Ce se întâmplă cu smartphone-urile vechi și de ce? Diferenţe între iPhone şi Android

Un procent mai mare de iPhone-uri sunt vândute sau schimbate în comparație cu telefoanele Android de la Google, relevă datele unui studiu al CIRP. Proprietarii de iPhone raportează că ecranele telefoanelor vechi sunt în stare mai bună, în timp ce proprietarii de telefoane Android declară că telefoanele vechi au o durată de viață mai bună a bateriei.
Ion Dobreanu - sâm, 18 sept. 2021, 16:23
Ce se întâmplă cu smartphone-urile vechi și de ce? Diferenţe între iPhone şi Android

Cu toate acestea, un procent mult mai mare de iPhone-uri sunt vândute sau schimbate decât telefoanele Android. Consumatorii raportează că telefoanele Android sunt reciclate sau pierdute, sparte sau furate într-o proporție mult mai mare decât în cazul telefoanelor iPhone, sau pur și simplu sunt păstrate pentru utilizare ulterioară, în comparație cu telefoanele iPhone.

În trimestrul care s-a încheiat în iunie, CIRP a analizat smartphone-urile, pentru a înțelege ciclul de viață al telefoanele vechi iPhone și Android. CIRP a urmărit vârsta telefonului anterior pentru mulți ani și a analizat tendința consumatorilor de a păstra un telefon mai mult timp.

„Cel mai recent, am constatat că oamenii păstrează telefoanele anterioare pentru o medie de peste trei ani, în creștere de la mai puțin de doi ani doar câteva ani în urmă”, spun autorii studiului.

Majoritatea telefoanelor care sunt retrase de la utilizare sunt în stare bună, cu ecrane utilizabile și baterii care rezistă pentru toată sau cea mai mare parte a unui zi. În consecință, multe dintre telefoanele anterioare sunt vândute sau schimbate, transmise unui prieten sau unui membru al familiei sau sunt păstrate pentru o potențială utilizare viitoare.

În general, aproximativ 80% dintre telefoanele vechi au un ecran în stare bună, fie „perfect”, fie „zgâriat, dar utilizabil”. 84% dintre cumpărătorii care au un iPhone vechi raportează un ecran „perfect” sau „zgâriat, dar utilizabil”, în comparație cu 76% dintre cumpărătorii care au un telefon Android vechi.

60% dintre telefoanele vechi au o baterie în stare bună, care durează fie „o zi întreagă sau mai mult”, fie „cea mai mare parte a zilei”. Spre deosebire de ecran, 30% dintre cumpărătorii cu un telefon vechi cu Android raportează o baterie care durează o întreagă zi sau mai mult, comparativ cu 23% dintre cumpărătorii cu un iPhone vechi.

Studiul a  găsit câteva diferențe semnificative între iPhone și telefoanele Android

Aproape o treime dintre iPhone-uri sunt schimbate pentru un telefon nou, în comparație cu 10% din telefoanele Android. În schimb, aproape jumătate din telefoanele Android sunt păstrate de către consumator pentru o utilizare ulterioară, în comparație cu doar 29% din telefoanele iPhone.

„Cele mai multe telefoane pensionate mai au încă ceva viață funcțională în ele (…)”, a declarat Mike Levin, partener și cofondator CIRP. „Multe dintre ele sunt păstrate ca rezervă sau sunt date unui prieten sau unui membru al familiei. Totuși, revânzarea și schimbul favorizează foarte mult iPhone-urile. Consumatorii dau la schimb sau revând iPhone-urile mult mai des decât telefoanele Android. 31% din iPhone-urile vechi sunt revândute, față de 10% din telefoanele vechi cu Android. Ne așteptăm ca oportunitatea de a valorifica un iPhone cu o valoare reziduală ridicată să accelereze ciclul de actualizare.”

De asemenea, 24% dintre telefoanele Android telefoane sunt fie reciclate, fie declarate pierdute, furate sau stricate, în timp ce doar 17% dintre iPhone-uri sunt reciclate, pierdute, furate sau sparte.

Analiza se bazează pe 2.000 de subiecți din SUA care au achiziționat un smartphone nou sau folosit în cele douăsprezece luni care s-au încheiat în iunie 2021.

Potrivit unui studiu realizat în România, de către reBuy, magazin online de electronice uzate, aproape 22 de milioane de telefoane mobile nefolosite stau depozitate în casele românilor.  Acest lucru poziționează țara noastră pe locul 9, între cele 27 de țări analizate (24 din Europa: Suedia, Finlanda, Lituania, Estonia, Anglia, Portugalia, Danemarca, Austria, România, Slovenia, Franța, Italia, Germania, Irlanda, Spania, Bulgaria, Letonia, Grecia, Elveția, Belgia, Ungaria, Croația, Olanda, Polonia, plus Canada, SUA și Noua Zeelandă care au fost adăugate pentru o imagine globală), ceea ce relevă o cifră destul de mare de telefoane mobile nefolosite și păstrate, care nu iau drumul reciclării, cum ar fi normal.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
12 orașe din țară vor testa în premieră un autobuz cu hidrogen. Îl aduce Solaris
12 orașe din țară vor testa în premieră un autobuz cu hidrogen. Îl aduce Solaris
Solaris Bus & Coach, lider european în producția de vehicule electrice pentru transport public, va prezenta în premieră ...
Incidenţa COVID-19 în Bucureşti – 16,42 la mia de locuitori
Incidenţa COVID-19 în Bucureşti – 16,42 la mia de locuitori
Rata de incidenţă COVID-19 calculată la 14 zile este, luni, în Bucureşti, de 16,42 cazuri la mia de locuitori, potrivit ...
Black Friday 2021: Când va demara Altex, liderul pieței electroIT, cel mai mare eveniment de shopping al anului
Black Friday 2021: Când va demara Altex, liderul pieței electroIT, cel mai mare eveniment de shopping al anului
Retailerul electroIT Altex, liderul pieței de profil, va începe campania de Black Friday în luna noiembrie și are stocuri ...