Ce se întâmplă cu UBER, Clever şi Bolt după intrarea în vigoare a OUG care modifică Legea taximetriei

În ciuda intrării în vigoare a OUG care modifică Legea taximetriei, activitatea UBER, Bolt sau aplicaţia mobilă Clever care funcționează exclusiv în colaborare cu șoferi autorizați, continuă în aşteptarea unui cadru legislativ dedicat lor şi promis de autorităţi.  
Economica.net - joi, 16 mai 2019, 13:31
Ce se întâmplă cu UBER, Clever şi Bolt după intrarea în vigoare a OUG care modifică Legea taximetriei

Clever, una dintre cele mai importante aplicații de transport din România, care asigură servicii de mobilitate pentru peste 1,5 milioane de pasageri prin intermediul a peste 30.000 de șoferi autorizați, continuă activitatea pe plan local în ciuda intrării în vigoare a Ordonanței de Urgență care aduce modificări Legii taximetriei nr. 38/2003.

„Noile reglementări nu influențează modul în care operăm și ne desfășurăm activitatea pe piața din România. Aplicația mobilă Clever funcționează exclusiv în colaborare cu șoferi autorizați, fie că sunt șoferi de taxi sau șoferi în regim rent a car, oferind pasagerilor acces simplu și rapid la cele mai bune variante de transport disponibile, respectând parametrii legislației în vigoare. Suntem în discuții constante cu Guvernul despre necesitatea reglementării transportului alternativ, ca soluție complementară de transport și care are nevoie de reglementare specifică”, se arată într-un comunicat de presă al Clever.

Reprezentanţii companiei susţin că au primit din nou asigurări, inclusiv din partea vicepremierului Daniel Suciu și a ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc, că aplicațiile mobile vor continua să funcționeze pe piața locală, că există în lucru un cadru legislativ dedicat lor și până la finalizarea sa nu vor exista abuzuri la adresa șoferilor parteneri.

Pe aceeaşi temă:

Prima zi de „ilegalitate” pentru Uber şi Bolt: Şoferii sunt pe străzi. Autorităţile promit din nou o OUG care să reglementeze activitatea lor

În acest moment, reprezentanții Clever aşteaptă ca Guvernul să pună în dezbatere publică proiectul de ordonanță de urgență dedicat aplicațiilor de transport alternativ din România.

„Suntem alături de toți șoferii colaboratori Clever și le oferim acestora sprijin total, atât juridic, cât și financiar, în cazul unor sancțiuni abuzive (…).Sperăm ca noua reglementare să fie adoptată în cel mai scurt timp pentru a elimina orice stare de incertitudine care planează atât asupra pasagerilor, cât și asupra șoferilor. Milioane de pasageri se bazează zilnic pe activitatea aplicațiilor de mobilitate urbană. În acest moment, Clever înregistrează peste 4 milioane de cereri de transport lunar din partea pasagerilor”, se arată în acelaşi comunicat.

Şi Bolt îşi asigură şoferii de sprijin legal şi financiar. Iată mesajul primit de clienţi:

Compania Bolt reacţionează, pentru prima oară, după ce a intrat în vigoara ordonanţa „taximetriştilor” într-un mesaj trimis clienţilor săi în această după-amiază.
Iată integral mesajul companiei:

„Cel mai probabil ai auzit de schimbarea legii taximetriei, care a intrat în vigoare astăzi.Vrem să te asigurăm că activitatea Bolt continuă în București, Cluj-Napoca și Timișoara. De asemenea, le oferim șoferilor parteneri sprijin financiar și juridic. Alegând să călătorești cu noi, arăți că susții o nouă legislație, care să le permită pasagerilor să aibă parte de un transport urban modern, accesibil și fiabil.

Mulțumim că ești alături de noi!

Echipa Bolt”.

Şoferii Uber şi Bolt sunt în continuare pe traseu, chiar dacă începând de azi riscă amenzi

Joi dimineaţă, activitatea Uber şi Bolt se desfăşură în condiţii normale, chiar dacă a intrat în vigoare ordonanţa prin care care şoferii înregiastraţi în cele două aplicaţii pot fi amendaţi mai uşor. Timpii de aşteptare sunt normali pentru condiţiile de trafic, în funcţie de zonă ajung la maxim zece minute, iar tarifele sunt ceva mai mari.

Ordonanța în cauză modifică Legea taximetriei 38/2003 și a fost adoptată de Guvern pe 29 martie. Concret, Executivul a schimbat o sintagmă: „în mod repetat.”

Acest lucru înseamnă că din 16 mai, când intră în vigoare, orice șofer prins în trafic care nu are atestat de taximetrist sau nu este autorizat să circule în regim de taxi va putea fi amendat de către polițiști, fără ca ei să mai fie nevoiți să demonstreze că făceau această activitate în mod repetat.

Cuc: Uber şi Clever nu vor fi interzise. Un proiect de act normativ va intra în dezbatere publică, în curând

La rândul său, Ministrul Transporturilor Răzvan Cuc a caracterizat joi drept „fake news” informațiile legate de interzicerea companiilor de ride sharing, precizând că domeniul va fi reglementat în curând printr-un proiect de act normativ care va fi pus în dezbatere publică. El a precizat că a discutat situația cu reprezentanții Uber și Clever.

„Am avut o întâlnire cu cei de pe platformele electronice: Uber, Clever, etc. Am avut o întâlnire la minister tocmai pentru a le explica că nu vor fi interziși. Văd că este un fake news care circulă peste tot că Uber este interzis. Am văzut că inclusiv cei de la platformele electronice au declarat că nu vor fi interziși, dar văd că se tot propagă știrea asta peste tot în mass-media. Nu îi interzice nimeni, nu vor fi probleme, din contră, de 5 ani de zile nu s-a implementat acest domeniu, iar guvernarea PSD este guvernarea care va reglementa acest domeniu. Ei au fost foarte mulțumiți pentru că au avut un partener de dialog în ultima lună, au venit cu câteva observații de care trebuie să ținem cont, după care vom urca acest proiect pe procedura de transparență. Trebuie să reglementăm noi din punct de vedere tehnic și legal, dar nu se pune problema de interzicere. Noi, prin ordonanța care s-a dat în luna aprilie, am combătut pirateria. Uber nu este piraterie, se face o confuzie foarte gravă”, a declarat ministrul Transporturilor.

 

Te-ar mai putea interesa și
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila, distribuitorul pentru piața bunurilor de larg consum din România și Republica Moldova, a finalizat tranzacția pentru achiziționarea a 100% din părțile sociale ale companiilor Parmafood......
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași (ATB) vrea să își crească productivitatea cu 25% până în 2030 cu ajutorul accelerării procesului ...
Marile companii din industria tutunului salută propunerea de taxare echitabilă a tuturor categoriilor de produse cu nicotină
Marile companii din industria tutunului salută propunerea de taxare echitabilă a tuturor categoriilor de produse cu nicotină
BAT și Philip Morris România salută decizia Ministerului de Finanțe de a face public proiectul de Ordonanță de Urgență ...
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
CNAIR a transmis astăzi la ANAP documentația necesară lansării procedurii de achiziție publică pentru Lotul Pipirig ...