Ce scrie presa internaţională despre amânarea unei decizii CCR cu privire la referendum

Amânarea până la 12 septembrie a unei decizii din partea Curţii Constituţionale cu privire la validarea rezultatului referendumului privind suspendarea preşedintelui României prelungeşte criza politică şi poate avea efecte asupra economiei, comentează joi şi vineri o serie de publicaţii influente.
Economica.net - vin, 03 aug. 2012, 06:22
Ce scrie presa internaţională despre amânarea unei decizii CCR cu privire la referendum

Financial Times: Curtea (Constituţională) din România îl lasă suspendat pe preşedinte, titrează FT, apreciind că „decizia prelungeşte incertitudinea politică din această ţară balcanică, în urma unei lupte pentru putere între Guvern şi preşedinte care a provocat îngrijorări la nivel internaţional cu privire la democraţie”.

„Hotărârea Curţii reprezintă un impuls pentru coaliţia guvernamentală de stânga, aflată la putere din mai, condusă de premierul Victor Ponta, şi aliatul său, preşedintele interimar Crin Antonescu”, apreciază editorul pentru Europa de Est Neil Buckley în acest articol.

FT este de părere că această amânare reprezintă totodată o „piedică pentru investitori, care sperau că criza politică a fost soluţionată în urma neatingerii pragului de validare a refrendumului de duminică, chiar dacă 88 la sută dintre alegătorii prezenţi la vot au spus că Băsescu trebuie să plece”. Anterior, incertitudinea a scăzut valoarea leului în raport cu euro şi dolarul, mai notează publicaţia.

The Economist: Va rămâne Băsescu în funcţie, se întreabă THE ECONOMIST într-un material intitulat „Lupta între Băsescu şi Ponta continuă”, în care apreciază că „Ponta are un apetit redus pentru coabitare”, amintind că „manevrele coaliţiei (guvernamentale) de a scăpa de Băsescu au alarmat celelalte state UE”, iar „economia României rămâne fragilă”.

Euronews: Curtea (Constituţională) amână decizia cu privire la rezultatul referendumului, anunţă şi postul paneuropean de televiziune EURONEWS, care apreciază că disensiunile cu privire la această consultare – în care majoritatea alegătorilor care au votat vor ca Băsescu să plece, dar a căror prezenţă nu a atins pragul necesar pentru a-l demite – vor continua încă o lună.

Membrii Guvernului de stânga, care au lansat procedura de destituire împotriva preşedintelui conservator, refuză să accepte rezultatul, precizează postul, dorind acum ca CC să utilizeze „alte date cu privire la populaţie, în speranţa că acest lucru va spori prezenţa (la urne) şi va înclina rezultatul în favoarea lor”.

WSJ:Amânarea luării unei decizii asupra validităţii referendumului de destituire a preşedintelui „prelungeşte criza care pune la încercare tânăra democraţie din fostul membru al blocului sovietic”, comentează WALL STREET JOURNAL.

Les Echos: Despre „prelungirea crizei care zguduie ţara de peste o lună” scrie şi publicaţia franceză LES ECHOS în ediţia electronică, înt-un material intitulat „România rămâne în incertitudine cu privire la destituirea preşedintelui”.

L’Humanite: „O speranţă pentru Victor Ponta?”, titrează publicaţia L’HUMANITE, care scrie că „referendumul ar fi urmat să fie invalidat din cauza slabei mobilizări pentru atingerea pragului de 50%”, dar „s-a soldat cu o victorie pentru premierul de centru-stânga din cadrul USL Victor Ponta, având în vedere că 87% dintre votanţii prezenţi (la urne) şi-au exprimat dorinţa ca Băsescu să plece de la putere”.

„CC va fi, deci, susceptibilă, până la urmă, să valideze referendumul, după apariţia rezultatelor unei anchete care va încerca să deznoade firele acestui război al datelor electorale”, comentează publicaţia. „Toate aceste răsturnări de situaţie nu ajută la aplanarea tensiunilor interne, într-o ţară care a fost afectată puternic de involuţiile din zona euro şi care traversează o perioadă de secetă ce afectează puternic producţia agricolă”, conchide publicaţia.

The Scotsman: „O Curte europeană pune decizia cu privire la referendum în aşteptare”, titrează THE SCOTSMAN în ediţia electronică, apreciind că este vorba despre o „răsturnare de situaţie susceptibilă să adâncească criza politică din România”. Publicaţia citează, de asemenea declaraţiile judecătoarei CC Aspazia Cojocaru, care le-a spus jurnaliştilor „Dacă ar fi fost după mine, referendumul ar fi trebuit anulat” şi „Totul este bazat pe date false”.

Te-ar mai putea interesa și
Două noi magazine Flanco Smart Discounter. Retailerul electroIT și-a pus noul brand pe un magazin în Vitantis din București și unul în Argeș Mall
Două noi magazine Flanco Smart Discounter. Retailerul electroIT și-a pus noul brand pe un magazin în Vitantis din București ...
După ce și-a anunțat, luna aceasta, rebrandingul și o nouă poziționare în zona de Smart Discounter, retailerul electro-IT din România a deschis sub banner două magazine, în București și......
PepsiCo România investește peste 2 milioane de dolari în panouri fotovoltaice
PepsiCo România investește peste 2 milioane de dolari în panouri fotovoltaice
PepsiCo, unul dintre liderii industriei de produse alimentare și băuturi, a investit 2,1 milioane de dolari în peste 3.000 ...
Premierul spaniol Pedro Sanchez şi-a suspendat îndatoririle publice şi se gândeşte dacă va demisiona
Premierul spaniol Pedro Sanchez şi-a suspendat îndatoririle publice şi se gândeşte dacă va demisiona
Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a anunţat miercuri că îşi suspendă îndatoririle publice "timp de câteva zile" ...
Proiectul Interconectării Energetice Grecia-Egipt avansează. Încep licitațiile pentru studii de fezabilitate
Proiectul Interconectării Energetice Grecia-Egipt avansează. Încep licitațiile pentru studii de fezabilitate
Sectorul energetic european se află în fața unei dezvoltări majore odată cu anunțul deschiderii licitațiilor pentru ...