Ce scrie presa internaţională despre condamnarea lui Gigi Becali

Principalele agenţii de presă străine au relatat luni despre condamnarea la închisoare a deputatului român George Becali, finanţatorul clubului de fotbal Steaua Bucureşti, precum şi a fostului ministru al Apărării Victor Babiuc, într-un caz de schimb de terenuri datând din anii '90.
Economica.net - mar, 21 mai 2013, 11:03
Ce scrie presa internaţională despre condamnarea lui Gigi Becali

AFP: Finanţatorul clubului român de fotbal Steaua Bucureşti, Gigi Becali, şi un fost ministru al Apărării, Victor Babiuc, au fost condamnaţi luni la închisoare pentru un schimb ilegal de terenuri, scrie AFP.

Becali a încercat să părăsească România în noaptea de duminică spre luni, dar a fost împiedicat să facă acest lucru de către poliţia de frontieră pe aeroportul din Bucureşti, adaugă agenţia franceză.

Reuters: Afirmând că a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru abuz de putere, Reuters aminteşte că Becali este doar unul dintre cele câteva nume mari care riscă o condamnare în România, ţară care încearcă să demonstreze că poate combate corupţia la nivel înalt.

Uniunea Europeană, la care România a aderat în 2007, monitorizează sistemul judiciar român şi a cerut în mod repetat acţiuni mai ferme împotriva oficialilor suspectaţi de abuzuri.

Excentricul Becali, fost cioban, care a înfuriat grupurile pentru apărarea drepturilor omului cu opoziţia sa afişată faţă de homosexuali şi drepturile minorităţilor, a câştigat un mandat în Parlament în decembrie şi a devenit membru al Comisiei Juridice, adaugă Reuters. El a demisionat din cadrul alianţei la începutul anului, dar a rămas deputat independent.

Associated Press prezintă într-o ştire scurtă informaţia potrivit căreia finanţatorul clubului de fotbal Steaua, un fost şef al Statului Major şi un fost ministru al Apărării au fost condamnaţi la doi ani de închisoare fiecare pentru abuz de putere şi mită într-un caz de schimb ilegal de terenuri care a avut loc în perioada 1996-1999.

Agenţia belgiană Belga aminteşte că sentinţa pronunţată este definitivă şi adaugă că Steaua Bucureşti, deţinută de Becali, este campioana României în acest sezon.

Agenţia italiană Ansa prezintă, de asemenea, pe scurt informaţii privind condamnarea lui Becali şi motivele care au determinat-o.

Publicaţia sportivă L’Equipe adaugă că pierderile statului român în această afacere se ridică la 892.000 de dolari, în timp ce postul de televiziune Eurosport adaugă că Becali a încercat să părăsească ţara cu destinaţia Israel.

Gigi Becali a fost condamnat definitiv, luni, de instanţa supremă la trei ani de închisoare cu executare în dosarul schimbului de terenuri cu MApN, iar fostul ministru Victor Babiuc şi fostul şef al Statului Major General Dumitru Cioflină au primit câte doi ani de închisoare, tot cu executare.

Potrivit deciziei luate luni, completul de cinci judecători al instanţei supreme l-a condamnat pe Becali la doi ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată şi continuată.

În cazul finanţatorului echipei Steaua Bucureşti – condamnat anterior la trei ani de închisoare cu suspendare în dosarul privind sechestrarea de persoane -, instanţa a revocat suspendarea executării acestei pedepse. Judecătorii au reindividualizat pedepsele de câte trei ani de închisoare primite de Becali în acel dosar şi le-au contopit cu pedeapsa de doi ani de închisoare pentru fapta din dosarul privind schimbul de terenuri.

După recontopirea pedepselor, au arătat judecătorii, Gigi Becali urmează să execute pedeapsa cea mai grea, respectiv de trei ani de închisoare cu executare, din care instanţa a dispus să fie scăzută perioada 2 aprilie – 17 aprilie 2009, în care omul de afaceri a fost reţinut şi arestat preventiv pentru faptele din dosarul sechestrării de persoane.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...