Ce se întâmplă după suspendarea lui Băsescu

Uniunea Social-Liberală a iniţiat demersurile pentru suspendarea preşedintelui. După suspendare urmează referendum şi, eventual, alegeri. ECONOMICA.NET vă prezintă, detaliat, ce se va întâmpla după ce Traian Băsescu va fi suspendat.
Mihai Banita - mie, 04 iul. 2012, 10:34
Ce se întâmplă după suspendarea lui Băsescu

Constituţia României permite Parlamentului să suspende preşedintele în cazul în care constată „săvârşirea unor fapte grave ce încalcă prevederile Constituţiei”. După ce se consultă cu judecătorii de la Curtea Constituţională, deputaţii şi senatorii pot obţine suspendarea preşedintelui prin votul majorităţii, în şedinţă comună. Apoi trebuie să îl informeze pe preşedinte, care are dreptul de a solicita explicaţii de la Parlament.

Dacă propunerea trece, în maximum 30 de zile se organizează un referendum în care populaţia este întrebată dacă este de acord sau nu cu demiterea Preşedintelui.

În această perioadă, Preşedinte interimar devine preşedintele Senatului, loc ocupat în acest moment de Crin Antonescu. Dacă preşedintele Senatului nu poate, atunci Preşedinte interimar devine şeful Camerei Deputaţilor, funcţie ocupată de Valeriu Zgonea.

Legea referendumului aflată acum în vigoare spune că Preşedintele este demis dacă propunerea „a întrunit majoritatea voturilor cetăţenilor înscrişi în listele electorale”. Asta înseamnă că 50% + 1 din cetăţenii cu drept de vot trebuie să voteze pentru demitere. Altfel spus, prezenţa la vot, dacă toată lumea prezentă ar vota pentru demitere, ar trebui să fie de cel puţin 50% + 1.

Camera Deputaţilor – cameră decizională – a votat deja schimbarea legii. Potrivit noului text, prezenţa la vot nu ar mai avea nicio relevanţă atât timp cât 50% + 1 din cei care au venit la vot au pus ştampila pe demisia Preşedintelui. Teoretic, dacă participă doar 10 oameni la referendum şi 6 votează pentru demitere, atunci Preşedintele este demis. Proiectul de lege a fost atacat de PDL la Curtea Constituţională, care încă nu s-a pronunţat în această privinţă, şi ar mai avea nevoie şi de promulgarea Preşedintelui şi publicarea în Monitorul Oficial până să intre în vigoare. Preşedintele are dreptul să refuze cel mult o dată promulgarea legii şi să o trimită spre reexaminare în Parlament. Însă acest obstacol al putea fi depăşit prin iniţierea şi finalizarea acţiunii de suspendare, pentru că Preşedintele interimar, care face parte din puterea actuală, are dreptul să promulge legi.

În fine, dacă la referendum se votează pentru demitere, atunci în termen de cel mult 3 luni se organizează alegeri prezidenţiale. În tot acest timp, ţara va avea un preşedinte interimar.

Ce poate face preşedintele interimar

Drepturile preşedintelui interimar sunt limitate, dar nu dramatic. Acesta nu poate adresa Parlamentului mesaje privind problemele politice ale ţării, nu poate dizolva Parlamentul – în cazul în care Guvernul actual ar cădea şi ar fi nevoie de formarea unui nou cabinet care nu ar obţine votul de încredere în două rânduri şi în termen de 60 de zile -, şi nu poate organiza un referendum în care să întrebe poporul ce părere are despre problemele de interes naţional.

În rest, Preşedintele interimar are aceleaşi drepturi şi responsabilităţi ca un Preşedinte ales prin vot: este şeful CSAT, reprezintă statul român, este comandantul forţelor armate etc.

De asemenea, acesta poate, de exemplu, să acorde titluri de onoare şi decoraţii, să acorde grade de general, mareşal sau amiral sau să acorde graţieri individuale (articolul 94).

 

Textele din Constituţie privind suspendarea, demiterea şi interimatul Preşedintelui

ARTICOLUL 95
(1) În cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale. Preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută.
(2) Propunerea de suspendare din funcţie poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă Preşedintelui.
(3) Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui.

ARTICOLUL 97
(1) Vacanţa funcţiei de Preşedinte al României intervine în caz de demisie, de demitere din funcţie, de imposibilitate definitivă a exercitării atribuţiilor sau de deces.
(2) În termen de 3 luni de la data la care a intervenit vacanţa funcţiei de Preşedinte al României, Guvernul va organiza alegeri pentru un nou Preşedinte.

ARTICOLUL 98
(1) Dacă funcţia de Preşedinte devine vacantă ori dacă Preşedintele este suspendat din funcţie sau dacă se află în imposibilitate temporară de a-şi exercita atribuţiile, interimatul se asigură, în ordine, de preşedintele Senatului sau de preşedintele Camerei Deputaţilor.
(2) Atribuţiile prevăzute la articolele 88-90 nu pot fi exercitate pe durata interimatului funcţiei prezidenţiale.

ARTICOLUL 88
Preşedintele României adresează Parlamentului mesaje cu privire la principalele probleme politice ale naţiunii.

ARTICOLUL 89
(1) După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.
(2) În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată.
(3) Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui României şi nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă.

ARTICOLUL 90
Preşedintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa cu privire la probleme de interes naţional.

 

Legea Referendumului aflată încă în vigoare

SECTIUNEA a 2-a
Referendumul privind demiterea Presedintelui Romaniei
Art. 8.
Referendumul pentru demiterea Presedintelui Romaniei este obligatoriu si se stabileste prin hotarare a Parlamentului, in conditiile prevazute la art. 95 din Constitutie.

Art. 9.
Cetatenii care participa la referendum au dreptul sa se pronunte prin „DA” sau „NU” la urmatoarea intrebare inscrisa pe buletinul de vot: „Sunteti de acord cu demiterea Presedintelui Romaniei?”

Art. 10.
Demiterea Presedintelui Romaniei este aprobata, daca a intrunit majoritatea voturilor cetatenilor inscrisi in listele electorale. 

Te-ar mai putea interesa și
Sergiu Manea (BCR): Dacă reuşim să absorbim banii din Politica de Coexiune și NextGenerationEU am adăuga la PIB peste 2%
Sergiu Manea (BCR): Dacă reuşim să absorbim banii din Politica de Coexiune și NextGenerationEU am adăuga la PIB peste 2%
România şi-ar majora potenţialul de creştere economică la 5 - 5,5% dacă ar absorbi banii din Politica de Coeziune şi Fondurile NextGenerationEU, de la 3,5% în prezent, a afirmat, miercuri,......
Boloș, la întâlnirea cu reprezentanții Băncii Mondiale: Ne menţinem angajamentul să promovăm stabilitatea macroeconomică și vom continua reformele
Boloș, la întâlnirea cu reprezentanții Băncii Mondiale: Ne menţinem angajamentul să promovăm stabilitatea macroeconomică ...
România va menţine echilibrul macroeconomic şi angajamentul ferm de a continua reformele asumate prin Planul Naţional ...
Turkish Airlines, aproape de un acord cu Rolls-Royce și Airbus pentru producția de componente – surse Bloomberg
Turkish Airlines, aproape de un acord cu Rolls-Royce și Airbus pentru producția de componente – surse Bloomberg
Compania Turkish Airlines ar urma să semneze un acord cu Rolls-Royce Holdings Plc şi Airbus SE pentru producţia internă ...
TikTok a actualizat regulile comunității și a introdus noi funcții pentru crearea și distribuirea în siguranță de conținut
TikTok a actualizat regulile comunității și a introdus noi funcții pentru crearea și distribuirea în siguranță de ...
TikTok anunțat astăzi că a actualizarea regulilor comunității pentru a oferi și mai multe informații privind normele ...