusu.

Rezistenţa care se opune aprecieri euro este plasată la 1,319 euro / dolar, iar ţintele sunt între 1,357 şi 1,373, potrivit BT Securities.

Analiştii clujeni nu au renunţat la perspectiva deprecierii leului până la 4,405 lei/euro, din moment ce nu au corectat-o. Păstreză şi „obiectivele agresive pe termen lung de peste 4,5 lei/euro, însă până acolo se mai pot întâmpla multe“, identificate acum o lună.

Faţă de dolar, leul „şi-a reluat deprecierea în preajma nivelului de 3,2 lei /dolar“, iar ţinta pe termen lung este 3,36.

Aurul

Preţul aurului zăboveşte în prezent sub 1.645 de dolari /uncie (o uncie de aur are 31,1034 grame). Totuşi, pe termen lung , tendinţa principală a cotaţiilor aurului rămâne ascendentă, potrivit analiştilor de la casa brokeraj SSIF Broker Cluj Napoca.

Cotaţia aurului se menţine pe termen scurt în intervalul de consolidare situat între 1.618 şi1.720 de dolari /uncie“, spune Alexandru Preda în raportul SSIF Broker. Ulterior, piaţa s-ar putea îndrepta spre minimul de la 1.550de dolari, „considerat un punct de final pentru corecţia descendentă inceputa de la 1.900 de dolari“.

Bursa din Bucureşti

Sentimentul de piaţă la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) este unul de apatie.

Luni la ora 16,cel mai analizat indice de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) tocmai a căzut sub suportul de la 24.000 de puncte, care ţinuse „într-o primă fază“, potrivit lui Dan Rusu, de la BT Securities.

Deja de vineri, retestarea suportului sugera „o corecţie ceva mai amplă“. Totuşi, „implicaţiile nu diferă: ne orientăm tot dupa zona 24.000-23.000 ca punct optim de relansare a preţurilor. Precizăm că ţintele de la 29.000-31.000 rămân valabile, deocamdată“, spune raportul BT Securities.

La fel, pragul de siguranţă de la 21.000 de puncte, de care atârnă perspectiva pentru restul anului“.

Marile burse se află într-o perioadă în care investitorii sunt mai tentaţi să vândă, pentru a culege roadele creşterilor anterioare, care le-au adus, mai ales în SUA, la niveluri de dinainte de criză, potrivit celor două rapoarte citate.

Te-ar mai putea interesa și
Trupele ruseşti riscă să rămână blocate în regiunea Herson după bombardarea podurilor de acces – oficial ucrainean
Trupele ruseşti riscă să rămână blocate în regiunea Herson după bombardarea podurilor de acces – oficial ucrainean
Ucraina a anunţat duminică că trupele ruseşti care au ajuns la fluviul Dnepr din regiunea Herson, oraş din sud ocupat de Moscova, riscă să rămână blocate după ce toate podurile existente......
Peste 2.600 de cazuri noi, cele mai multe în Bucureşti. 12 morţi în 24 de ore – COVID
Peste 2.600 de cazuri noi, cele mai multe în Bucureşti. 12 morţi în 24 de ore – COVID
Un număr de 2.651 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, cu 2.033 ...
Prognoză CNSP: Salariul mediu net lunar va creşte cu 11,3%, până la 3.838 lei, în acest an. Va ajunge la 4.246 lei în 2023
Prognoză CNSP: Salariul mediu net lunar va creşte cu 11,3%, până la 3.838 lei, în acest an. Va ajunge la 4.246 lei în ...
Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză estimează pentru acest an o creştere a câştigului salarial mediu net lunar ...
Cod roşu şi Cod portocaliu în România. Care sunt zonele în care vor fi fenomene meteo severe
Cod roşu şi Cod portocaliu în România. Care sunt zonele în care vor fi fenomene meteo severe
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică, o avertizare Cod roşu de averse torenţiale pentru judeţele ...