Ce scrie presa din Rusia despre moartea lui Berezovski

Presa rusă evoca luni toate ipotezele, de la o simplă înscenare şi până la o asasinare de către MI5, citând experţi sau politicieni, într-o încercare de a explica decesul la Londra al fostului oligarh şi opozant Boris Berezovski, relatează AFP.
Economica.net - lun, 25 mart. 2013, 13:09
Ce scrie presa din Rusia despre moartea lui Berezovski

„Berezovski şi-a transformat în mister inclusiv moartea”, titra pe prima pagină cotidianul Komsomolskaia Pravda, referindu-se la reputaţia fostului miliardar exilat în 2000, considerat la sfârşitul anilor ’90 o eminenţă gri la Kremlin.

Fostul oligarh rus, în vârstă de 67 de ani, a fost găsit mort sâmbătă, în apropiere de Londra, un deces care rămâne „neexplicat” pentru poliţia britanică.

Anunţul a provocat imediat suspiciuni referitoare la o crimă.

Postul public Pervîi Kanal citează în acest sens opinia lui Andrei Lugovoi, un fost membru FSB (serviciile ruse de spionaj), care este suspectat de către poliţia britanică de otrăvirea cu poloniu-210, în 2006, la Londra, a transfugului Aleksandr Litvinenko.

„Când oameni ca el sunt asasinaţi, trebuie să se înţeleagă că există întotdeauna un motiv (…). Să facă zgomot şi să acuze Rusia? Este ridicol, nu sunt de obţinut beneficii politice”, a declarat Lugovoi, pe care Rusia a refuzat să îl extrădeze şi care a devenit deputat în Duma de Stat (Camera inferioară).

Alt deputat, liderul Partidului Liberal-Democrat (populist, pro-Kremlin) Vladimir Jirinovski ia în calcul, la rândul său, un asasinat, dar comis nu de serviciile ruse, ci de MI5, serviciul britanic de informaţii interne, în paginile ziarului Izvestia.

În opinia lui Jirinovski, care afirmă că s-a întâlnit cu Berezovski întâmplător în vacanţă, în Israel, în ianuarie, acesta vrea să revină din exil. Această versiune a fost avansată, deja, de către Kremlin, dar apropiaţi ai fostului miliardar au emis reţineri puternice cu privire la ea.

„Dar noi (Rusia) nu am avut timp, este sigur, serviciile secrete britanice au aflat totul, îi ascultau telefonul”, a declarat Jirinovski pentru Izvestia.

„Este posibil să îi fi accelerat sfârşitul. Toate serviciile secrete au această tactică. În prezent există numeroase posibilităţi de provocare a unui infarct sau unui atac”, a adăugat el.

Politologul şi deputatul pro-Kremlin Viaceslav Nikonov, citat de Pervîi Kanal, a mers şi mai departe şi a afirmat că, poate, Berezovski nu este mort.

„Au existat atât de multe înscenări, combinaţii şi planuri – este un creier diabolic -, încât nu mi-aş putea imagina că acest om putea să moară în acest fel (…). De aceea, atât timp cât nu vor exista probe că este mort, voi avea îndoieli”, a declarat Nikonov.

Te-ar mai putea interesa și
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în......
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe soare”
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe ...
Guvernul a adoptat Ordonanța pentru modificarea și completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori ...
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines leagă Clujul de Zurich începând de azi, 28 martie.
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două proiecte
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două ...
Guvernul a aprobat joi indicatorii tehnico-economici pentru ruta de mare viteză dintre Craiova şi Târgu Jiu (110,1 km), ...