Ce se reclamă la OPC: tarife mari la predicţiile astrologice şi neexecutarea unui monument funerar

Peste 65 la sută din reclamaţiile depuse la CJPC Suceava vizează prestări de servicii, sucevenii reclamând în special comisioanele sau dobânzile percepute abuziv, refuzul rezilierii contractului în cazul serviciilor de telefonie mobilă, dar şi sume prea mari la un serviciu de predicţii astrologice.
Economica.net - joi, 23 aug. 2012, 11:37
Ce se reclamă la OPC: tarife mari la predicţiile astrologice şi neexecutarea unui monument funerar

Comisarul şef al Comisariatului Judeţean pentru protecţia Consumatorilor (CJPC) Suceava, Elena Oanea, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că în primele şapte luni ale anului s-au înregistrat 858 de reclamaţii, din care 575, reprezentând 67 la sută din totalul acestora, în sfera prestărilor de servicii, alte 189 de reclamaţii (22 la sută) vizând produsele nealimentare.

Oanea a spus că din cele 858 de reclamaţii, 531 au fost soluţionate în favoarea consumatorilor, 300 s-au dovedit a fi neîntemeiate, iar 27 au fost redirecţionate spre alte instituţii, consumatorilor fiindu-le acordate despăgubiri în valoare de 160.000 de lei.

Astfel, din totalul despăgubirilor, cele mai relevante valori sunt 40.000 de lei – sumă restituită reprezentând contravaloarea unui autoturism, 21.000 de lei – contravaloarea comisioanelor sau dobânzilor percepute abuziv în cazul creditelor, 17.000 de lei contravaloarea sumelor restituite în cazul unor aparate electrocasnice defecte (când nu s-au putut realiza repararea sau înlocuirea produsului), 10.500 de lei contravaloarea abonamentului de telefonie pentru perioada în care s-a refuzat rezilierea contractului, iar alte sume mai mici reprezintă despăgubiri vizând contravaloarea unor servicii de internet, de cablu TV neprestate şi facturate sau contravaloarea unor bunuri nealimentare sau produse alimentare.

Oanea a precizat că au fost şi reclamaţii redirecţionate altor instituţii, cele mai multe vizând modul de calcul al energiei termice în blocurile în care s-au montat repartitoare contra cost.

Comisarul- şef al CJPC Suceava a mai spus că 96 de reclamaţii vizau serviciile de telefonie fixă şi mobilă, în unele cazuri fiind sesizate clauze contractuale incorecte, facturare incorectă, refuzul rezilierii unilaterale a contractului de către consumator, iar în urma verificării acestora 59 la sută s-au dovedit a fi întemeiate.

Alte 63 de reclamaţii au vizat domeniul furnizării energiei electrice, sesizându-se fie facturarea incorectă, fie calitatea necorespunzătoare a serviciului, cum ar fi variaţii de tensiune, iar dintre acestea 14 au fost întemeiate.

Totodată, 42 de reclamaţii au vizat serviciile de creditare a consumatorilor, 25 – serviciile de montare tâmplărie, 24 – serviciile de furnizare a energiei termice, câte 23 serviciile de internet şi televiziune prin cablu, iar 13 concursuri, jocuri sau loterii.

Una dintre reclamaţii s-a referit la perceperea unor sume prea mari în cazul unui serviciu de predicţii astrologice, iar în urma verificării s-a dovedit a fi neîntemeiată, iar alta a vizat neexecutarea la termen a unui monument funerar, care s-a dovedit a fi întemeiată.

„Atenţia consumatorilor în formularea reclamaţiilor este îndreptată, în special, spre produsele sau serviciile cu valoare mare. De asemenea, este evident că cele mai multe reclamaţii vizează prestarea unor servicii cu adresabilitate generală, precum energia electrică sau serviciile de televiziune sau telefonie”, a subliniat Oanea.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...